Intellectualiteit ten top

Zondag 23 Januari 2011 at 09:40 am


Eén van de belangrijkste kenmerken van de hedendaagse, gemiddeld begaafde mens is het vermogen om samenhang te ontdekken in op het oog totaal van elkaar verschillende onderwerpen. Daar hoort echter ook een stukje bewustwording bij, zo zouden veel mensen bij het samenstellen van hun jaarlijkse goede voornemens een veel hogere mate van effectiviteit kunnen bewerkstelligen als ze deze wat minder als losstaande doelen en wat meer in z'n totaliteit zouden gaan beschouwen.

Neem deze: Iedereen is bekend met het fenomeen dat de tranen in je ogen springen als je handmatig een neushaar uittrekt. Door dit nu te doen op het moment dat ik gewend ben om mijn droge ogen te bedruppelen, ledig ik het ene probleem met het andere. Kwestie van voortaan een pincetje bij me te steken in plaats van mijn oogdruppeltjes.

God, wat ben ik goed!

Suffie's goede voornemens voor 2011

Dinsdag 11 Januari 2011 at 11:37 am


Als de druk tot productie op een gegeven moment groteske vormen begint aan te nemen en je hele, al of niet virtuele, omgeving zich aan je begint op te dringen om je achter het toetsenbord te krijgen, is een lijstje van goede voornemens vaak een mooi opstapje om de draad weer op te pakken. Dat laatste moet natuurlijk nog blijken, maar laten we daar niet kinderachtig over doen. Eerst die voornemens maar eens een keer:

M'n broer zien, anders dan digitaal
Mijn broer gaat dood. Dat is op zich geen drama, dat gaat iedereen namelijk, maar waar mijn dokter mij voor wat betreft mijn levensverwachting consequent verwijst naar de gangbare statistieken, kreeg mijn broer vorig jaar het goede nieuws te horen dat hij de kerstkadootjes wel van z'n begroting mocht schrappen. Afgelopen zomer reisde ik met een kleine familiedelegatie af naar het verre, Oosterse land waar hij had verkozen zijn laatste maanden door te brengen, waar al gauw bleek dat hij en zijn Thaise oncoloog ons een poets hadden gebakken: hij ging nog niet dood, dat zou pas in 2011 of 2012 moeten gaan gebeuren. Ik spreek hem momenteel zeker wekelijks via Skype, maar voordat hij er tussenuit piept zou ik hem dolgraag nog één keer zonder storing en grove korrel in z'n gezicht willen kijken en z'n bottige lijf tegen me aan willen drukken. Dat werkt veel beter dan er een beetje quasi-luchtig over loggen...

Afkicken van mijn verslaving
Nadat een chirurg vorig jaar mijn oogballen etste en kerfde, ben ik verslaafd geworden aan oogdruppeltjes. In eerste instantie kreeg ik kunsttranen om mijn gebutste hoornvliezen vochtig te houden, later verwerden deze druppelbeurten tot een dwangmatig ritueel waarin ik zo'n beetje ieder uur mijn bezigheden demonstratief onderbrak om mijn ogen op te slaan richting universum en een druppel koelte over mijn oogbol te laten uitvloeien. Allemaal heel onschuldig, maar onnodig en gezien de eigen bijdrage die ik voor de druppeltjes betaal, best wel begrotelijk.

Op zich is dit overigens geen nieuw fenomeen, eerder was ik al verslaafd aan desinfecterende handgel, het opsabbelen van koffiebonen en/of ongemalen pepertjes, tandenstokertjes en het met een plectrum 'aanslaan' van de buitenste stiknaad in mijn spijkerbroek. Ben ik allemaal van afgekomen, zal nu ook wel lukken.

95% gebruik van mijn eigen karretje bij de Plus-markt
Bij onze plaatselijke buurtsuper staat al een hele tijd precies één karretje waarvan het muntslot ontbreekt, als het perfect bewijs dat zo'n slot feitelijk overbodig is. Op de één of andere manier slaag ik er vrijwel altijd in om juist dát karretje te bemachtigen als ik boodschappen ga doen, wat mij er toe heeft bewogen het ding voortaan míjn karretje te noemen. Zo'n situatie vráágt natuurlijk om gewaagde experimenten, zoals het expres niet op zak hebben van een 50 eurocentmuntje. Dit jaar ga ik dus voor 95% gebruik. Zolang de bedrijfsleider het niet in z'n hoofd haalt om dat vierde wieltje weer te monteren moet dat te doen zijn. Anders pak ik gewoon een mandje.

Al mijn ex'en vergeven
Mensen met een veelheid aan doelen moeten soms gemotiveerd worden door middel van snelle en eenvoudige successen. Dit is er zo eentje. Klinkt ontzettend mooi en edelmoedig, maar feitelijk een fluitje van een cent want afgezien van een kleine reeks kortstondige stortingen ben ik feitelijk een relationele kleingebruiker, en valt er dus niet zo heel veel te vergeven. Vergeven wórden is een ander punt, wellicht vandaar eerst die behoefte aan een aantal kleine successen..

Instellen van een actief kinderpornoprotocol
Hier in huis is niemand geïnteresseerd in foto's van blote kindertjes. Gezien het huidige maatschappelijke klimaat kun je sommige dingen echter maar beter voor zijn. Dat betekent dat er binnenkort door een extern bureau een nulmeting op mijn netwerk zal plaatsvinden. Daarna zal er gezinsbreed een convenant worden opgesteld, waarin onder meer een stappenplan zal worden opgenomen om binnen drie jaar tot een sluitend protocol te komen waarin alle voorwaarden voor een gewenste situatie zullen worden vastgelegd. De benodigde financiën om de bijbehorende trainingen te kunnen bekostigen hoop ik te kunnen verkrijgen met de verkoop van een groot aantal overbodige harde schijven.

Meer loggen
Een gemakkelijke belofte, die ik zonder enige schroom opschrijf omdat ik dat ieder jaar doe en er nog nooit door mijn omgeving aan ben gehouden. Te vergelijken dus met het voornemen om te stoppen met roken, van mensen die zich er niet druk om maken omdat de mensen die ze er op aan zouden kúnnen spreken zichzelf óók niet aan hun voornemens houden. Groot voordeel is ook het 'beide kanten winst' principe: als ik me aan mijn belofte houd ben ik aan het eind van het jaar een held, zo niet dan heb ik, net als in al die andere jaren, gelijk gekregen en ben ik het dus ook.

Geen Gibson Les Paul Custom '57 Black Beauty kopen
Hiermee doe ik afstand van een jarenlange wens: de aankoop van mijn droomgitaar. Een wens die ik deed nadat ik op zeventienjarige leeftijd wegens onherstelbare schade afscheid moest nemen van mijn pre-lawsuit Ibanez Les Paul en mij vervolgens tot doel stelde ooit een origineel te bezitten. Wat ik even vergat was echter dat zo'n Gibson bestaat uit één massief brok mahonie met een esdoorn topje en daardoor bijna twee keer zo zwaar is als een uitgeholde nepperd. Van de week dus achter gekomen. Ga mezelf een beetje een breuk sjouwen op het podium, dacht dus van niet!

Een neushaarknippertje kopen
Als we kijken naar ongewenste neveneffecten van het ouder worden, dan is de toename van ongewenste haargroei in neus en oren wellicht één van de meest tot de verbeelding sprekende. Wat dat betreft mag ik me voor een deel gelukkig prijzen, mijn binnenoren zijn nog steeds zo glad als een baby-bips. Met betrekking tot die andere factor is wel enige actie gewenst, getuige een klein aantal incidenten waarbij ik mijn motorfiets langs de weg stil moest zetten om een helse kriebel in mijn neus, na het verwijderen van helm, colletje en handschoenen, handmatig te verwijderen. Dat soort dingen kun je in verband met de veiligheid om de snelwegen maar beter voor zijn. Haargroei in de oren kan op termijn juist wellicht nuttig blijken door het over mijn terugwijkende haarlijn heen te kammen.