Uit Suffie's platenkast (8)

Dinsdag 11 Oktober 2011 at 3:12 pm


Nik Kershaw - 15 minutes

25 jaar geleden was Nik Kershaw een geinig, klein manneke met borstelige wenkbrauwen, hippe kleertjes vol vullingen en plooien en het kapsel van een Dolly Dot. Klein en borstelig is hij nog steeds, maar nu draagt hij een maf gekleurd brilletje en een grijze hanekam. Ergens daar tussenin maakte Kershaw '15 minutes', een schijfje waarin hij even afscheid neemt van springerige synthpartijen en goed gevonden, maar net iets te gekunstelde bijna-meezing refreintjes. '15 minutes' kwam uit in 1999 en is in mijn ogen één van de meest onderschatte CD's van de late jaren '90 geworden.

Kershaw etaleert op deze CD een breed spectrum aan opname- en productietechnieken, maar blijft vooral heel dicht bij wat hij het beste kan: gitaar spelen en mooie liedjes schrijven. Dat levert een mooie, compacte en eenvoudige sound op die prima past bij zijn stem en spel, maar ver weg staat bij de ruimtelijke en gillende synthesizers van zijn vroege werk.

Het titelnummer, '15 minutes' was een hitjes in Engeland en België. In Nederland deed het niks, net zoals misschien wel het beste nummer dat hij ooit opnam: 'Somebody Loves You'. Ook natte-slipjes-zangers worden volwassen en maken dan soms prachtige dingen. Jammer dat de meeste mensen ze dan al vergeten zijn...