Uit Suffie's platenkast (10)

Dinsdag 03 Januari 2012 at 2:01 pm


Chris Squire - Fish Out Of Water

Toen de leden van de symonische rockgroep Yes elkaar in het midden van de jaren zeventig even wat minder vaak knuffelden, vonden ze hun geluk tijdelijk in het produceren van solo-albums. Fish Out Of Water, het enige echte soloalbum dat bassist Chris Squire ooit maakte, stamt uit die tijd en maakt onmiddellijk duidelijk wie er binnen Yes verantwoordelijk was voor de overlappende, canonachtige ritmische patronen en de niet te volgen samengestelde maatsoorten. Op FOOW staat precies één nummer in een min of meer gangbare maatsoort (You By My Side in driekwarts), de rest is voor een gemiddelde muziekliefhebber vrijwel niet te tellen.

Toch is de muziek van Squire, zeker in vergelijking met het toenmalige werk van Yes, redelijk toegankelijk te noemen. Dat komt vooral omdat hij gebruik maakt van echte strijkers en blazers en de hoeveelheid electronica behoorlijk beperkt houdt. Squire heeft een typische, maar niet onprettige stem en stapt ook niet in de valkuil om zijn virtuositeit op de basgitaar tot vervelens toe te demonstreren. Sterker nog, die basgitaar speelt wel een heldenrol in de muziek, maar blijft overal melodieus en functioneel klinken, zonder de vervallen in de bulderende rioolpijpensound zoals die vaak op de platen van Yes te horen is en waarvoor de zwaar overstuurde Rickenbacker 4001 van Chris de belangrijkste verantwoordelijke is.

Wat overblijft is een album met prettig klinkende songs, soms wat weemoedig, soms wat overvloedig opgebouwd uit verschuivende en herhalende thema's, absoluut ondansbaar wegens hakkelende ritmes, maar wel heel mooi. Dat zo'n vent niet eens wat vaker iets in z'n uppie doet. Aan de andere kant, de titel zegt het al: Vis op het droge...