Uit Suffie's platenkast (13)

Vrijdag 23 Mei 2014 at 08:35 am


The Who -  Quadrophenia

Quadrophenia dus. Als je in het kader van je periodieke random pick dit album uit de kast trekt en de emoties als een warme douche over je heen vallen, dan weet je dat het een verder verloren dag wordt. En dat er van een nuchtere beschouwing geen sprake kan zijn.

Quadrophenia. Ik vond de elpee als puppy in de platenkast van mijn broer en gaf daarmee mijn muzikale ontwikkeling definitief richting. Ik draaide hem af tot er zwarte krullen van de naald af kwamen, schreef de akkoorden op en leerde mijzelf iedere gitaarpartij tot op de noot na te spelen. Ik deed dit dan ook regelmatig, samen met mijn broer, tot groot ongenoegen van mijn buren, die dan ook met enige regelmaat met een bezem de maat meetikten tegen het plafond.

Ik keek de film in de bios, draaide de Beta- en VHS-versies tot de strepen over het scherm liepen en kocht later de DVD, die ik net zolang draaide tot ik er doorheen kon kijken. Tweemaal bezocht ik The Who toen ze het album integraal uitvoerden en beide malen zat ik te janken als een klein kind.

Townsend is God, Daltrey is Zijn profeet. Laat ik het daar maar even bij laten...

Een hapje te veel

Dinsdag 06 Mei 2014 at 1:22 pm


Toen ik eergisteravond laat thuiskwam na een middag vol noeste arbeid was dit voor Mijn Lief het teken om de frituurpan op te stoken ter bereiding van een portie luxe frituurhapjes van een bekend, ambachtelijk merk. In de doos zaten twaalf hapjes in vier verschillende smaken. In onze normale gezinssamenstelling zou dit een perfect garnituur betekenen, maar deze avond waren wij opgeplust met onze -inmiddels niet onverdienstelijke- poging tot schoonzoon. En dat betekende een fors rekenkundig probleem.

Twaalf hapjes voor vier personen zijn op zich mooi uitgerekend, maar de mathematisch ingestelden onder ons zien ongetwijfeld de bui al hangen: als er vier smaken zijn, maar er zijn slechts drie hapjes per persoon is het onmogelijk dat iedere aanwezige van iedere smaak een stukje te eten krijgt. Sterker nog, er is geen enkele gelijke verdeling te maken zonder dat je met een scherp mes in de frituurhapjes gaat zitten snijden. Of je moet besluiten dat iedere aanwezige drie stukjes van één smaak krijgt, waarbij een eventuele keuze op voorhand een nieuw probleem vormt.

De vraag is natuurlijk of hier sprake is van stom toeval, of dat de voedselindustrie een bizarre vorm van humor heeft ontwikkeld om de interactie met het suffe koopvee nog enigszins prikkelend te houden. De frituurhapjes vormen namelijk bepaald geen uitzondering: in onze supermarkt zijn de drumsticks verpakt met acht stuks tegelijk. Voor een huishouden met drie personen betekent dit dat iemand uit het gezin na twee stukken mis grijpt. Dat betekent dat het noodzakelijk is om een kleinere verpakking bij te kopen, die vervolgens weer bestaat uit....drie stuks! Ben je met z'n vieren dan moet je genoegen nemen met twee stuks per persoon, of meteen een dubbel pak kopen. In dat laatste geval loopt het aantal dus flink op, tenzij je de helft van één pak in de vriezer gooit zodat je een volgende keer maar één compleet pak hoeft te komen. Oftewel, voor veel mensen een onredelijke aanslag op hun logistiek organisatorische vermogens.

En dan de horeca-humor! Bestel op een terras eens een bittergarnituur, tien tegen één dat het aantal snackjes een priemgetal is, dus 5, 7, 11, 13 of 17. Dat betekent in ieder gezelschap standaard een oorlog om het laatste stukje. Tenzij je deze vorm van humor moet zien als een methode om het aantal bestelde garnituurtjes op te plussen tot de kleinste gemene deler van het aantal personen en snacks. En ook hier is de mathematisch minderbedeelde medemens weer de sjaak, hij zal zich wellicht genoodzaakt zien om voor iedereen z'n eigen garnituurtje te bestellen.

Dat laatste verschijnsel zag ik overigens eergisteravond ook knalhard terug in de praktijk: toen er naast de twaalf op de verpakking beloofde hapjes er tot onze stomme verbazing nog een dertiende uit de doos rolde, stapte mijn zoon prompt richting koelkast om een tweede portie uit het vriesvak te trekken.

Allemaal eikels, die frituurboeren...!

Blinde paniek

Donderdag 01 Mei 2014 at 11:45 am


Vandaag is nu al een unieke dag. Vandaag zal namelijk te boek komen staan als de eerste dag dat ik ooit het gevoel van totale en blinde paniek mocht ervaren. We hebben het dan niet over een 'krèk, was da noe' moment met een klopje meer in 't hart en gevoelens van verminderd welbehagen, maar over totale wegkwijtheid. Oftewel: totale verlamming van het metabolisch systeem, integrale desoriëntatie, klam zweet uit alle poriën en een hart als een stuiptrekkende kwal in een emmer warme cola.

Het zou onzin zijn om te zeggen dat het schuim der adrenaline mij vreemd zou zijn, ik kan mij zowel in werk als privé nog wel een aantal situaties herinneren die ernstige aanslagen deden op het herstellend vermogen van mijn hartkleppen. Dan denk ik aan op grote hoogtes aan héle dunne lijntjes hangen, messen en pistolen, vriendinnetjes die elkaar op een héél ongelukkig moment tegenkwamen waar ik bij was, boze papa's met gespierde armen, echtgenotes met een uurtje eerder vrij, onweer in uiterst ongunstige omstandigheden, inhalende automobilisten zonder spiegeltjes en afslaande fietsers zonder handen. Kortom, voldoende stof om zo af en toe even kortstondig heel bezorgd te worden over je eigen welbevinden.

En toch kan ik me even geen situatie bedenken die ook maar in de buurt komt van het gevoel van krankzinnige wanhoop dat mij vanochtend overspoelde, toen ik ontdekte dat ik al mijn emailtjes, behorende bij het account van mijn vorige provider, per ongeluk in het digitale niets had laten verdwijnen, inclusief een mailtje met drie concertkaartjes in PDF-formaat voor een optreden van de band die mijn leven als puber muzikale vorm gaf: Yes. Had ik op dat moment gaatjes in mijn oren gehad, dan had het adrenalineschuim zonder twijfel aan weerzijden van mijn stoel tegen de muur gespoten, want hier zag ik in één ogenblik mijn persoonlijk cultureel moment van het decenium aan mij voorbijgaan. Dat deze actie tevens betekende dat ook mijn broer en mijn vriend, waarvan er ééntje al had betaald, kaartloos naar Tilburg zouden afreizen, ging op dat moment even aan mij voorbij.

Toch bevestigde deze situatie wel iets anders, namelijk de tegeltjeswijsheid dat er geen dalen zonder toppen zijn. Oftewel, het gevoel dat ik gewaar werd toen ik middels een aantal softwarematige U-bochtconstructies alsnog het betreffende mailtje plus PDF'jes boven water wist te brengen was de perfecte contra-emotie. Het was het gevoel van vaste grond onder de voeten hebben na een lange afdaling, met één hand iemand's pistool weten af te pakken, héél snel uit een raam kunnen klimmen met medeneming van voldoende kleding, met een snelle beweging op de weg weten te blijven zonder een krasje op te lopen en met succes een meisje in een veel te kleine kast weten te frommelen zonder dat deze uit elkaar barst (de kast dan). Dat gevoel dus, maar dan vermeerderd met de extatische euforie als van een overwinning op het totale leven. En natuurlijk ook het terugkeren van basale cognitieve vermogens, die mij er overigens wel toe brachten om de kaarten meteen even uit te printen en op te bergen.

In ieder geval heb ik vandaag nog een ding geleerd: zogenaamde deskundologen die beweren dat mensen die veel achter hun computer zitten vaak lijden aan een zekere gevoelsarmoede, hebben geen idee waar ze het over hebben...!