Uit Suffie's platenkast (14)

Woensdag 31 December 2014 at 11:44 am


Gerard Joling - The Collection 1985-1995

Alweer vele jaren geleden coachte ik enige tijd lang een zanger die zichzelf graag 'De Nederlandse Gerard Joling' noemde, feitelijk een Joling-imitator die zichzelf op basis van zijn badkamerervaring op vrijwel gelijke voet met zijn grote voorbeeld stelde. Om hem enige realiteitszin bij te brengen nam ik in mijn eenvoudige thuisstudio een demo met hem op, die ik hem vervolgens onbewerkt liet horen. Onze zanger pikte de boodschap goed op en wierp zich met hernieuwd enthousiasme op zijn carrière als rijinstructeur. De CD die ik als basis gebruikte voor de backingtracks liet hij achter.

Een verklaring is echter iets anders dan een excuus. En als je in het kader van een reeks blogstukjes blind een CD van Gerard Joling uit de kast trekt, moet je ook de ballen tonen om daar eerlijk voor uit te komen.

1985-1995 is een bijeenraapsel van typische Joling-zingsels die in ieder geval één ding duidelijk maakt: De Gerard Joling in die periode is absoluut één van de beste zangers van Nederland. Joling koppelt een fantastisch stemgeluid aan een surplus aan techniek en een bereik waar menig koorknaap jaloers op is. Daar komt bij dat de composities en arrangementen op deze schijf, vrijwel allemaal aan de hand van Peter de Wijn, perfect zijn geproduceerd. Helaas voor de argeloze luisteraar levert een stapeling van perfectie geen ultieme perfectie op, maar in dit geval slechts een kabbelende sloot van gepolitoerd plastic, waaruit iedere spanning, durf en avontuur zorgvuldig is verwijderd en vervangen door slaapverwekkende muzikale cliché's. Wie het aandurft om langer dan een minuut naar deze schijf te luisteren wordt overspoeld met gemakzuchtig geschreven liedjes, vol valse bombast en slaapverwekkende nepkitsch, waarin de lasnaden ernstig doen vermoeden dat zelfs het plástic niet echt is. Zoveel talent en techniek, verzopen in waterverf en slappe thee. Dóódzonde...