Het vuur der roeping

Vijf reacties

Is het u ook al opgevallen dat er in Nederland een algehele religieuze lamlendigheid heerst? Buiten onze landsgrenzen schieten religieuze fanatici elkaar met raketten uit de stoel, moorden hele dorpen van andersdenkenden uit of verklaren hele bevolkingsgroepen vogelvrij op basis van huidskleur, afkomst of seksuele voorkeur. En hier? Een dooie boel, dat is het...

Met enige weemoed denk ik terug aan de Jehova's getuigen die mijn ouderlijk huis bestormden en hun stevig geschoeide voeten tussen de deur zetten, terwijl ze God's Woord over de deurmat braakten. Onverdroten trotseerden ze de verschrikkelijke verwondingen die we ze toebrachten met paraplu's, fietspompen of wat we ook maar in het trapportaal voor de hand liggend aantroffen. En nu? Jehova's staan tegenwoordig schuchter trillend anderhalve meter van de deur vandaan, hun koffertje bungelend in de ene hand en aan hun jas friemelend met de andere. Terwijl ze hakkelend vragen of je interesse hebt in een klein onderhoud over het Koninkrijk worden ze overstemd door het gemompel van hun kinderen die even verderop in hun zondagse kleren alvast de voorbeschouwing Ajax-NEC doornemen.

In de kerken is het al niet veel beter. Waar voorheen in jurken geklede voorgangers hel en verdoemenis van de kansel af schreeuwden, begeleid door dreigende orgels en demonische koorstemmen, vind je nu casual gedresste theologiestudenten die geestdriftig voorlichting geven over het laatste Wereldwinkelproject in Zuid-Utopia. Daarna rapt een eucumenische welzijnswerker op een beschaafde groove, neergelegd door de ritmesectie van de parochieband, over hoe cool het is om Jezus te kennen. Waterverf!

Afgelopen weekend veerde mij hart even op. Toen ik door een drukbezocht Amsterdams winkelcentrum liep, hoorde ik plotsklaps het onmiskenbare 'Tjing-tjing-tjiiing, tjing-tjing-tjiiing' naderbij komen van een ploegje Hare Krishna's. Automatisch zocht ik in mijn geheugen naar de beelden van enthousiaste jonge lieden met kale koppen en oranje soepjurken, die op de maat van hun eigen muziek in een soort versnelde ganzenpas achter elkaar aan door de straten hobbelden, lichtvoetig, fanatiek en vooral gedreven. Groot was dan ook mijn teleurstelling toen ik om de hoek een futloos ploegje jongeren aantrof, waarvan welgeteld ??n lid een flard soepjurk om zijn nek had geslagen. Lusteloos slenterend sleepten ze zich met onge?nteresseerde smoelwerken langs de etalages, terwijl ze met moeite enigszins in koor een slap "Hare krishna, hare Rama" langs hun strottehoofden persten.

Hier lag mijn grens, besloot ik terplekke. Uit de uitverkoopbakken van de plaatselijke grootgrutter pakte ik een paraplu (met Hello Kitty-motief) en prikte de punt met kracht in het gezicht van de Hare Kishna met de meest lamlendige bakkes. Gillend als een speenvarken zakte hij in elkaar, terwijl het bloed uit een gapende wond onder zijn linkeroog gutste. Omdat ik nu eenmaal een perfectionist ben, maakte ik het karwei af met enkele goedgeplaatste steken in zijn nek, waarna de ellendeling na wat rillingen en schokken stil bleef liggen.

Tot mijn grote vreugde had ik succes! Toen ik mij met de bebloede paraplu richting overblijvers wendde, draaiden zij zich om en hobbelden in gestrekte draf richting Centrum, in een mooie, ritmische cadans, lichtvoetig en gedreven.

Helaas vergaten ze de muziek, maar het was een mooi begin...

Door Suffie

Woensdag 14 April 2004 te 8:59 pm

Geplaatst in Het leven

vijf reacties

 1. Groot gelijk, actie moet er zijn! En van 4 hoog door de intercom de jehova’s wegsturen, is ook niet leuk…
  Heb je die paraplu nog moeten betalen???

  Cynthia

  Cynthia

  (E-mail ) (URL)

  14-04-’04 23:26

 1. dat kerkelijke gedeo hoeft van mij ook niet zo. Erger vind ik het feit dat de Nederlander ook niet meer demonstreert, ergens voor opkomt of nog maar een idee heeft van invloed op Den Haag enzo. Tegenwoordig klagen we wat in de kroeg en dan is het af, onderwijl ons sociaal stelsel zo hard mogelijk weg mieterend. Dat is pas jamer. Als u het mij vraagt ..

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  15-04-’04 03:01

 1. HaHaHaHaaa neem een dubbele van Opa :)

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  15-04-’04 10:27

 1. Hahaha prachtig stuk. Ik ben het wel met Cinner eens dat er nog genoeg groeperingen in aanmerking komen voor een paraplu-incident.

  Yuroen

  Yuroen

  (URL)

  15-04-’04 14:19

 1. F5, F5, F5. ;-)

  Aliëtte

  Aliëtte

  (URL)

  15-04-’04 20:25

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.