Vraagstukken en modellen

Tien reacties

Het vervelende van het nemen van beslissingen is dat je als normaal mens over het algemeen de gevolgen nooit voor honderd procent kan voorzien. Beslissingen gaan altijd een bepaalde richting op maar voldoen op ??n of andere wijze nooit voor honderd procent aan het beoogde doel. Daar komt nog bij dat je een beslissing nooit kan toetsen door er een andere beslissing tegenover te zetten en te kijken hoe die uitpakt. Een beslissing is -eenmaal uitgevoerd- definitief, onherroepbaar en onvergelijkbaar met andere beslissingen.

Het enige waar je als mens invloed op kan uitoefenen is de manier waarop je beslissingen neemt. Suffie is altijd iemand geweest die beslissingen naar ratio nam, na nauwkeurige afweging van factoren, omstandigheden, pro's en con's. Suffie heeft echter ook gemerkt dat hoe fijnmaziger je die afweging maakt, des te moeilijker het is om knopen door te hakken. Met name de laatste jaren gaat Suffie steeds meer af op zijn buikgevoel. Intu?tief beslissen is namelijk niet per definitief beter dan rationeel kiezen, maar neemt vaak minder tijd in beslag en is gemakkelijker te evalueren. Daar komt bij dat Suffie makkelijker is geworden in het accepteren van zijn eigen foute beslissingen. Fouten zijn niet langer tekenen van onkunde, maar leermomenten. Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Een werkplaats waar veel wordt geproduceerd, maar geen spaanders liggen bestaat niet...!

Zo heeft Suffie jarenlang bij zijn gang naar de supermarkt ernstig geleden onder het dagelijks terugkerende dillema: neem ik vandaag een wagentje, of pak ik een mandje? De kern van dit vraagstuk lag vooral in de keuze tussen twee mogelijke risico's: ging Suffie zichzelf het leplazarus sjouwen met een mandje dat dreigde door zijn hengsels te breken onder Suffie's buitenproportionele hoeveelheden levensmiddelen? Of trotseerde Suffie met een veel te leeg karretje opstoppingen en blokkades van vakkenvullers, Opa's met rolators, tegenliggers, kletsende huisvrouwen en extra uitstallingen? Probleem was daarbij met name dat Suffie het niets eens met zichzelf eens kon worden over welk beslissingsmodel gehanteerd diende te worden. In de loop der tijden had Suffie daarin een meervoudig persoonlijkheidssyndroom ontwikkeld, dat zich in de volgende personages manifesteerde:

  • De denker: Aan de hand van een zorgvuldig van tevoren opgestelde boodschappenlijst worden volume en gewicht van de aan te schaffen goederen afgezet tegen inhoud en draagvermogen van de combinatie lastdrager/dragend persoon. Vervolgens kiest de denker vooraf tussen mand of kar in de wetenschap dat eventuele impulsaankopen nieuwe calculaties behoeven;

  • De schepper: Deze kiest van tevoren willekeurig mand of kar uit en bepaalt vervolgens aan de hand van zijn keuze welke boodschappen hij nodig heeft. Zonodig stelt de schepper zijn behoeftes aan boodschappen bij naar mate hij ruimte over of tekort heeft;

 • De schatter: Deze persoonlijkheid maakt een ruwe schatting van de hoeveelheid boodschappen en kiest op het oog voor een mandje of kar. Eventuele afwijkingen worden met een schouderophalen voor lief genomen;
 • De avonturier: De avonturier maakt geen bewuste keuze, maar pakt het transportmiddel dat hem door omstandigheden wordt aangeboden. Vervolgens verzamelt hij volledig willekeurig een hoeveelheid boodschappen en beschouwt eventuele missers als een onmisbare verrijking van zijn levenservaring;
 • De empirist: Hier is sprake van een constant experimenteren. Methodisch en structureel worden de verschillende transportmiddelen belast en beproefd op talrijke combinaties en hoeveelheden van boodschappen. Uitslagen en bevindingen worden in databases vastgelegd en ter beschikking gesteld van diverse belanghebbende instanties;
 • De anarchist: Maakt er een sport van om zoveel mogelijk in een mandje te proppen of in een karretje slechts ??n artikel te vervoeren, terwijl hij doelbewust de bijbehorende problemen opzoekt en trotseert;
 • De opschaler: Gaat zonder iets de winkel in, kijkt hoever hij komt met losse handen en schaalt eventueel op naar hetzij een mandje, hetzij een karretje;
 • De afstandelijke: Pakt wat hem uitkomt, de gevolgen zullen hem jeuken.

Soms loopt het ook wel eens anders. Toen Suffie vanmorgen bij de supermarkt kwam, bleken alle karretjes in gebruik te zijn. Het maakte dat Suffie zich een slag in de rondte moest zeulen aan mandjes vol veel te zware boodschappen. Maar het scheelde wel een hoop denkwerk!

Door Suffie

Donderdag 22 April 2004 te 09:15 am

Geplaatst in Supermarkt Forever

tien reacties

 1. Waarbij in het geval van een karretje nog een tweede dilemma ontstaat: gebruik ik 50 uiti* cent of een verder waardeloos winkelmuntje? Speciaal daarom heb ik een ‘de laatste gulden’. Die werkt altijd en is bovendien nostaligisch van aard.

  • uiti = het officiële web-meervoud van euro. Immers, de meeste loggers typen euto, maar volgens een recent gehouden onderzoek wordt het woord meestal uitgesproken als uiro (dus uito), meervoud uiri: vandaar uiti.
  The Gaucho

  The Gaucho

  22-04-’04 15:31

 1. Ha, ben ik toch nog op enig vlak avonturistisch ingesteld, dat valt dan toch weer mee :-)
  (als ‘we’ het dan toch over euro-taalgebruik hebben :-), dat veel gebruikte euri is ook hartstikke fout: http://www.onzetaal.nl/advies/euri.html)

  Marleen

  Marleen

  (URL)

  22-04-’04 19:34

 1. Treuri is toch het meervoud?In deze super week kan ik het niet laten:Wat is dat toch met de plaatselijke AH dat als je later op de dag boodschappen doet zaken op zijn en als je vroeg komt is de vrachtwagen nog niet geweest. Alleen tussen 9.30 en 10.45 heb je kans het complete assortiment in de winkel aan te treffen. Dan moet je overigens wel het geluk hebben een karretje zonder gebreken te treffen. De boodschappen van de familie Biet lijken nooit in een mandje te passen.

  Boer Biet

  Boer Biet

  22-04-’04 22:10

 1. Ik ben een Schatter, denk ik.

  Aliëtte

  Aliëtte

  (E-mail ) (URL)

  22-04-’04 23:35

 1. Het is Teuro @ Boer Biet
  http://de.wikipedia.org/wiki/Teuro

  Ik pak altijd een mandje en neem mee wat er in het mandje past… Het komt niet eens in mijn hoofd op om een karretje te pakken, behalve bij de Hanos.

  grtz,

  tijger

  tijger

  23-04-’04 00:36

 1. Suffie, wat ben je toch een heerlijke ouwehoer. Ga door mijn vriend en bedankt.

  RUDY

  RUDY

  23-04-’04 09:19

 1. @ Marleen: je dacht toch niet dat ik serieus meende dat euri het meervoud is van euro? Ja het is hartstikke fout – maar het is wel weer grappiger dan euro’s.

  The Gaucho

  The Gaucho

  23-04-’04 15:20

 1. Wat is het leven soms gemakkelijk

  Gooly

  Gooly

  (URL)

  23-04-’04 19:31

 1. @Gaucho: ik bedoelde jou ook niet, maar ik heb een sterk vermoeden dat er hele volkstammen zijn die denken en vinden dat het écht euri moet zijn..

  Marleen

  Marleen

  25-04-’04 11:15

 1. @ Marleen: Da’s geen opbeurende gedachte…

  The Gaucho

  The Gaucho

  26-04-’04 08:59

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.