Gewenning

Dertien reacties

Toen ik mij gisteravond ten bedde begaf, trof ik Suffinnetje, die deze beweging een tiental minuten eerder had gemaakt, tot mijn stomme verbazing aan mijn kant van het bed aan! Vanwege het uitzicht, was haar excuus. Op zich was dat geen verkeerde reden. Twee wanden in de slaapkamer van ons nieuwe huis zijn voorzien van meerdere, enorme glaspanelen, letterlijk van vloer tot plafond. En vanaf mijn plekje in bed geeft dit een schitterend uitzicht over twee straten, met als prettige bijkomstigheid dat de horizontale lamellen die in de raamluiken zijn verwerkt eventuele inkijk tot een absoluut minimum beperken.

Maar het voelde niet goed, zo naast haar. Ik lag op mijn verkeerde zij, met de verkeerde arm om haar heen en ik voelde de verkeerde rondingen en vormen, waardoor ik het gevoel kreeg met een vreemde vrouw in bed te liggen, maar dan zonder het spannende gevoel dat dit doorgaans met zich meebracht. Ik bedacht me dat ik gedurende onze gehele relatie altijd aan dezelfde kant van het bed had gelegen. Sterker nog, ik kon zo gauw even geen enkele relatie herinneren waarin ik een andere kant van de (buiten)echtelijke sponde had bezet.

Hoewel, dat was niet waar?

Ik leerde haar kennen toen ik het ouderlijk huis net verlaten had. Jong, speels en grillig. Het maakte niet uit waar we sliepen, de vraag was of we daar überhaupt aan toe kwamen. Steeds meer en steeds vaker bleef ze bij me en mijn huis vulde zich geruisloos met haar spulletjes. Toen we samen een grotere flat betrokken ging het mis. Ze wilde aan mijn kant liggen, bij het raam. Ik stemde toe en het ging bergafwaarts. Ik voelde me steeds vaker een vreemde in mijn eigen bed, of in mijn eigen huis. Onze ruzies werden heftiger en talrijker, de nachten vol zweet en passie die daarop meestal volgden werden zeldzamer en vlakker. Voor we het wisten werden we wakker in vreemde bedden en namen we afscheid van elkaar?.

Onzin. Stom toeval, bedacht ik me. Geen enkel verband tussen links of rechts en de uiterste houdbaarheidsdatum van een relatie. Of was dit wederom het eerste teken van een keerpunt? Het begin van het einde? En kon ik dat aan? Had ik de kracht en de buigzaamheid nog om mijn leven een nieuwe wending te geven? Om helemaal vanaf nul opnieuw te beginnen?

Suffinnetje draaide zich om en onderbrak mijn gedachten. 'Mag ik op mijn eigen plekje?' vroeg ze. 'Daar lig ik toch prettiger.' Het mocht. Ze kroop over me heen naar haar eigen kant, herschikte de kussens en kroop warm en vertrouwd tegen me aan. Ik legde mijn arm om haar heen, de goeie, en trok haar nog dichter naar me toe. Tevreden viel ik in slaap.

Midden in de nacht schrok ik wakker, plotsklaps vanuit het niets geconfronteerd met een kwellend vraagstuk: al die veranderingen, was dat niet gewoon een kwestie van wennen??

Door Suffie

Maandag 21 Juni 2004 te 1:14 pm

Geplaatst in Het leven

dertien reacties

 1. Altijd aan de LINKERkant blijven liggen…..!

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  (URL)

  21-06-’04 13:37

 1. flexibelheid… moet dat niet flexibiliteit zijn, Heer Suf?

  Heerlijk herkenbaar stukje, overigens. Ik kan ook niet slapen aan de andere kant van het bed.

  The Gaucho

  The Gaucho

  21-06-’04 14:25

 1. Gaucho, volgens de lexicon van Word mag allebei, en ik gebruik beiden al jaren naast elkaar omdat ik vind dat er een gevoelsmatig verschil in zit. Het groene boekje kent echter alleen flexibiliteit en om te voorkomen dat de hier frequent manifeste puristen de gelegenheid zullen aanpakken om hierover een pollemiek op te zetten, heb ik besloten een andere oplossing te kiezen.

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  21-06-’04 14:33

 1. Ik moet ook altijd aan dezelfde kant liggen hoor. Waar het bed ook staat enzo. Het is echt ontzettend vreemd om aan de andere kant te liggen. En dan liggen we niet eens elke nacht tegen elkaar aan.

  Frozen

  Frozen

  (URL)

  21-06-’04 15:38

 1. Tsssk, ik kan niet eens slapen met iemand naast me, maakt niet uit aan welke kant … :-/

  Marti

  Marti

  (URL)

  21-06-’04 20:21

 1. Ik wil altijd de rechterkant van het bed;-)

  TinyBear

  TinyBear

  (E-mail ) (URL)

  21-06-’04 20:27

 1. Wij slapen samen op de middenkant. Moet je ook eens proberen! we liggen op, in, naast en om elkaar heen en soms slapen we er ook nog bij!

  MIBI

  MIBI

  (E-mail )

  22-06-’04 00:30

 1. Ha, toevallig kregen partner en ik twee jaar geleden hetzelfde idee, we gaan elk aan de andere kant slapen. Dit omdat het risicio dat ik uit het raam zou vallen of de gordijnen naar beneden zou trekken tot een minimum beperkte (ik heb last van ‘nachtangsten’, vergelijk het maar met agressief slaapwandelen) en hij omdat eh … geen flauw idee eigenlijk. Het was een paar daagjes wennen maar ik wil niet meer terug!!

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  22-06-’04 02:01

 1. Wat zo’n onderwerp niet losmaakt hee?

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  22-06-’04 02:01

 1. De lexicon van Word… Zo lust ik er nog wel een paar! Ik ben geen purist, maar de lexicon van Word als hogere autoriteit op het gebied van taalkundige juistheid wijs ik resoluut van de hand.

  Buigzaamheid is een mooie oplossing.

  The Gaucho

  The Gaucho

  22-06-’04 09:43

 1. Je zal maar een nieuw lief uitkiezen dat net ook een linksslaper is.

  Inge

  Inge

  22-06-’04 10:59

 1. gedwongen door een operatie moest ik aan de andere kant van het bed slapen. zelf had ik er geen moeite mee, mijn partner was echter zeer content toen ik weer in staat was aan ‘mijn’ kant te liggen.
  gewoonte beesten…

  grtz

  tijger

  tijger

  25-06-’04 13:07

 1. Holla and Happy Thanksgiving.

  derek

  derek

  (E-mail ) (URL)

  16-03-’06 20:17

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.