Bestelling van Pythagoras

Vijf reacties

U en ik, wij dreigen slachtoffer te worden van een duivels complot van ongekende magnitude. Die dreiging komt nu eens niet van aanstormende kometen, rappende Marokanen, stuntelende bewindslieden, graaiende grootgrondbezitters of moordlustige rooie rakkers. Sterker nog, het in stilte voortwoekerende gevaar is afkomstig vanuit een hoek van waar we het niet zouden verwachten: de Nederlandse horeca. Nee, ik ga u niet vervelen met de prijs van het bier, dat is namelijk peanuts in vergelijking met de sluipende verschrikking die onze sociaal-maatschappelijk structuur van binnenuit uitholt.

Ongetwijfeld prikt u wel eens een vorkje buiten de deur en heeft u ondervonden dat het de laatste jaren in de meeste tenten de gewoonte is om u vooraf aan het eten eerst een mandje stokbrood plus kruidenboter aan te bieden. Is het u daarbij wel eens opgevallen dat het aantal stukjes stokbrood nooit overeenkomt met het aantal mensen aan tafel? Dat er op die manier dus altijd ??n iemand aan tafel zit die qua hoeveelheid achter het net vist? En dat is nog niet alles, ongetwijfeld heeft u ook wel eens ervaren dat die kleine, delftsblauwe potjes die er bij worden gezet nooit voldoende kruidenboter bevatten om alle stukjes brood van een aanvaardbare laag vettigheid te voorzien. Ook hier zit er dus uiteindelijk altijd iemand met een droog stuk stokbrood in zijn knuisten!

Een triviaal probleem? Misschien wel, maar als dit soort dingen zich consequent herhalen wordt het vanzelf duidelijk dat het uiteindelijk toch steeds dezelfde is die doorlopend het laatste stukje brood pakt; een gegeven dat zich uiteindelijk als een rottende bacteriehaard nestelt in het binnenste van elke relatie en op die manier voeding geeft aan twijfel en wrijving, met een onafwendbaar einde als uiteindelijke gevolg.

Zeg nu zelf, ongetwijfeld heeft u zich wel eens dingen afgevraagd: waarom flirten die leuke dienstertjes zo opvallend als uw partner erbij is? Waarom vult de eigenaar van de tent de comdoomautomaat altijd bij als u net naar het toilet bent geweest? Waarom is het schaaltje frites dat u bij het eten krijgt voor twee personen net zo veel als voor drie personen? Waarom wordt de rekening altijd steevast aan de man aan tafel gepresenteerd? Gelooft u echt in toeval? Ik niet, en wel hierom...

Met één van mijn vorige liefdes, deelde ik de passie voor een schattig klein restaurantje in Amsterdam Oost. Toen de relatie stukliep en ik een nieuwe liefde opduikelde, nam ik haar mee naar mijn lievelingstentje en mocht tot mijn genoegen constateren dat ook zij voor al dit culinaire genot voor de bijl ging.

Toen merkte ik echter dat ook mijn voormalige lief haar nieuwe verovering hier mee uit eten nam. Voor de restaurateur betekende dit een toename van het aantal vaste klanten met twee. Toen mijn relatie met Miep 2 op de klippen liep en ik begon aan Miep 3, nam dus het klantenbestand van de zaak toe met Miep 3, de nieuwe vriend van Miep 2, de inmiddels oude vriend van Miep 1 en zijn nieuwste verovering, en natuurlijk de nieuwe vriend van Miep 1. Uiteindelijk werd ons kleine restaurantje geconfronteerd met een bijna kettingbrief- of pyramideachtige toename van klanten en groeide uit tot ??n van de best lopende tenten van Amsterdam Oost. Onnodig te zeggen dat de uitbaters van dit ethablissement, maar ook die van veel andere gelegenheden met zulke ervaringen, niet alleen dit soort processen toejuigden maar ook niet te beroerd bleken om het lot een handje te helpen, getuige het veelvuldige voorkomen van bovengenoemde pesterijen. U gelooft nog steeds in toeval? Nee toch...?

Een verontrustende gedachte is dat het succes van deze in de horeca toegepaste methode van klantenbinding ook in andere bedrijfstakken navolging dreigt te gaan vinden. Om maar eens wat te noemen, is het u wel eens opgevallen dat er bij de meeste crematoria en begraafplaatsen altijd te weinig cake op de schalen ligt?

Door Suffie

Maandag 23 Augustus 2004 te 08:55 am

Geplaatst in Drank & Voer

vijf reacties

 1. Het is de volksaard. We zijn traditioneel handelaars en bang dat we bestolen worden. Mooi ander voorbeeld; de koektrommel die, na het uitdelen van ??n koekje bij de koffie per gast weer vlug gesloten wordt en in de kast gezet. Of het hotel waar geen geurig stukje zeep op je ligt te wachten maar een vies zeeppompje. Het komt nooit meer goed. Emigreren!

  Blague

  Blague

  23-08-’04 09:25

 1. Nee, dan de United States van de Verenigde Staten! Als je daar een karbonaatje en een colaatje besteld, komen ze met een hele kudde koeien en een blusvliegtuig aan je tafeltje staan. Tweede keer opscheppen gratis! Ketchup is on da house. 2 hectare gecremeerde aardappeltjes uit Frankrijk erbij? No problemo. Ik zeg: liever 1 stukje stokbrood te weinig aan tafel (dat is immers toch maar bedoeld om de tekortkomingen van de keuken en haar chef te verdonkeremanen) dan een land, nee een continent vol met hele dikke wijven.

  Jan F. (de)

  Jan F. (de)

  23-08-’04 10:42

 1. Lieve Suffie. Ik ben benieuwd welk restaurantje dit is…in A’dam Oost?

  Johanna

  Johanna

  (URL)

  23-08-’04 10:56

 1. Hahahahaha1 @ Jan F.(de)

  Suffie: “Waarom wordt de rekening altijd steevast aan de man aan tafel gepresenteerd?” Die ervaring heb ik niet, als ik de rekening vraag, krijg ik die voor mijn neus, vraagt mijn partner de rekening, krijgt hij hem… Watvoor etablissementen komt u?
  Enne, A’dam Oost? dan ben ik net als Johanna ook benieuwd…

  Grtz,

  tijger

  tijger

  26-08-’04 23:06

 1. Very interesting & professional site. You done great work.

  olga

  olga

  (E-mail ) (URL)

  16-03-’06 20:20

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.