Suffie's filmtip

Drie reacties

Vanavond om 00:55 uur, zendt Nederland 3 de film "Als twee druppels water" uit, een film uit 1963, gebaseerd op het boek "De donkere kamer van Damokles" van W.F. Hermans. Bijzonder is dat het sinds de verschijning pas de tweede keer sinds 38 jaar is dat de film op televisie vertoond wordt (De eerste keer was op 19 september 2003). Niet omdat omroepen geen belanstelling hadden om de film uit te zenden, maar omdat de belangrijkste geldschieter, biermagnaat Freddy Heineken, vertoning van de film sinds 1969 had verboden. Heineken had de film namelijk gesponsord in ruil voor een rol voor zijn toenmalige minnares Nan Los en liet de film enkele jaren later uit het circuit verwijderen toen zij haar verhouding met de getrouwde biertycoon verbrak. Nu Heineken de Grote Reis naar de Eeuwige Hopvelden gemaakt heeft, is de film terug in de roulatie. En dus vanavond op televisie te zien....

Vele jaren geleden zag ik de film tijdens een besloten -maar feitelijk dus illegale- voorstelling, maar echt onder de indruk was ik niet. "Als twee druppels water" is een aardige film, maar vooral een product van de filmische jaren 60: traag, somber en tamelijk pretentieus. Hermans zelf was niet echt blij met de uitvoering, vooral omdat het grootste gedeelte van de door hem aangedragen thematiek zorgvuldig uit het eindproduct werd verwijderd om de film voor het grote publiek begrijpelijk te houden.

Toch ben ik voornemens het late tijdstip vanavond te trotseren en de film wederom te gaan bekijken. Nu alle geheimzinnigdoenerij achter de rug is ben ik heel benieuwd of de film ook zonder alle ophef overeind blijft. Volgens mij is ie best te pruimen.

Anders pak ik er gewoon een biertje bij...

Door Suffie

Zaterdag 18 September 2004 te 1:07 pm

Geplaatst in Het leven

drie reacties

 1. Uiteraard, beste Sufmans, heeft opa deze film gezien met….inderdaad oma Alie! Zet je bierpomp maar vast bij met een vol vat, want van wat ik mij nog kan herinneren was het zelfs in de jaren 60 al een zeldzaam trage ku(l)tfilm….

  Opa-B

  Opa-B

  19-09-’04 18:15

 1. Uiteindelijk bedacht ik mij dat ik twee keuzes had: 1. laat opblijven, de film kijken en halverwege in slaap vallen;
  2. vroeg naar bed, neuken, en de film op een later tijdstip weer eens huren…

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  19-09-’04 21:42

 1. This site is a lot of fun very well designed.

  ronnie

  ronnie

  (E-mail ) (URL)

  16-03-’06 20:21

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.