Weg met Normen en Waarden!

Veertien reacties

Jarenlang gebruikten de Engelsen het woordje 'gay' in de betekenis van 'blij', 'opgeruimd', 'zorgenloos' en 'frivool'. Een doodgewoon woordje dus dat zelfs aan de meest puriteinse gebruiker geen schuine blik kon ontlokken en volledig in de dagelijkse spraak was ge?ntegreerd. Totdat iemand er enkele tientallen jaren geleden de associatie met homoseksualiteit aan verbond. Vanaf dat moment werd 'gay' een scheldwoord en verdween het vrijwel geheel uit het normale dagelijkse taalgebruik. Ongetwijfeld zullen de Engelsen deze ontwikkeling betreuren, feit is namelijk dat er geen woorden zijn die naadloos bij de betekenis van het woordje 'gay' aansluiten en als aanvaardbaar synoniem kunnen dienen.

In onze taal dreigt hetzelfde te gebeuren. Denkt u maar eens even aan de term 'normen en waarden'. Twee woorden die ik altijd heb geassocieerd met goede dingen, dingen die geaard waren in de Nederlandse cultuur en in het goede van de mens. Normen en Waarden waren kostbaar, iets dat je moest koesteren en wat je vooral over moest geven aan je kinderen. Normen en Waarden waren de zuilen waarop onze samenleving steunde, misschien wel ons grootste goed.

Sinds onze geliefde premier zich met de term 'normen en waarden' is gaan bemoeien is het echter uit met de pret. Er is iets viezigs mee gebeurd. Wie over normen en waarden spreekt roept associaties op met hypocrisie, stiekeme manipulatie en dubbele bodems. Normen en waarden staan voor opgelegde, gereformeerde leefregels, morele onderdrukking en zorgvuldig weggepoetste verrotting van de geest. Normen en waarden ruiken naar muffe spruitjes, naar schijnheilig calvinisme en naar het gareel van de domme massa. Maar vooral ook duiden normen en waarden op schijnvooruitgang, op afleidingsmanoeuvres en op het wijzen naar de balk in andermans oog. Normen en waarden is projectie, verdoezeling van je eigen onkunde en vooral ook een manier om de aandacht af te leiden van je eigen falen en onmacht. Een ingrijpend stuk taalverarming dus die wij te danken hebben aan onze huidige 'geestelijke' leider.

Het vervelende is echter dat ik Normen en Waarden in de oude betekenis ontzettend belangrijk vind. Mijn kind kan niet zonder en ik doe mijn best om ze hem bij te brengen. Maar dan wel zonder de giftige bijbetekenis die onze geliefde premier er aan heeft gegeven. En ook hier geldt een uiterst vervelend aspect: er zijn geen alternatieven voor de term Normen en Waarden, die synoniemen bestaan gewoon niet!

Daarom ook mijn oproep. Wie van u kan nieuwe termen bedenken, waarmee wij in het dagelijkse spraakgebruik de woorden 'normen' en 'waarden' kunnen vervangen? Wie van u weet een nieuwe uitdrukking te verzinnen die precies aangeeft wat voor de Grote Vervuiling werd aangeduid met Normen en Waarden? Denk er eens over na en spam met uw hersenspinselen onderstaand reactieding. En laten we afspreken dat de bedenker van de beste term niet alleen de legendarische Halve Gevulde Koek van Suffie kan opstrijken maar bovendien de belofte afdwingt van ons allen om nooit meer de term "Normen en Waarden" te gebruiken!!!

Door Suffie

Maandag 04 Oktober 2004 te 11:38 am

Geplaatst in Het leven

veertien reacties

 1. Ik krijg het amper de strot uit, maar wat dachten we van “algemeen aanvaarde beschaafde omgangsvormen” ?
  Bedankt JP !!!!

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  04-10-’04 11:58

 1. Ben diep onder de indruk van deze log. Wel vrees ik dat het geaccepteerd krijgen/bekend maken van een neologisme toch een probleempje gaat worden. Succes. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen.

  Jay

  Jay

  (URL)

  04-10-’04 12:28

 1. Ik was net als Opa zo zeer onder de indruk dat ik 3 maal nodig had om mijn naam goed te typen. Prima en op leesbare wijze verwoord. Ik zou ook niet zo snel een alternatief weten.

  shakier

  shakier

  (URL)

  04-10-’04 19:18

 1. Ik bedoelde dus Jay. Ik ging er ook al scheel van kijken.

  shakier

  shakier

  (URL)

  04-10-’04 19:20

 1. Fijn, al die loguitingen, maar ik wil resultaten zien!

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  04-10-’04 20:24

 1. uuuuuuhh???

  MIBI

  MIBI

  (E-mail )

  04-10-’04 21:24

 1. Ach Suffie, alsof je tegen kleine Suffie zegt “Kijk, nu heb je weer ietsje normen en waarden geleerd” ;)

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  05-10-’04 03:53

 1. Euh… fatsoensregels?

  The Gaucho

  The Gaucho

  05-10-’04 09:20

 1. Leefregels

  MG

  MG

  05-10-’04 15:18

 1. Dodo’s

  - Do’s and dont’s, en bijna uitgestorven.

  (mag ik de helft met het nootje als ik in aanmerking kom voor de 1e prijs?)

  MG

  MG

  05-10-’04 15:23

 1. ‘doe normaal!’ Het kleinste kind weet op de een of andere manier wat ‘normaal’ is, maar doet ‘t vervolgens toch niet…

  frabb

  frabb

  (E-mail )

  06-10-’04 07:24

 1. Nog voordat Balkenende zijn veters kon strikken (hij moet ook dat weer opnieuw leren aan ??n voet) speelden Koot & Bie het hem al voor met hun discussie over Wormen en Naarden. Ik ben even de naam kwijt van de burgemeester en zijn secretaris die zo zijn best deed om in beeld te komen. Zou Balkenende een oud videootje van Koot & Bie hebben gevonden en ge?nspireerd zijn geraakt? Onze premier kennende zou hij de satire volledig over het hoofd hebben gezien.

  doreloor

  doreloor

  (URL)

  06-10-’04 13:42

 1. Ten eerste vind ik dat het waarden en normen zijn. Want normen zijn toch afgeleid van de waarden die je er aan toekent. Je zou het ook kunnen omschrijven als: Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

  kamperman

  kamperman

  (URL)

  11-10-’04 08:46

 1. Normen en waarden, ja alleen voor diegenen die lekker uit de (door ons betaalde) ruif meevreten: het wordt hoog tijd dat die JP en kornuiten oprot en dat wij als normale mensen een einde maken aan dit kabinet: einde maken aan deze verkiezingsfraude: het is hier inmiddels erger dan in de DDR!

  jan burger

  jan burger

  (E-mail )

  15-02-’05 22:20

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.