Dromen zijn bedrog

Drie reacties

Sommige dromen hebben zo'n impact dat ze je bij blijven als ware gebeurtenissen, dromen die zo realistisch zijn of zo op de realiteit zijn toegesneden dat je ze tot in de lengte der dagen blijft herinneren en beelden eruit moeiteloos kunt blijven reconstrueren. Dromen dus die zo echt zijn dat ze wel een weerspiegeling van een wellicht toekomstige werkelijkheid moeten zijn. Voorspellende dromen dus...

Enkele jaren terug had ik zo'n droom, een droom met daarin een persoon die ik toen nauwelijks kende, in een situatie waarin je doorgaans alleen met intimi verkeert en in een omgeving die zo realistisch was dat de details me nog jaren voor de geest stonden. Maar het was geen fijne droom. Het werd een droom vol verwijten, bitterheid en verdriet en toen ik uiteindelijk wakker werd waren mijn ogen dik van tranen waarvoor geen redelijke of aantoonbare pijn bestond.

Een tijdje geleden beleefde ik hem weer, maar nu in het echt. Dezelfde acteurs in dezelfde situatie en dezelfde omgeving, details en bijzonderheden die ik herkende omdat ze me toentertijd in mijn droom waren bijgebleven. Maar nu bleken de verwijten ineens uitingen van genoegen en genegenheid, was de bitterheid veranderd in warmte en intimiteit en veranderde het verdriet in een sereen gevoel van tevredenheid en voldoening.

Maar wat moet je nou als redelijk denkend mens, als je zelfs je eigen dromen niet meer kunt vertrouwen..??

Door Suffie

Zondag 10 Oktober 2004 te 09:44 am

Geplaatst in Mooi & Warm

drie reacties

 1. Als je dromen niet te vertrouwen zijn, zou je dan in een leugen leven?

  MIBI

  MIBI

  (E-mail )

  10-10-’04 11:04

 1. Als mijn dromen waar zouden zijn, zitten we in een wereld die ook Terry Gilliam niet had kunnen bedenken. Laat ik het zo zeggen: voor mijn eigen geestelijke rust ga ik ervan uit dat mijn droom van vannacht niet waar is…;-)

  Eric

  Eric

  (URL)

  10-10-’04 12:15

 1. Dromen zijn slechts een uiting van (on)bewuste verlangens en angsten en kunnen ingebed zijn in herbeleefde reele gebeurtenissen.
  Da’s gewoon een normaal verschijnsel van de menselijke geest, niks meer of minder, dus waarom zouden we ‘wakkerliggen’ over dromen.
  Hebben dromen voorspellingswaarde ? Vermits het angsten en verlangens zijn KAN ooit wel eentje uitkomen, maar om dat dan ‘voorspelling’ te gaan noemen lijkt me nogal vergezocht temeer daar angsten en verlangens reele dingen zijn.

  peter273

  peter273

  15-07-’05 09:34

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.