Zwoegen

Drie reacties

Op school en tijdens mijn studie was ik bepaalde geen goede leerling. Ik kon het allemaal wel, maar ik vertikte het gewoon. Dat had niets met niet-willen te maken, maar vooral met het stellen van prioriteiten. Na de eerste jaren tamelijk braaf te zijn geweest, bepaalde ik namelijk al vrij gauw dat mijn hormonale ontwikkeling interessanter was en meer voldoening schonk dan mijn cognitieve. En dus maakte ik keuzes die mij weliswaar geen windeieren hebben gelegd, maar die het mij onmogelijk maakten om op te klimmen tot het niveau der echte intellectuelen.

Misschien dat ik daarom zo'n bewondering heb voor mensen die al die rijtjes nog uit hun hoofd hebben: hulpwerkwoorden van modaliteit, de voorzetsels van de derde en vierde naamval, het periodiek systeem, allemaal rijtjes die er op school werden ingestampt en die door veel mensen, als bij wijze van traumatische inprenting, nog steeds feilloos kunnen worden gereproduceerd.

Zelf heb ik één zinnetje dat mij nog regelmatig als vanzelf te binnen schiet en dat mij er aan doet denken dat je sommige vaardigheden en ontwikkelingen bepaald niet kado krijgt, een zinnetje dat bij mij staat voor de voortdurende worsteling tussen kennis, motivatie, ontwikkeling en verzet:

"de aal is in de gaaskas"

Wie dit zinnetje uit een ver en grijs verleden herkent zal onmiddellijk begrijpen dat mijn type-diploma uiteindelijk een zwaar bevochten document is geworden...

Door Suffie

Donderdag 13 Januari 2005 te 3:49 pm

Geplaatst in Het leven, Vroegâh

drie reacties

 1. Wat ik me van mijn typcursus herinner is het zinnetje “the quick brown fox jumps over the lazy dog” (eigenlijk bedoeld om de goede werking van alle letters te controleren, maar ook een goed middel om je vingers in de knoop te krjgen)
  Mijn instelling tov leren was over het algemeen “als ik weet waar ik de informatie kan vinden hoef ik het toch niet uit mijn hoofd te leren” Mijn leraar had hier wat problemen mee, mijn werkgever later gelukkig niet.

  Frans54

  Frans54

  13-01-’05 17:16

 1. U vindt U zelf dus wel intellectueel maar niet de echte. Quasi intellectueel dus eigenlijk. De schijn op houden gaat U goed af.
  Van Dale naast Uw toetsenbord?

  Moerstaal

  Moerstaal

  16-01-’05 12:57

 1. Nederlands ging me goed af. Bovendien kan je je afvragen of iemands intellect is af te meten aan zijn taalgebruik…!

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  16-01-’05 13:23

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.