Jimmy Smith overleden

Twee reacties

Laten we het eens over uitgerangeerde ouwe lullen hebben. Gisteravond overleed in zijn huis in Scottsdale, Arizona de inmiddels 79-jarige Hammondorganist Jimmy Smith. Nu zullen de meeste mensen die uit dit berichtje de termen '79' en 'hammondorgel' destilleren ongetwijfeld roepen: 'so what, plaatsje in het bejaardentehuis over. Val ons hippe muziekliefhebbers met dit soort geneuzel lastig!'. Daar heb ik wel een antwoord op: sommige mensen hoeven niet meer vernieuwend te zijn, die zijn het namelijk al geweest. Dat geldt voor bands als Pink Floyd of Genesis, misschien ook voor iemand als Bono, maar zeker ook voor deze ouwe toetsenworstelaar. Jimmy Smith heeft namelijk zijn sporen in de vernieuwende muzieksector ruimschoots verdient. Sterker nog, zonder Jimmy zouden mensen als Keith Emerson en John Lord, maar ook mensen als Nico Brandsen (Kane) en Jasper Geluk (The Sheer) niet zijn geweest wie ze nu zijn.

Jimmy Smith is de uitvinder van het scheurende orgel, zoals we dat kennen van zoveel 'hippe' en 'vernieuwende' platenproducties uit de afgelopen 40 jaar. Hij mocht dan oud zijn geweest en in de afgelopen jaren nauwelijks iets baanbrekends te hebben gedaan, hij heeft ons wel geholpen aan het geluid dat muziekgeneratie na muziekgeneratie nog steeds al basis dient voor veel nieuwe stromingen.

Je kan namelijk wel vernieuwend zijn, maar ook het punt waarop je begint is ooit door iemand voor je bedacht...!

Door Suffie

Donderdag 10 Februari 2005 te 1:27 pm

Geplaatst in La musique

twee reacties

 1. Ik mis Steve Winwood in je verhaal, en ik zie dat je “godzijdank” Rhoda Scott “vergeten“bent… ;-)

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  11-02-’05 10:44

 1. Steve Winwood, Rod Argent, Dick Fransen, Rick van der Linden, de lijst is te lang om ze allemaal te noemen denk ik…

  Rhoda Scott heb ik al genoemd bij het overlijden van Klaus Wunderlich..!

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  11-02-’05 11:10

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.