Tactisch theater

Zes reacties

De Almeerse wethouder Huis wil de theatershow 'Leven van de straat' van rapper Ali B. verplichte kost maken voor de gemeenteraad, zodat zij de problemen van de straat beter gaan begrijpen. De voorstelling, die de wethouder volgens eigen zeggen steil achterover deed slaan, zegt 'meer dan honderd nota's' aldus Huis, die daarmee vooral doelt op de vele nota's over de jongerenproblematiek in Almere waarmee in de loop der jaren geen fuck is gebeurd.

Te treurig voor woorden, deze uitspraak. Dat heeft niets met Ali B. te maken, die zet gewoon een leuke en uiterst onderhoudende show neer. Maar het is natuurlijk te zot dat politici de geluiden van de straat via een theatershow moeten ontvangen. Ali B. heeft deze show over het leven op straat namelijk niet zelf bedacht, hij beschrijft wat hij op straat ziet. En dat impliceert dus dat de gemiddelde politicus geen enkel idee heeft van wat er in de samenleving gebeurt. Het feit dat zij een show als van Ali B. nodig hebben, betekent dat ze voorheen consequent met de ogen dicht op straat hebben gelopen, of zich veel te lang hebben opgesloten in hun stoffige stadhuis. Politici moeten niet naar het theater om de samenleving te begrijpen, ze moeten de straat op!

Overigens valt het me op dat de meeste politici pas tot zinnige gedachten komen als ze situaties waarover ze voorheen allerlei idee?n hadden over hoe die aan te pakken, aan den lijve ondervinden. Dan heb ik het niet over de zorgvuldig geplande en begeleide bezoekjes aan achterstandswijken, omringd door lokale hoge omes, bodyguards, pluimstrijkers en zorgvuldig geselecteerde en naar voren geschoven buurtsukkel, maar gewoon op straat, in spijkerbroek en met de boodschappentas op de bagagedrager, onderwijl een praatje makend met de wijkbewoners, de winkeliers, de oudjes voor de deur en de jongeren op hun hangplek.

Maar goed, welke gerespecteerde politicus mengt zich nou vrijwillig onder het plebs als dat niet per se noodzakelijk is? Het is toch veel leuker om je op kosten van de staat maatschappelijk te laten voorlichten in het theater? Een beetje programmeur stelt, voor een gedegen stukje maatschappelijke ori?ntatie, een hardstikke leuk programma voor je samen om met het hele gezin van te genieten: 'Westside Story' voor het integratievraagstuk, 'Lion King' voor faunabeheer en 'De Jantjes' voor visserij en waterbeheer. Om inzicht te krijgen in defensiekringen ga je naar 'Hair' en hoe om te gaan met onze staatskas heb je al lang geleerd bij de show van Hans Klok. Dan, om nog even wat multicultuur op te snuiven, pik je nog wat Jurgen Raymann, Javier Guzman en Najib Amhali mee en je bent klaar voor de samenleving.

Ik denk dat het te makkelijk is om te zeggen dat de Nederlandse politiek momenteel ??n groot theater is, maar zegt u eens eerlijk: heeft u ook niet het idee dat onze bewindslieden het land regeren op basis van de theaterrecensies in de Telegraaf?!

Door Suffie

Woensdag 16 Februari 2005 te 8:48 pm

Geplaatst in Het leven

zes reacties

 1. Dit zegt natuurlijk alles over het wereldbeeld van frits Huis; zeker even te lang in zijn ivoren torentje gezeten. Alleen jammer dat hij er van uit gaat dat ook anderen het contact met de maatschappij kwijt zijn………
  En wat die recensies betreft: John lanting is er niets bij… ;-)

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  16-02-’05 23:20

 1. Freudiaanse verschrijving: Politie? Of Politiek? (laatste alinea) Maar hoe dan ook, typisch Nederlands.

  Paul

  Paul

  (E-mail ) (URL)

  17-02-’05 21:30

 1. Eentje was onder de indruk en krijgt de anderen alleen mee als het gratis is.

  Renesmurf

  Renesmurf

  (URL)

  18-02-’05 00:09

 1. Krijg nou wat! Een stuk over politiek! ;-)

  Verbal Jam

  Verbal Jam

  (URL)

  18-02-’05 19:05

 1. Zelf ik zie met mijn dyslexie dat u dit stuk iets te snel in elkaar heeft gezet of u zich zeer boos zat te maken onder het typen ;-)

  Overigens heb ik al heel lang het idee dat bewindslieden alleen selectief tv kijken ofzo.

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  19-02-’05 04:48

 1. Nee! Alw??r Ali B.! Aaaaaaargh!

  Eric

  Eric

  (URL)

  20-02-’05 15:59

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.