Opa

Geen reacties

Hij was negen, maar hij woonde niet thuis.

Vanwege zijn slechte gezondheid woonde hij voor een tijdje in een grote Kakelbont-achtige villa in het Gooi, vol veranda's, hoge plafonds, stenen trappen en marmeren vloeren. Er was een rolschaatsban vol gaten, waar hij telkend in viel en er was ook een zwemband, maar het water was altijd ijskoud, omdat 'dat goed voor de kinderen was'.

Hij vond het er niet leuk. Er waren teveel kinderen met teveel problemen, en te weinig verzorgsters ('tantes' noemden ze die) die wel lief waren, maar nooit tijd hadden.

Om het weekend mochten zijn ouders op bezoek komen, eerst een paar uurtjes en later een hele dag. Dan gingen ze naar Oud Valkeveen, Artis of Anna's Hoeve en aan het einde van de dag, voordat ze hem terugbrachten, aten ze pannenkoeken of poffertjes op de brink in Laren. En voordat ze afscheid genomen hadden verlangde hij al weer naar het volgende bezoek.

Op een kwade dag kreeg hij te horen dat zijn opa dood was. De tante die het hem vertelde, nam hem apart in een kaal kamertje, samen met een andere tante. Opa had een hartstilstand gehad terwijl hij voetbal zat te kijken. Oma had het pas gemerkt na de tweede verlenging.

Hij hoorde het nieuws zwijgend aan en het was duidelijk dat de beide tantes zich daar ongemakkelijk bij voelden. Uiteindelijk draaide hij zich om, stapte de kamer uit en wijdde zich verder aan zijn puzzel. Maar 's nachts kon hij niet slapen en huilde hij tot de vogels begonnen te zingen.

Kleine Suffie is zeven. De eerste jaren van zijn leven zat hij in een kindertehuis in Timis, Roemeni?. Opa, de vader van Suffinnetje, is zijn allerbeste vriend en dat neemt niemand hem af. Maar Opa heeft ook een hartkwaal die hem vorig jaar al negen keer in het ziekenhuis deed belanden, aldoor tot groot verdriet van Kleine Suffie.

Op een dag zal Suffie hem moeten vertellen dat Opa er niet meer is, dat zijn hart er voorgoed mee gestopt is. Dan zal Suffie er wel zijn om hem te troosten, hem in zijn armen te nemen en hem te wiegen tot hij in slaap valt.

Maar voor dat moment is Suffie bang, vreselijk bang...

(hoe gaan kinderen om met de dood)

Door Suffie

Maandag 14 Januari 2002 te 09:49 am

Geplaatst in Mooi & Warm

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.