In de ban van de brief

Vijf reacties

Zo af en toe duiken er mensen op die mijn stukjes infantiel vinden, meestal vergezeld van het vriendelijke verzoek om wat volwassener te gaan schrijven. Ik vraag me wel eens af of je dat wel moet willen. Op één of andere manier wordt er namelijk vanuit gegaan dat volwassen worden een stap vooruit in je ontwikkeling is en juist dat waag ik te betwijfelen.

Volgens mij was het Adriaan Morriën die ooit riep: 'Een volwassene is een mislukt kind' en daar had hij toch even mooi hartstikke gelijk in. Een volwassene is doorgeschoten: te lange armen, te lange benen, haren die groeien op ontsierende en niet functionele plekken en een vel dat steeds ruimer om zijn lijf gaat zitten. Logisch dus dat mensen bij het bereiken van de volwassenheid een enorme drang krijgen hun eigen opvolger te fabriceren: seks is niet meer dan het proces tot vervaardiging van een reservekopie!

Een wanhopig middel om met een mislukt lijf te overleven is wijsheid, het vermogen om op basis van verworven kennis en ervaring situaties te omzeilen die je lichamelijk te boven gaan. En hoe volwassener je wordt, des te gecompliceerder het wordt te overleven. In onze tegenwoordige samenleving is die noodzaak, gezien ons huidige zorgniveau, een stuk minder aanwezig. Kinderen doen het dus beter dan wij. Die houden hun denkprocessen eenvoudig, overzichtelijk en doelmatig. Zij richten zich op overleven en het bevredigen van hun meest basale behoeften, en wel op een manier waar wij nog iets van te leren hebben.

Vorige week ben ik begonnen Kleine Suffie voor te lezen uit 'De brief voor de koning', het alom gelauwerde kinderboek van Tonke Dragt. Na zes hoofdstukken is me ondertussen een verrassend inzicht ten deel gevallen: 'De brief' is niet meer dan een kinder-versie van 'In de ban van de Ring'! De queeste, de jonge held, de reis door bos en bergen, de magi?r en de vijanden, alle ingredi?nten en thema's zijn aanwezig, maar dan eenvoudiger, overzichtelijker en doelmatiger uiteengezet. Dat scheelt al gauw zo'n tweederde aan tekstvolume, een hoop tijd en een onontwarbare kluwen aan verhaallijnen en complicaties. Kortom, veel beter en effectiever dan al die volwassen zut!

Wat op zich wel bijzonder is, is dat onze huidige landsbestuurders juist op dit vlak een voortrekkersrol spelen. Niet voor niets werd de term 'Jip & Janneke-taal' in parlementaire kringen geboren en wordt in deze kabinetsperiode hard gewerkt aan 'vereenvoudiging van de regelgeving'. Terug naar onze kinderjaren, is het credo. En gelijk hebben ze, statistisch is namelijk bewezen dat het sterftecijfer onder kinderen een stuk lager is dan onder ouderen! Kinds zijn loont, en niet zo'n beetje ook!

Dus helaas, mensen! Van mij hoeft u vooralsnog geen volwassen materiaal te verwachten, ik wens mijzelf te wentelen in infantiliteit. Eeuwige jeugd, altijd speels! En als u dat niet bevalt, kunt u beter een goed boek pakken. Harry Potter of zo, kunt u meteen een beetje wijs worden in de drijfveren van de Nederlandse politiek...

Door Suffie

Vrijdag 04 Maart 2005 te 12:21 pm

Geplaatst in Het leven

vijf reacties

 1. weet je wat erg is? Dat jij moeite doen voor zo’n lap tekst en het enige dat ik kan denken is: hij schrijft har-d-stikke i.p.v. hartstikke. En dat ik dan denk: “ach, laat toch zitten” en dat ik het dan t?ch m?et zeggen…

  dat is erg…. kinderachtig.

  chant

  chant

  04-03-’05 14:14

 1. En dus lovenswaardig!!

  Dank!

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  04-03-’05 14:29

 1. Ik wil nooit groot worden! Grote mensen zijn stom!

  Wolvin

  Wolvin

  (URL)

  04-03-’05 17:11

 1. Ik ben niet kinderachtig! Wie dat zegt krijgt met m’n grote broer te maken!

  Eric

  Eric

  (URL)

  05-03-’05 01:14

 1. Hm, ik vond jou eigenlijk enorm volwassen (zonder te willen beledigen verder).

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  06-03-’05 05:14

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.