Oma is dood..

Geen reacties

Oma is niet meer...

Gisteravond, toen Suffie met Suffinnetje van de sauna thuiskwam stond er een berichtje op de Voicemail. Oma was 93, al jaren zo dement als een deur en werd slechts aangedreven door haar pacemaker. Helemaal onverwacht was het niet, want de familie was in de afgelopen weken al een paar keer gebeld door het tehuis dat het niet zo goed met Oma ging.

Suffinnetje was verdrietig, want het was haar Oma. Maar er was geen intense droevenis, ook niet bij de rest van de familie. Niet alleen vond men dat het een mooie leeftijd was, maar veel mensen hadden niets met Oma. Ook Suffinnetje niet.

Suffie's Oma, die veel te vroeg dood ging, was warm en hartelijk. Suffie logeerde als kind graag bij Oma en Oma had Suffie graag over de vloer. Suffie mocht piano spelen, draaide Oma's platen grijs, schoot propjes met haar typemachine en speelde met haar mongoolse buurmeisje. Suffie was dan ook intens verdrietig toen ze stierf.

Maar de Opa en Oma van Suffinnetje waren niet lief, maar respectabel. Opa was een soort priester in een broederschap en diende door de familie met respect te worden behandeld. Opa heerste met strakke hand over de familie, zoals de peetvader over een maffiagroep. En Oma? Zij genoot van de status en schikte zich zonder morren in haar rol. Liefde en genegenheid waren ondergeschikt aan respect en status. En daardoor waren Opa en Oma nauwelijks benaderbaar. Zeker niet voor de kleinkinderen, die eigenlijk alleen maar lastig waren.

Gedurende haar laatste jaren werd Oma een stuk toeschietelijker, gezelliger en warmer. Vrolijk zelfs, soms..

Maar ja, dat kwam vast omdat ze zich vroeger niet kon herinneren...

Door Suffie

Woensdag 16 Januari 2002 te 09:52 am

Geplaatst in Mooi & Warm

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.