De roep der natuur

Zes reacties

Een vriend van me heeft een chinchilla als huisdier. Een mooi beest, maar weinig sociaal. Als ik op bezoek ben kijkt hij me wantrouwig en nurks aan vanuit zijn zitplaatsje midden in de kooi, waar hij stilletjes ineengedoken zit. 'Aai hem maar niet, dat vindt hij niet prettig' zegt m'n vriend dan, liefdevol en licht vergoeilijkend, met zo'n stem die je ook hoort bij mensen die hun straalbezopen vriendin van een feestje naar de auto dragen en je vragen even een stapje opzij te doen.

Hoe goed en hoe liefdevol zo'n beest ook in de watten wordt gelegd, het totaal ontbreken van enige vorm van knuffelbaarheid stoot mij af. Net zoals ik mij afvraag waarom mensen tegenwoordig van die rare huisdieren moeten hebben. De dierenwinkels staan vol degoes, gerbils, varanen, agames en grondeekhoorns, terwijl de 'echte' liefhebbers zich storten op halfapen, genetkatten en andere vreemdsoortige en weinig knuffelbare beesten die vanuit hun natuurlijke habitat de Nederlandse huiskamers in worden gesleept.

Andersom gebeurt nog vaker. Huisdieren die in de loop der jaren in gevangenschap zijn stukgefokt en ontdaan van onwelgevallige instincten worden zonder pardon door hun liefdevolle baasje de straat op geschopt omdat 'een kat nu eenmaal buiten hoort.' Dat ze vervolgens de buurt afstropen, tuinen verwoesten, vuilnisbakken plunderen en het biologisch evenwicht verstoren door de plaatselijke fauna te belagen wordt dan snel afgedaan met een vergoeilijkend 'zo is de natuur nu eenmaal'. En wat dacht u van de hond? Deze vaak tot potsierlijke vormen gekweekte nakomeling van de wolf richt niet zelden onherstelbare schade aan in de natuur onder het mom van 'een hond moet los kunnen lopen'. En laten we het dan vooral niet hebben over de gezondheidsrisico's als gevolg van hetgeen ze in de natuur of op straat achterlaten.

Ik heb zelf cavia's. Nog wel, want de kans is groot dat ik binnenkort wegens allergie gedwongen wordt een nieuw baasje voor ze te zoeken. Cavia's horen helemaal niet in de natuur, zeker niet in de Nederlandse. Soms laat ik ze een stukje los lopen in de tuin. Mochten ze daarbij in een moment van onoplettendheid gekaapt worden door één of andere roofvogel, dan heb ik dat volledig aan mijzelf te wijten. Aan de andere kant, mocht het beestje ten prooi vallen aan een loslopende hond, kat, varaan of agaam, dan bijt ik het desbetreffende dier persoonlijk de kop af.

Agaam 'Picasso' met warme spinaziepuddinkjes en aardappelpuree. Klinkt niet eens zo gek...

Door Suffie

Maandag 14 Maart 2005 te 12:18 pm

Geplaatst in Drank & Voer, Het leven

zes reacties

 1. Een cavia vind ik ook niks. Ratten zijn pas leuk als huisdier… tamme ratten bedoel ik dan he. Ze zijn zeer aanhalig, en ze komen zelfs naar je toe als je ze roept (d.w.z. als ze eerst africht met wat lekkere hapjes)

  Wim

  Wim

  14-03-’05 13:33

 1. grappig dat ik me aangevallen voel, in mijn rol als hondenbezitter. maar je hebt wel gelijk: van sommige baasjes mogen hond echt ?lles. Maar t?ch voel ik me aangevallen….

  chant

  chant

  14-03-’05 13:58

 1. En wat is eigenlijk de lol van een vogel in een kooi?

  rob

  rob

  (URL)

  14-03-’05 18:58

 1. Voornamelijk het gezondheidsrisico van honden is hoog, in het bijzonder de poep die geproduceerd word en dan nog bijzonderder de poep van die kleintjes. Zo’n volwassen bouvier-bolus zie je niet snel over het hoofd, maar die van een teckel wel. Menig spier verrekte ik bij het uit het profiel schrapen van deze venijnige keuteltjes. Dan liever caviapoep, kan je gewoon laten zitten.

  MIBI

  MIBI

  (E-mail )

  14-03-’05 19:16

 1. In het geval van de chinchilla (wij hadden er vroeger ook ??n): zo’n beest vindt het niet fijn om geaaid te worden, omdat hij dat zo mee krijgt vanuit de natuur.

  Als hij wordt opgepakt door een roofvogel, laat hij zijn haren los, zodat hij weer naar beneden tuimelt, en vrij is. Kaal welliswaar, maar wel ontsnapt.

  Een chinchilla kun je daarom beter niet aaien zoals je gewent bent: door de vacht strijken. Maar als je hem in z’n nek kriebelt vindt hij dat heerlijk.

  Onze chinchilla was belachelijk tam gemaakt (mijn stiefvader zat avond aan avond in de kooi van het beest om hem zo tam te krijgen) en was wel degelijk sociaal. Je kon hem aanhalen, en hij werd ‘s avonds vaak vrij gelaten.

  Dan spurtte hij de hele woonkamer door, maar kwam af en toe ook even bij je zitten.

  Als hij moe was van al het gespurt, zocht hij een holletje op bij iemand, om daar de rest van de avond te blijven zitten. Jaloezie van de andere twee broers natuurlijk, die het beestje liever bij hun hadden.

  Anyways, een chinchilla is inderdaad lastig te houden als huisdier, maar zeker niet asociaal :-). En in ieder geval vele malen slimmer, grappiger en sneller dan een cavia.

  Rolandow

  Rolandow

  (URL)

  15-03-’05 10:17

 1. Your pictures are great.

  theodore

  theodore

  (E-mail ) (URL)

  16-03-’06 20:27

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.