Projectmatige aanpak

Vier reacties

Om een aantal huishoudelijke zaken in Huize Suffie beter te laten verlopen hebben Suffinnetje en ik besloten een aantal processen te defini?ren, waarvan de doelstellingen zijn vastgesteld met behulp van het SMART-model. Dat betekent dat iedere huishoudelijke doelstelling voortaan Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden dient te zijn. Met betrekking tot de wijze waarop in de keuken van Huize Suffie met lege verpakkingen, schillen, afsnijsels, lege doppen en etensresten dient te worden omgegaan bedacht ik van de week een methodiek die er, vertaald naar het SMART-model als volgt uitzag:

Specifiek:
Iedere ochtend wordt er een schaaltje op het aanrecht neergezet, waarin alle afval, vrijkomende bij het vervaardigen of bereiden van voedsel en dranken, met uitzondering van lege flessen of vloeistoffen, dient te worden gedeponeerd. Aan het eind van de dag wordt deze bak in de reguliere vuilcontainer geleegd en vervangen door een schoon exemplaar;
Meetbaar:
Bij het afsluiten van de dag is de toegelaten hoeveelheid afval die in de keuken, buiten de aangewezen bakken in de keuken mag worden aangetroffen gesteld op nul.
Acceptabel:
Deze maatregel levert het gezin de volgende voordelen op:
- Toegenomen hygi?ne met betrekking tot voedselbereiding en afhandeling daarvan;
- Toegenomen werkruimte in de keuken bij het bereiden van voedsel of andere -al of niet recreatieve- activiteiten;
- Een betrekkelijk kleine inspanning levert een relatief groot resultaat op;
Realistisch:
De logistieke invulling (schaaltjes, afvalcontainer, kraan) is reeds gerealiseerd, de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid geproduceerd keukenafval kan moeiteloos -eventueel met tussentijdse lediging- in een schaaltje worden verwerkt en tussen de verschillende bereidingsprocessen door is voldoende tijd om de betreffende handelingen tot het verwijderen van afval, inclusief even een doekje over het aanrecht heen halen, uit te voeren
Tijdgebonden:
Voor iedere cyclus is een tijdsbestek van 24 uur gesteld, de methodiek zal na vier weken worden ge?valueerd en daar waar nodig bijgesteld.

Na een tussentijdse evaluatie van deze methode mocht ik vanmorgen vaststellen dat de hoeveelheid afval en andere zooi in de keuken ten opzichte van vorige week met ongeveer 3,15 % was gedaald, terwijl een 100 % daling als doelstelling was gedefini?erd. Bovendien is de werkbaarheid op het aanracht, door plaatsing van een afvalschaal, eerder af- dan toegenomen. Vooralsnog resten mij thans drie mogelijkheden:
1. De evaluatieperiode afwachten en eventueel tussentijds bijsturen;
2. Doorstappen naar de 'KASTE' en/of 'TOPFIK' methodieken;
3. De hele bende afblazen en gezamenlijk in Huize Suffie afspreken dat eenieder, inclusief en bepaald niet in de laatste plaats mijzelve, z'n teringzooi eens een keertje opruimt!

Help...!

Door Suffie

Maandag 07 November 2005 te 10:35 am

Geplaatst in Default

vier reacties

 1. INK voor het gevorderde huishouden?

  hansb

  hansb

  (URL)

  07-11-’05 18:16

 1. Van maart tot mei op de boot gaan wonen. Het huis mag in die periode niet worden bezocht door leden van gezin-Suffie!
  Moet je eens opletten hoe dat scheelt, in april :-)

  Marti

  Marti

  (URL)

  07-11-’05 19:20

 1. Is er ook een SMART model voor, zegmaar, het hele huis? En dan met name de KASTEN.

  Pomme

  Pomme

  (URL)

  09-11-’05 00:18

 1. hahhahah, net een bedrijf zo. Ik zal eens tijdens de familie vergadering met je vuist op tafel slaan. Kijken of dat helpt.

  SveMic

  SveMic

  (URL)

  10-11-’05 00:23

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.