Double fun??

Vijf reacties

Wellicht onder invloed van een licht prikkelende reclamecampagne van een grote, landelijke grootgrutter, word ik sinds deze week gekweld door een tamelijk prangend vraagstuk: wat is de meerwaarde van een tweeling? En welke rol speelt daarbij het al of niet dragen van dezelfde kledij?

Mijn eerste vriendinnetje was de helft van een identieke tweeling, de andere helft wisselde in diezelfde periode op regelmatige basis lichaamssappen uit met mijn toen vrijwel onafscheidelijke schoolkameraad. Over straat lopen met twee vrijwel identieke meisjes had wel wat, in ieder geval had je altijd bekijks. Extra attractie was daarbij ook vooral dat ons beider gevoel voor detail regelmatig al of niet bewust tekort schoot bij het onderkennen van een behoorlijk verlichte seksuele moraal van de beide dames als het ging om onderlinge uitwisselbaarheid.

Pas jaren na die periode kwamen ineens de vragen: Stel dat ik vreemd zou gaan met de tweelingzus van mijn partner, zou dat dan een verbreding van mijn seksuele en relationele belevingswereld betekenen, of gewoon meer van hetzelfde? Zijn twee vrouwen met vrijwel identieke lijven en vanuit genetisch en situationeel oogpunt onvermijdelijk grotendeels overlappende karakters nu in het voordeel ten opzichte van twee "lichamelijk en persoonlijk unieke" exemplaren, of zullen ze door de buitenwereld altijd worden gezien als "de helft van een stelletje"? Is een tweeling m??r dan de som der delen? Is de helft van een tweeling wel een compleet zelfstandige persoonlijkheid, of hebben ze elkaar altijd nodig om een functionerende eenheid te vormen?

In de media lees en zie je veel over de 'bijzondere band' die tweelingen onderling schijnen te hebben, een band die soms bijna metafysische vormen aan kan nemen, tenminste als je diezelfde media mag geloven. De Sufste Familie van Nederland wijdde zelfs een complete -en tevens heftig gemanipuleerde- spelshow aan het fenomeen tweelingen en hun overlappende karaktertrekjes; niet echt ontwikkelingen die stimulerend werken op de erkenning van de unieke persoonlijkheid van individuele leden van een meerling. Daar schijnen namelijk veel tweelingen onder te lijden: het continu moeten ervaren dat je bijzonder bent omdat je een kopie bent van je broer of zus! En dat begint al als kind, als je moet accepteren dat je altijd dezelfde kleertjes aan hebt als je broer of zus; omdat het zo schattig staat, omdat het zo leuk is om de buren of de familie in verwarring te brengen of domweg omdat de plaatselijke textielboer setjes in de aanbieding heeft. Voor je het weet ben je geen broertjes of zusjes meer, maar DE tweeling, een eenheid waarvan de afzonderlijke componenten niets eigens meer hebben. Ik hoor het wel eens zeggen: veel tweelingen schijnen individueel pas echt tot wasdom te komen als ze een tijdje gescheiden zijn van hun andere helft, en zelfs dan vaak pas na een pijnlijk en langdurig bewustwordingsproces.

Mijn vriendinnetje en haar zus leven ondertussen al weer heel lang gescheiden, een situatie waarin ik ze misschien niet eens zou herkennen. De ??n woont in de omgeving van Leiden, de andere in Flevoland, al dan niet met hun eigen echtgenoten en hun eigen kinderen. Ik zou ze wel weer eens willen zien, willen spreken, willen aanraken. Maar dan niet meer in dezelfde kleren. Sterker nog, doe maar helemaal zonder! Wellicht dat ik dan na enig onderzoek zelf kan concluderen of die gelijkvormigheid enige meerwaarde oplevert..!

Door Suffie

Zondag 20 November 2005 te 1:30 pm

Geplaatst in Seks & Lust

vijf reacties

 1. Oj! Ik wil in detail horen hoe het zat met die onderlinge uitwisselbaarheid!
  Terugkijkende, wat voor een verschillen herinner je je? Vertel, vertel! Liefst met plaatjes :)

  Marti

  Marti

  (URL)

  20-11-’05 18:44

 1. Wat mij nu intrigeert is of in deze context de ‘Sufste familie van Nederland’ negatief bedoeld is jegens de Tros of juist als een enorm compliment?

  CasaSpider

  CasaSpider

  (URL)

  20-11-’05 19:09

 1. @Marti: wellicht laat de situatie zich het best illustreren middels de door mij in die periode voor het eerst ge?ntroduceerde term “zwevende moedervlek”.

  @Casa: je leeft en sneuvelt met de naam die je kiest, maar reken er gerust op dat ik de termen “Tros” en “compliment” voor het eerst in deze reactie in ??n zin gebruik.

  Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  20-11-’05 19:19

 1. Tja, mag je ze beiden tegelijk betasten zal er vast wel een meerwaarde van uitgaan ;)

  CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  21-11-’05 03:30

 1. Beetje klein fotootje erbij………

  MIBI

  MIBI

  (E-mail )

  23-11-’05 22:33

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.