Suffie's platenkast (5)

Twee reacties

Zanger Gil Scott-Heron was in de jaren zeventig vooral bekend als ge?ngageerd muzikant en fanatiek voorvechter van de emancipatie van zwart Amerika. Malcolm X was zijn grote voorbeeld, maar ook figuren als Martin Luther King en Ruben 'Hurricane' Carter hadden zijn warme aandacht en sympathie. Scott-Heron's teksten waren vlijmscherp, sociaalbewogen en politiek geladen, meestal toonden ze een geestdriftige afkeer tegen misstanden in de maatschappij.

'Secrets' maakte Scott-Heron samen met Brian Jackson, met wie hij zowel daarvoor als daarna regelmatig samenwerkte. Los van de doordachte teksten is 'Secrets' vooral ook een plaat vol fijne en doordachte muziek, soms jazzy en melancholiek, soms funky en uitdagend. Wat overheerst is het warme geluid en de voor die tijd (we schrijven 1978!) zeer smaakvolle synthesizerklanken die een perfecte harmonie vormen met Scott-Herons wat neuzige, maar vooral ook warme en soepele stemgeluid. 'Secrets' is echter ook Rythm 'n Blues uit een tijd dat de R&B zoals we dat nu kennen nog niet eens bestond. 'Secrets' neemt je muzikaal mee in een surrealistische, warme wereld, maar laat je daarna tekstueel achter in pessimistische overpeinzingen. Een bijzondere mix, vind ik zelf..

Door Suffie

Vrijdag 16 December 2005 te 3:21 pm

Geplaatst in La musique

twee reacties

 1. Kortom, een plaat voor de donkere winteravond als het uitgesproken pestweer is en je jezelf met een enorme hoeveelheid drank op kunt verliezen in een hopeloos pessimisme……..wat steevast gevolgd wordt door een enorme kater :) ( sprak de deskundige.. ;) )

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  16-12-’05 21:17

 1. En zie hier; Bruce is een veelgevraagd katten-model, de opdrachten komen met bosjes binnen… meestal zegt-ie ‘nee’, maar voor de hoes van ‘Secrets’ maakte-ie een uitzondering!

  Luna

  Luna

  16-12-’05 22:25

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.