Babbeloni

Eén reactie

Als ik mijn vriendin uit het zuiden des lands aan de telefoon heb, moet ik haar regelmatig vragen een zin te herhalen. Dat heeft niet alleen te maken met mijn voortsluipende gehoorbeschadiging, maar ook met haar sappige, zuidelijke tongval die soms maar lastig tot mijn noordhollands geori?nteerde spraakcentrum kan doordringen. In het echte leven speelt dat net zo goed, zij het iets minder omdat er in dat geval meestal wel sprake is van enige ondersteunende mimiek.

Als het aan minister Verdonk ligt, is dat probleem binnenkort gelukkig voorgoed verleden tijd; dan worden wij namelijk geacht in het openbaar allemaal alleen nog maar Nederlands te spreken. En dat zal me een slok op een borrel schelen, zeg! Of niet?

Want wat is nou eigenlijk Nederlands? Ik kan me voorstellen dat een ploegje Marokkanen die in een tram in hun eigen taal tegen elkaar zitten te praten als 'niet integratie bevorderend' wordt beschouwd, maar hoe zit het met een plukje Friezen? Ooit heb ik eens een tijdje in een telefooncentrale mogen arbeiden en er was geen mooiere grap dan de telefoniste van een lokaal bedrijf uit Buitenpost stiekem doorverbinden met een collega uit Venlo, om vervolgens te mogen horen dat de beide dames elkaar met geen mogelijkheid konden verstaan. Hoe nu als de ??n bij de ander op werkbezoek moet? Nog meer vragen: Wat spreken een stel Groningers met elkaar op een terrasje op de Waalkade? Of een stel Hagenezen onder de Martinitoren? Mogen slechthorenden straks in een tram nog wel gebarentaal gebruiken? Is een Zuidafrikaan vrijgesteld? En zo ja, waarom dan Juul de kippenboer uit Putte niet?

Misschien moest ik mij er maar niet zo druk over maken. Zowel ik als mijn meeste vrienden en verwanten zijn namelijk tamelijk goed thuis in de taal die onze Rita momenteel zelf zo graag bezigt: vloeiend wartaal.

Door Suffie

Maandag 23 Januari 2006 te 11:50 am

Geplaatst in Raar

Eén reactie

  1. Ach….Juul de pippenboer. En de brommende bakker…d?t waren nog eens tijden… :-)

    Opa-Buiswater

    Opa-Buiswater

    23-01-’06 14:25

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.