Een luchtje aan de mens...

Drie reacties

En het geschiedde dat de Oersuf, mijn vader tot mij kwam, zijn hand teder over mijn vlassige kin liet glijden en onderwijl met iets van milde spot tot mij sprak: "Jongen, je moet je eens gaan scheren." In donker Afrika worden jonge krijgers het bos ingestuurd om in totale afzondering een leeuw te doden, een krokodil te vangen of zich met behulp van de gepunte takken van een heilige boom in het gezicht te kerven, en dat alles om ritueel tot man te worden benoemd. Mijn vader, de Oersuf, volstond met de woorden: "Jongen, je moet je eens gaan scheren", waarbij hij mij een flesje stamwater overhandigde, net zoals hij die van zijn vader had gehad, en die ongetwijfeld van diens vader: een flesje Old Spice after-shave.

Na deze wellicht ietwat valse start raakt ik snel vertrouwd met het begrip "luchtjes". E?n van mijn eerste scharrels liet mij kennis maken met een luchtje genaamd Balafre en mijn eerste kandidaat-Suffin vergastte mij ooit op een flesje Paco Rabanne, een geur die nog steeds beelden bij me oproept van lammy-coats en bouviers. Maar het was Suffinnetje die de passie voor de fles bij mij ontketende. Al vanaf het prille begin kon er geen feestdag voorbij gaan -verjaardag, kerstfeest, pasen, jom kipoer, valentijn, dankdag voor de verwoesting van de tempel, chinees nieuwjaar of offerfeest- of we schoven elkaar flesjes met heerlijkheden toe van Chanel, Gyvenchy, Lanc?me, Gaultier, Cardin, Davidoff, Joop!, Lauder of Dior. Het was in die tijd dat zaken als Douglas en Parfum Ici ons handgeschreven kerstkaartjes stuurden, dat zelfs in mijn aanwezigheid mannen geile blikken op Suffinnetje wierpen nadat ze snuffelend onze kant af waren gekomen en dat een opvallend hoog percentage van mijn vrouwelijke collegae ineens met de chef wensten te copuleren. Kortom, de tijden waren goed.

Wat nou precies de kentering veroorzaakte weet ik nog steeds niet. Een reeks van forse financi?le tegenslagen, het breken van een flesje in de vakantiekoffer waardoor we gedwongen waren 14 dagen in dezelfde walm door te brengen, de diepe teleurstelling van de aankoop van een paar op zich hoopgevende nep-luchtjes, een traumatische gebeurtenis met een flesje vanille, de keer dat ik 's morgens vroeg met een forse kater in mijn auto zat en onpasselijk werd van mijn eigen frisheid. Ik weet het niet, maar in??ns was het afgelopen met de pret, plinkte Suffinnetje nog slechts bij bijzondere gelegenheden een spoortje essence in haar nek en stelde ik mijzelf volmaakt tevreden met een volstrekt neutraal aroma onder mijn oksels.

En wederom was het Suffinnetje die ons uit de relatieve armoede trok. Tijdens een noodgedwongen langdurig verblijf op de luchthaven bestormde zij in een opwelling de tax-free shop en wist zij het gewicht van onze koffers tot net onder de toegestane grens op te hogen met de tegenwaarde van een half maandsalaris aan reukwateren. Sindsdien is de aromatische atmosfeer in Huize Suffie aardig opgeklaard. En daar zal het wellicht niet bij blijven; onlangs wist Kleine Suffie de hand te leggen op een flesje stink van David Beckham en sindsdien kijkt hij mij bij iedere feestelijkheid verwachtingvol aan, onderwijl subtiele toespelingen makend op zijn eigen te pimpen lichaamsgeur.

En wie ben ik om de familietraditie te breken? Eens komt de dag dat ik hem over zijn donzige kin zal strijken en hem een flesje zal overhandigen. Gezien het door mij en mijn broeders doorlopen trauma zal dat echter vermoedelijk g??n Old Spice zijn. Dan schop ik hem nog liever het bos in om een krokodil voor me te vangen...!

Door Suffie

Zondag 12 Februari 2006 te 11:03 am

Geplaatst in Vroegâh

drie reacties

 1. Mocht u zich nog bedenken: op zolder staat nog een originele “old spice 1965” in ongeschonden verpakking…….of misschien toch maar een feestverpakking “Tabac”??

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  12-02-’06 12:48

 1. Volgens mij was het reukpapillen verschroeiende “Brut after shave” het eerste reukwatertje dat via een “geefmoment” in mijn bezit kwam. Met zo’n verchroomde ketting waar aan een dito label aan hing te bungelen en je de gedachte kreeg iets exclusiefs gescoord te hebben.
  De rillingen lopen mij nu nog over de rug als ik er aan terug denk…
  Daarbij vergeleken is “Old Spice” nog heilig.

  TiSNiX

  TiSNiX

  12-02-’06 22:19

 1. @tisnix: laat ik ook die nog in mijn voorraad hebben staan…. ;-)

  Opa-Buiswater

  Opa-Buiswater

  13-02-’06 13:19

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.