Ook liederen sterven

Geen reacties

Zijn verdriet was niet het mijne, evenmin als het mijn verlies was. Mijn opwellende tranen golden vooral zijn lijden, want met een echte vriend dien je mee te leven in het dieptepunt van zijn smart. Een Italiaanse bariton verbrak de stilte en vulde de ruimte met veilige en stemmige klanken, zoals zij daar al zo vaak hadden gedaan, galmend tussen beton en natuursteen. Door een ingehuurde man in het zwart lieten wij ons van de dode niets dan goeds vertellen, daarna viel de stilte in.

Toen pakte hij zijn gitaar en zong, eerst gesmoord en onzeker, maar dan krachtig en helder, met een maximum aan emotie en expressie. En in gedachten zong ik met hem mee, vulde ik de akkoorden in die hij miste en genoot van de aanvullende lijntjes en solo's die onhoorbaar voor anderen in mijn hoofd klonken. En wellicht ook in het zijne.

Honderden malen hadden we het eerder gespeeld, altijd met respect voor de emotionele lading die het in zich droeg, maar met de geruststellende afstand van muzikanten die het leed van een ander bezongen. Altijd had het ons bewogen, zoals een goed verhaal de ouder treft terwijl hij het voorleest aan zijn kind, een gevoel dat altijd verdween met het uitklinken van het laatste akkoord. Nu zou dat voor ??n van ons nooit meer zo zijn, want hij koos er voor er zijn eigen afscheid en verdriet mee te bezingen. Nooit meer zouden we gelijken zijn in het lied waar we beiden zoveel mee hadden, nooit meer zouden we beiden de lading wegen en een evenwicht vinden.

En zo doodde hij een lied dat me dierbaar was, nam het van mij af om er zelf de troost in te vinden die hij nodig had. En ik liet hem, glimlachend.

Door Suffie

Vrijdag 21 Juli 2006 te 5:35 pm

Geplaatst in Default

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.