Rockster

Vier reacties

De Ierse rock-ster Bob Geldof, vooral bekend vanwege zijn bijdrage aan het benefietconcert Live Aid in 1985, heeft onlangs twee concerten in Italië afgelast vanwege tegenvallende kaartverkopen. Voor het eerste concert wist hij slechts 45 van de twaalfduizend kaarten kwijt te raken, waarop hij niet alleen dit concert, maar ook maar meteen het volgende afblies.

Het gekke is dat ik zelf héél diep in mijn geheugen moet teruggraven naar andere wapenfeiten van deze zanger. Uiteraard herinner ik mij The Boomtown Rats en hun wereldhit "I don't like Monday", een waar epos over de waanzin van zinloos geweld in een volstrekt egocentrische wereld, maar daarna houdt het wel een beetje op. Sterker nog, ik zou nauwelijks één ander nummer van Geldof of de Rats kennen en van de (toch nog) zes albums die het gezelschap ooit produceerde kan ik me "The Fine Art Of Surfacing" alleen nog maar herinneren vanwege de naam.

Hoewel ik in de bloeitijd van de Rats redelijk diep in de punk en andere subversieve muziekstromingen zat, kan dit gebrek aan kennis en inzicht natuurlijk volledig aan mij liggen, maar toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de bekendheid van Geldof vrijwel uitsluitend is te danken aan zijn bijdrage aan de vele muzikale hulpacties die er in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Wat mij betreft is alle lof die hij daarvoor heeft mogen ontvangen, inclusief zijn verheffing in de adelstand, volkomen verdiend en mag Geldof daarmee doorgaan tot hij erbij neervalt. Maar de term Rockster, die is wat mij betreft een tikkie boven de maat...

Het bericht in de aanhef van dit stukje is afkomstig uit de Volkskrant van vandaag. Volgend jaar verwacht ik een dergelijk artikeltje in deze krant over Geldofs volgende tournee. Wat mij betreft zal deze beginnen met "De Ierse rock-ster Bob Geldof, vrijwel uitsluitend bekend vanwege zijn bijdrage aan het benefietconcert Live Aid in 1985...."

Door Suffie

Dinsdag 25 Juli 2006 te 10:41 am

Geplaatst in La musique

vier reacties

 1. “De van Live Aid bekende Ierse activist Bob Geldof, in kleine kring ook bekend van zijn werk met de Boomtown Rats…”

  Zou ‘ie voor die 45 mensen nog wel een kleedkamerconcert gegeven hebben? Dat lijkt me wel het minste.

  Eric

  Eric

  (URL)

  25-07-’06 11:53

 1. Hij speelde de hoofdrol in de film “Pink Floyd The Wall”. Ik geloof dat hij dat zelf niet als een verdienste beschouwt.
  Een betere song van het album “I don’t like mondays” is m.i. Rat Trap met dezelfde soort uitstraling.

  lrm

  lrm

  27-07-’06 08:38

 1. Ik herinner me nog een solohit(je) met ‘‘The great song of indifference’‘, een beetje een folk-achtig nummer voor zover ik me kan herinneren.

  EJ

  EJ

  (URL)

  30-07-’06 02:18

 1. Het is zelfs zo erg dat ik eerst altijd meteen moet denken aan het nummer ‘I’ve got my mind set on you’, om mee daarna direct weer te herinneren dat dat toch echt George Harrison was… best erg, eigenlijk… Oh, en hij heeft een dochter die Peaches heet. Ook best een verdienste, toch?

  MarkyMark

  MarkyMark

  17-11-’14 19:53

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.