Onderzoek de onderzoeker

Eén reactie

Als ik de diverse media zo bekijk en beluister is dit het perfecte moment voor een uitgebreide carri?re-switch. Het uitvoeren van 'onafhankelijke onderzoeken' schijnt namelijk booming business te worden. Als ik er tenminste van uit mag gaan dat alle onafhankelijke onderzoeken die op dit moment overal worden aangekondigd ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, want dat zijn er, getuige deze greep, best wel wat:

Van het weekend stortte in Utrecht een trap in elkaar tengevolge waarvan ??n persoon uiteindelijk overleed, de gemeente Utrecht heeft naast het gebruikelijke strafrechtelijke onderzoek een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. Enkele weken geleden haalde de Amsterdamse politie een groot aantal GVB bussen van de weg in verband met technische gebreken, de directie van het GVB heeft ondertussen een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de gang van zaken bij de laatste tocht, waarbij vier mensen aan de warmte bezweken. De KPN stapte in juli naar de rechter om een onafhankelijk onderzoek af te dwingen naar oneerlijke concurentie tussen kabelbedrijven.

Gezien ook al die andere aangekondigde, ingestelde of andere anderszins ter sprake gekomen onafhankelijke onderzoeken naar aanleiding van onterechte vonnissen, besmettingen, instortingen, budgetoverschrijdingen, vastgelopen rechercheonderzoeken, declaraties, spellingswijzigingen en andere drama's, moet het haast wel zo zijn dat de onafhankelijke onderzoeksbureau's als paddenstoelen uit de grond schieten. En misschien juist ook d??rdoor is de vraag gerechtigd of wij als burger nog wel vertrouwen hebben in de overheid als onafhankelijk onderzoeksorgaan.

Op zich geen gekke vraag. De Schiedamse parkmoord heeft bewezen dat onze overheidsdiensten bepaald niet onfeilbaar zijn en er zijn voldoende andere voorbeelden te verzinnen waarin de ambtenarij ons onderzoektechnisch ernstig in de steek heeft gelaten. Toch is er voor mij ??n belangrijke reden om het verschijnsel 'onafhankelijk onderzoek' kritisch te volgen: ambtenaren mogen dan bij vlagen incompetent zijn, ze hebben over het algemeen geen direct belang bij het welzijn van de betrokken partijen. Onderzoeksbureau's daarentegen hebben wel belangen. Voornamelijk economische belangen. Onderzoeksbureau's worden namelijk ingehuurd, ingehuurd door mensen die dat doen omdat ze er een bepaald belang in hebben dat te doen en daar geld voor over hebben. Onderzoeksbureau's zijn commercieel, uit op het maken van winst en daardoor wellicht minder onafhankelijk dan dat ze doen voorkomen. Want zeg eens eerlijk: als je met een conclusie op de proppen komt die volkomen haaks staat op wat de inhurende instantie eigenlijk hoopte te aan te tonen, dan is de kans wel bar klein dat diezelfde organisatie nogmaals een beroep op je doet. Toch? Tenzij je als instantie de mogelijkheid hebt om je gage aan het onderzoeksbureau zodanig op te hogen dat de onderzoekers wellicht de mogelijkheden krijgen om nog een ander licht op de uitkomst te werpen. Toch?

En dat geeft mij vervolgens weer ??n belangrijke reden om mij niet al te negatief over de positie van onderzoeksbureau's uit te laten en even terug te keren naar de opening van dit stuk. Maar nu moet ik eerst ?ven langs de Kamer van Koophandel...

Door Suffie

Vrijdag 25 Augustus 2006 te 12:15 pm

Geplaatst in Raar

Eén reactie

  1. Neem je ook WAOers in dienst? Die worden tenslotte gesubsidieerd, dat drukt de kosten weer wat ..

    CiNNeR

    CiNNeR

    (E-mail ) (URL)

    25-08-’06 14:40

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.