Suffie heeft stukke oren

Geen reacties

Suffie had gisteren twee volledig tegengestelde audiologische ervaringen. Allereerst was er de kennismaking met het werk van Luka Bloom, een Ierse singer songwriter, die zich bedient van folk-achtige muziek met keltische invloeden. Bloom schaart zich tussen grootheden als Billy Bragg, Nancy Griffith en Del Amitri en is in staat om een uitverkocht Carr? met alleen een gitaar en zijn stem in volledige vervoering te brengen. Hoewel Suffie ondertussen al van diverse kanten was gewezen op 's mans kunnen, was een eerste confrontatie met zijn muziek een ontluisterende. Zelden heeft Suffie de uitvinding van MP3 (dank, meneer Frauenhofer, dank..) zo bejubeld als deze avond..

Van een heel ander kaliber was ervaring nummer twee. Naar aanleiding van lastige oorsuizingen na de afgelopen twee repetitie's van Suffie's bandje, heeft Suffie een online gehoortest gedaan, compleet met een setje WAV testtonen, en de resultaten logen er niet om: Suffie heeft stukke oren.... Hoewel Suffie denkt dat je niet al te veel waarde moet hechten aan dit soort testen, schrok Suffie behoorlijk van de resultaten. Met name de vragenlijst achtte Suffie van minimaal enige indicatieve waarde. De conclusie: Suffie heeft gehoorschade. Opgelopen door jaren lang scheurende gitaarversterkers, brullende sidefills, Bulderende PA's, loosgaande drummers en piepende microfoons. Om over de monitoren en koptelefoons nog maar even te zwijgen..

Suffie mag zich zich daarmee scharen tussen musici als Kaz Lux, Antonie Broek en Arnold Muhren, maar ook tussen grootheden als Eric Clapton, John Entwistle en Jeff Beck. Al deze musici kampen in min of meer ernstige mate met een flinke gehoorbeschadiging. Van 'Who'-gitarist Pete Townsend is bekend dat hij zich op het podium laat omgeven met plexiglas platen, omdat het harde geluid op het podium voor hem ondraaglijk is geworden.

Suffie zal maatregelen moeten nemen, gehoorbescherming aan moeten schaffen. Anders ziet Suffie zichzelf over enkele jaren alleen nog maar spelen op een wijze waarop hij geen last heeft van het geluid: alleen, onversterkt en met slechts een akoestische gitaar...

Maar goed, dat heeft Luka Bloom ook geen windeieren gelegd..

Door Suffie

Woensdag 13 Februari 2002 te 6:56 pm

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.