Ma..

Geen reacties

Vandaag kwam ik M tegen, in een muziekwinkel. M is niet alleen medemuzikant, maar ook de zwager van G, de vrouw waarmee ik mijn leven deelde voordat ik Suffinnetje ontmoette. M vertelde mij dat de moeder van G deze week plotseling was overleden. G, die met haar nieuwe vriend in Zuid-Amerika was gaan wonen, was voor de begrafenis overgekomen en logeerde nu bij M in huis. Ik vroeg of M mijn medeleven wilde overbrengen en vervolgens kwebbelden we verder over gitaren, versterkers, bandjes en recorders.

Maar eenmaal thuis sloeg de bom ineens vertraagd in: mijn schoonmoeder was dood! Want de Nederlandse wetgeving regelt wel wie er allemaal bloed- en aanverwant zijn door het huwelijk, maar niet dat dit verdwijnt als de gehuwden hun eigen weg gaan. Ik had een rotmiddag. Emmy (ze heette eigenlijk Iempkje) kwam uit een familie van Groningse binnenschippers, maar was in Mokum uitgegroeid tot een tof Amsterdams wijf. In mijn herinnering zat ze vrijwel altijd aan de eettafel, met een pakje shag voor haar neus en daarnaast een borrel, die nooit leeg leek te raken. Emmy zorgde altijd voor de hele familie, behalve voor zichzelf. Met grote regelmaat keerden G en ik huiswaarts met onze zakken vol eten, drank, kadootjes of geld, al naar gelang onze grootste behoeften van dat moment. En Emmy was ook gek op mij. Toen G en ik uit elkaar gingen deed ze haar uiterste best om mij voor de familie te behouden en het leek er zelfs even op dat ze partij zou kiezen tegen haar eigen dochter.

Maar ik stelde haar teleur. Ik wilde een nieuwe start. Een nieuw leven, eerst alleen en later met Suffinnetje. En daarin was geen plaats meer voor oude familiebanden. Ik bleef steeds langer weg en uiteindelijk kwam ik helemaal niet meer. Pas veel later besefte ik wat ik had weggegooid. Maar toen was het al te laat om het contact nog te herstellen.

Emmy is er niet meer. Ik krijg haar nooit meer terug. En hoewel ik haar vele jaren niet heb gezien, mis ik haar nu pas echt. En ook de schuld knaagt aan me, alsof ik haar verraden heb, en daarmee ook G.

Maar ik besef ook dat mijn nieuwe leven nog iets meer heeft opgeleverd dan alleen Suffinnetje en Kleine Suffie:

Ik heb nog een schoonmoeder. En dat is me toch een lieverd...!

Door Suffie

Woensdag 20 Februari 2002 te 9:09 pm

Geplaatst in Het leven

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.