Uit Suffie's platenkast (9)

Geen reacties

Primus - Green Naugahyde

Als je in slaap valt bij de muziek van RHC en romantisch dineert met Alien Ant Farm, dan zou je wel eens rijp kunnen zijn voor de heren van Primus. Dit trio, onder leiding van bassist en Vader van Alle Kwaad Les Claypool, maakt namelijk vergelijkbare, stampende teringherrie, maar dan in het kwadraat.

Waar de eerste twee bands zich nog wel eens wagen aan liederen met een kop, een refreintje en een staart, zijn de nummers van Primus weinig meer dan retestrakke grooves en licks, gebaseerd op de razendsnelle ruk-, pluk-, timmer- en taptechnieken van Claypool. De sporadische, vervormde zanglijntjes vallen over het algemeen hooguit op door de melige en humoristische teksten, maar nauwelijks door enige vorm van meezingbaarheid.

Green Naugahyde is de eerste volwaardige CD van het virtuoze trio en sluit naadloos aan bij eerder werk: rare teksten, lollige titels als Jilly's On Smack, Eternal Consumption Engine en Tragedy's A' Comin' (uitgebracht op single!), en vrijwel volledig op bassgitaar geënte riffs. Dat daarin overigens nog behoorlijk wat afwisseling in zet, zegt iets over de verzamelde techniek van de heren.

Primus is bij het grote publiek eigenlijk hooguit bekend vanwege de single Wynona's Big Brown Beaver en dan waarschijnlijk uitsluitend om de bijzonder lollige videoclip die in de jaren negentig nog wel eens langs kwam op het toen nog vooruitstrevende MTV. Dat is op zich niet zo gek, het uitluisteren van een complete Primus-CD vergt namelijk behoorlijk wat energie en uithoudingsvermogen. Wat dat betreft is ook het volledig beluisteren van Green Naugahyde te vergelijken met een nachtoverschrijdend kussengevecht met de vier uit het lab ontsnapte klonen van J-Lo: je bent voor de eerste drie weken volledig uitgeput, iedere verzwakking van aandacht kan fataal zijn, maar je blijft wel achter met het tevreden gevoel dat je iets bijzonders is overkomen.

Door Suffie

Zaterdag 03 December 2011 te 12:55 pm

Geplaatst in La musique

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.