Uit Suffie's platenkast (11)

Geen reacties

Chicago - Chicago VII

Voor wie bekend is met de honingzoete en aalgladde glibber- en glijmuziek die deze band maakte in de jaren '80 en '90, is het vermoedelijk nauwelijks voor te stellen, maar ooit maakte Chicago wel degelijk lekkere muziek. VII stamt uit 1974 en was de eerste elpee waarin de van Sergio Mendez afkomstige percussionist Laudir de Oliviera als vast bandlid mee speelde. Dat is te horen in de breed uitgesponnen, polyritmische improvisaties die de eerste schijf van dit dubbelalbum domineren en waarin Laudir's latijnse potten en pannen een heldenrol in spelen.

Naast Laudir is het vooral ook de blazerssectie die flink aan bod komt, met name Walter Parazaider die op een voor hem ongebruikelijke wijze losgaat op de dwarsfluit. Hoewel Chicago in die tijd in de gelukkige omstandigheid verkeerde meerdere bandleden te hebben die uitstekend solo konden zingen, wordt er op plaat één nauwelijks gezongen en staan de jazz-invloeden volledig centraal. Pas op de tweede schijf worden de keeltjes gesmeerd en volgt er meer gebruikelijk Chicago-materiaal, waaronder hits als Wishing you were here (samen met de Beach Boys) en Call on me. In Skinny Boy komen bovendien de Pointer Sisters nog even om de hoek kijken.

Al met al een zeer gevarieerd album, met zowel experimentele jazz als stevige popmuziek, een combi die in dit geval uitstekend uitpakt. Ach, waarom werden deze jongens nou zo snel oud...?

Door Suffie

Dinsdag 02 Oktober 2012 te 08:19 am

Geplaatst in La musique

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.