Uit Suffie's platenkast (12)

Geen reacties

Paul McCartney - Ram

Toen The Beatles in 1970 ophielden te bestaan, poepten de drie schrijvende leden er prompt een aantal soloalbums uit, gevuld met materiaal dat grotendeels voor toekomstige Beatles-elpees bedoeld was of bij eerdere albums was blijven liggen. Bij John Lennon resulteerde dat in Imagine, bij Harrison in All things must Pass, beiden legendarische albums waarin de naklank van de Beatles goed te horen was. Hoewel het niet z'n eerste elpee na de breuk was, rekende Paul McCartney op Ram wel heel duidelijk af met zijn Beatlesverleden. In ieder geval maken de nummers op deze elpee wel heel duidelijk wie er binnen de Beatles verantwoordelijk was voor de complexe, epische composities die we terugvinden op Abbey Road en Sgt Peppers. Minimaal één nummer van Ram was dan ook in eerste instantie bedoeld voor het laatste echte Beatlesalbum Let it Be, namelijk de Beach Boys-pastiche Sitting in the backseat of my car. Wie echter goed naar het album luistert zal er echter zeker nog een paar composities tussenuit pikken die zó van een Beatles-album af hadden kunnen komen of op een toekomstig Beatles-album geplaatst zou kunnen worden.

Anders dan op zijn eerste album McCartney liet de ex-Beatle op Ram een klein leger aan studiomuzikanten aanrukken zoals Danny Seiwell en Hugh McCracken, wat het "bandgevoel" op de elpee enorm versterkte. Na Ram maakte Paul McCartney vooral naam als frontman voor de formatie The Wings, op Ram weet hij echter nog één keer dat bijzondere gevoel vast te leggen dat The Beatles zo kenmerkte. Dat mag wel even gezegd worden.

Door Suffie

Woensdag 31 Juli 2013 te 09:51 am

Geplaatst in La musique

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.