Stemmen horen

Geen reacties

Als mij één ding is duidelijk geworden, na pakweg een half leven muzikantschap, is het wel dat men over het algemeen niet zit te wachten op mijn zangkunsten. Niet dat ik niet kan zingen, dat kan ik namelijk wel. Ik had ooit les van een gerespecteerde zangpedagoge die me alles leerde over ademsteun, het jodelvrij aanspreken van mijn kopstem, articuleren en het gebruik maken van zo ongeveer iedere lichaamsholte boven de navel. Verder beschik ik nog steeds over een soepel bereik, een absoluut gehoor en mag ik mijzelf een meester noemen in het uitpluizen van lastige 'koortjes' en het, soms volledig ad hoc, 'pakken' van tweede, derde of vierde stemmetjes. De crux zit hem dan ook niet in mijn zangvaardigheden, maar in mijn stem zelf, die nog het meest te vergelijken is met iets dat onder bepaalde weercondities vanuit een gebarsten rioolpijp wordt uitgebraakt.

Die stem mag dan een vast gegeven zijn, dat wil niet zeggen dat ik mij daar bij neer leg. Nog niet eens zo heel lang geleden had ik een dijk van een nachtmerrie, zo eentje waar je een week lang de innige angst om in slaap te vallen aan overhoudt. Zoals altijd vervaagde de droom inhoudelijk al snel, maar de emoties die ze opriep, een knagende en zeurende combinatie van hartverscheurend verdriet, intense doodsangst en een alles verterende wanhoop, liggen me nog behoorlijk vers in het geheugen. Verder weet ik nog dat ik wanhopig trachtte aan mijn droom te ontsnappen door wakker te worden, waarbij ik mij brullend en vechtend omhoog worstelde naar het land der ontwaakten. Vlak voordat ik daadwerkelijk wakker werd, ontwaarde ik in de verte een uiterst ijl, maar intens lieflijk geluid, een zuiver, maar melodieloos engelengezang dat mij in haar intense schoonheid het laatste duwtje richting ontwaken gaf.

Toen ik wakker werd en de laatste echo´s verdrongen werden door de stilte van de nacht, merkte ik tot mijn stomme verbazing dat deze elfenstem uit mijn eigen keel kwam. Verwonderd haalde ik adem en zette opnieuw in, wat me niet alleen een vage doodsreutel opleverde, maar ook de vraag van mijn Lief of ze soms de doktersdienst moest bellen.

Voor mij betekende deze ervaring het startsein voor een definitieve speurtocht naar een nieuw stemgeluid en wel door reproductie van relevante omstandigheden. Vanaf dat moment deed ik stem- en zangoefeningen in bed, lag er onder mijn kussen een foto van mijn -inmiddels overleden- zanglerares en draaide ik dagenlang karaoke-CD's van Enya en Sarah Brightman. De condensatormicrofoon met digitale recorder die ik 's nachts in mijn slaapkamer had aanstaan verdween al snel, niet alleen waren de resultaten bepaald teleurstellend, bovendien veroorzaakte het afluisteren van de opnames schade aan mijn subwoofers.

Omdat de hoeveelheid rottend fruit dat mij tijdens optredens ballistisch werd aangeboden ook maar niet wilde afnemen, moest ik concluderen dat de puur fysieke omgevingsfactoren die ik trachtte te reproduceren geen sikkepit hielpen. Momenteel richt ik me dan ook volledig tot het emuleren van de juiste emotionele en psychische omstandigheden in de hoop dat mijn lichaam onbewust reageert en zowel mijn stembanden als de aanliggende holtes terug plooit als ware ik weer onder invloed van die éne, kwaaie droom. Stap twee zal dan worden het bewust onder controle krijgen van deze omstandigheden.

Daar horen dan wel alle emoties en gevoelens bij die ik toen moest ervaren, iets dat wellicht in mijn geval niet eens zo heel ingewikkeld hoeft te zijn. In ieder geval, mocht je ergens in de komende tijd het plan opvatten om te auditeren voor een plekje in het achtergrondkoor van Marco Borsato, dan moest je maar eens rekening houden met érnstig geduchte concurrentie.

Door Suffie

Woensdag 26 Maart 2014 te 10:32 am

Geplaatst in La musique

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.