"8"

Geen reacties

22 maanden was hij, toen we hem weghaalden uit een kindertehuis in Timisoara, Roemeni?. Een grote baby, die nooit had geleerd te kruipen en alleen kon staan als hij zich omhoog werkte tegen de spijlen van de krat waarin hij woonde. Tien van dat soort kratten stonden in de kamer waar hij verbleef en ik elke krat zat een kind. De stank was onbeschrijvelijk en het ongedierte snelde er vandoor bij onze nadering. In het midden van de kamer stond een kast met Sesamstraatknuffels, waarvan overduidelijk was dat de kinderen deze nog nooit vastgehouden hadden. Ongetwijfeld was de kast er voor de show neergezet, omdat de rijke mensen uit het westen kwamen. De meeste kinderen staarden ons aan met een lege en apathische blik, alsof ze alle hoop op menselijk contact al hadden opgegeven. Waarom zouden ze huilen of roepen als er toch niemand kwam? Maar een enkel kind reageerde op ons met een onuitputtelijke overlevingsdrang en probeerde ons om te kopen met zorgvuldig gecultiveerde schattigheid. Hij was er zo eentje.

Vandaag is hij acht jaar oud geworden. Een mollig en stevig gebouwd joch met woest zwart haar en prachtige diepbruine ogen. Hij zegt "cool" en "vet" tegen dingen die hij mooi vindt, spaart plastic dino's, draait snoeihard zijn platen van K3 en kijkt verstoord naar ons om als we door Samson en Gert heenpraten. Hij gaat naar school, leert lezen en schrijven, zij het wat langzaam, en speelt buiten met zijn opvouwstep. Met wat hulp en veel geduld komt het allemaal goed met hem. En wellicht dat we ooit eens met hem teruggaan om hem te laten zien wie hij is.

Maar voorlopig kan hij nog steeds niet kruipen.

Door Suffie

Donderdag 16 Mei 2002 te 9:30 pm

Geplaatst in Het leven

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.