Mislukt kind

Geen reacties

Adriaan Morriën is dood. En daarmee is Nederland een groot dichter en schrijver armer. Dat stemt Suffie droevig, want Suffie heeft een heilig ontzag en een stille bewonderinging voor de Echte Dichter. Suffie kan zelf goed rijmen, heeft een prima gevoel voor ritme en dictie en kan zich goed in gevoelens uitdrukken. Maar de zuivere combinatie van factoren, die van een dichter een Dichter maken, ontbeert Suffie...

Suffie is niet zo'n literatuurbeul. Veel verder dan "Ote" en "Tjilp" is Suffie eigenlijk op het gebied van dichten nooit gekomen. Eerlijk gezegd kon Suffie zelfs zo één, twee, drie geen werk van Morriën voor de geest roepen. Maar de naam Morriën roept bij Suffie wel beelden op. Suffie's mama en papa hadden diverse werken van hem in huis, grappige en warme observaties vol stille humor, ironie en een gezonde dosis erotiek, verstilde beelden van kleine en alledaagse taferelen. Vreemd, Suffie ervaart die herinneringen als iets weemoedigs, iets van vroeger, een sepia plaatje vol jeugd en verlangen.

Van Morriën komt de uitspraak: "Een volwassene is een mislukt kind". Alleen daardoor verdient hij al de eeuwigheid...

SNEEUW

Het sneeuwt, niet jachtig, eerder tastend
Alsof het wit naar zwarte plekken zoekt.
Maar heel het landschap ligt al volgeboekt.
De dag staat zwaarbepakt om te vertrekken.

De bomen dromen rechtop in de sneeuw,
Verwonderd en in hun verwondering verrast.
De vorst heeft ieder takje afgetast.
Het is windstil, er valt niets te vertellen.

De laatste vlokken vallen, in de lucht
Zweeft al wat zonlicht, geel en droog.
En vogels, eerstgeborenen van het oog,
Haasten zich om de schade te herstellen

(Adriaan Morri?n, 1956).

Door Suffie

Zaterdag 08 Juni 2002 te 1:09 pm

Geplaatst in Mooi & Warm

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.