Riek

Zes reacties

Achteraf honen mijn collega-musici altijd dat het een verspilling is geweest van geld, moeite en energie, maar ik heb vroeger wel degelijk zangles gehad. Niet op een muziekschool of van een gesjeesde zanger die toch op ??n of andere wijze brood op de plank moest krijgen, maar van mijn Tante Riek.

Riek was feitelijk geen echte tante, maar had deze titel verworven door haar jarenlange, innige vriendschap met mijn moeder. Riek was al op leeftijd en had jarenlang gewerkt als zangpedagoge en zangeres bij het Nederlands Kamerkoor. Ze woonde in een statig, oud pand aan het Amsterdamse Oosterpark met ouderwetse hoge plafonds en volgestouwd met antieke en gepolitoerde meubeltjes. Riek was anderhalf kop kleiner dan ik, maar ongeveer twee keer zo breed en had borsten waartussen ze iemand kon wurgen. Doordat ze als kind aan polio had geleden, waggelde ze door het leven en mede door de kleurkeuze van haar jurken kon men haar op straat gemakkelijk verwarren met een Fiat 600. Tante Riek was een hartelijk en tof mens, met een surplus aan persoonlijkheid. En zelfs als we "gewoon" op visite kwamen, kon ze het niet laten haar pedagogische hart te laten spreken:

"Dag tante Riek, gefeliciteerd met uw verjaardag."
"Dag jongen. Niet geoefend? Je articuleert weer voor geen meter. Overnieuw!"
"Daag Tantuh Riek, gufeeliezieteert mett uuuw vurjaaardag!"
"Dank je wel knul, fijn dat je er bent. En nu rechtop en vanuit je buik ademen."

Ik kan mij ondertussen niet zo gek veel meer van haar lessen herinneren, maar ??n gebeurtenis staat in mijn geheugen gegrifd:

Zoals gewoonlijk stond ik tijdens de les naast haar vleugel, terwijl zij me melodie?n voorspeelde en mijn zang begeleidde. Omdat een bepaalde noot er maar niet goed uitkwam, stond ze na enige pogingen op, vulde haar indrukwekkende borstkas met lucht en zong de noot voor, vol overgave, spatzuiver, met een prachtige vibrato, maar snoei- en snoeihard!!

In de stilte die daarop volgde, rinkelden de luchters en de ramen na, drie fietsers waren voor de deur afgestapt en keken verwilderd om zich heen en het duurde zeker een halve minuut voordat de vogels in de achtertuinen weer voorzichtig begonnen te zingen. Terwijl ik mijn piepende oren wreef, dwarrelden een aantal kalkschilfers statig vanaf het plafond voor mijn ogen naar beneden.

Uiteindelijk heb ik het anderhalf haar volgehouden en toen ben ik gestopt. Niet omdat ik het niet kon, maar omdat ik geen tijd kon vrijmaken om de mij door Riek opgegeven oefeningen serieus te volbrengen.

Enige jaren geleden is ze overleden, aan een langdurige en slepende ziekte. De laatste keer dat ik haar thuis bezocht, lag ze in coma op haar slaapkamer, gordijnen dicht en omgeven door piepende kastjes en infusen. Minuten lang stond ik naast haar bed en hield haar hand vast. Toen kuste ik haar voorzichtig op het voorhoofd en fluisterde zachtjes: "Dag Riek."

Ik draaide me om, liep in de richting van de kamerdeur. En op dat moment dwarrelden voor mijn ogen een aantal kalkschilfers statig vanaf het plafond naar beneden...

Door Suffie

Zaterdag 24 Augustus 2002 te 2:59 pm

Geplaatst in La musique

zes reacties

 1. Mooi stukkie, dank je wel knul.

   Geertjan

  Geertjan

  24-08-’02 16:36

 1. Off Topic: misschien moet je wel in je broncode Karma bedanken voor het random header script :)

   Joeri

  Joeri

  (URL)

  25-08-’02 21:00

 1. Een mooi stuk. Vraag me alleen af of de oorontstekingen hier nog een verlate bijwerking van zijn geweest. ;-)

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  25-08-’02 21:44

 1. Joeri, ik had reeds een subtiele verwijzing op mijn site gezet. Zoek hem op en kleur de plaatjes… ;-)

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  26-08-’02 08:31

 1. Netjes, jongen :)

   Joeri

  Joeri

  (E-mail ) (URL)

  26-08-’02 12:30

 1. Ach, je kent me…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  26-08-’02 20:24

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.