Botervingers

Geen reacties

Het schijnt dat je een hoop werktuiglijke vaardigheden, zoals zwemmen, fietsen, schaatsen en vallen, niet kan verleren. Ook zaken als talenkennis en muziekschrift blijken altijd latent in je kop aanwezig te blijven, ook al doe je er jaren niets aan. Een kwestie van opschudden, stog afblazen en gaan met die handel.

Voor gitaar spelen geldt dat niet. Althans niet bij mij. Ik kan er namelijk geen hout meer van. En dat terwijl ik nog geen drie maanden geleden de sterren van de hemel afspeelde!

Dat komt zo, ik heb botervingers, een uiterst droevige fijne motoriek en pezen als elastieken. Dat ik ooit enige vaardigheid ten toon spreidde bij het spelen van de gitaar heeft niets te maken met aanleg of talent, maar alles met stomweg oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Niet oefenen betekent een enorme terugval. Waar andere gitaristen na een paar maanden luieren nog wel eens wegkomen met een stukje routine en vingersoepelheid, verword ik in korte tijd tot een pathetische stuntelaar die zichzelf de hersens inslaat bij het omhangen van zijn instrument en zijn vingers openhaalt aan de snaren. Wil ik mijn spel een beetje op peil houden, dan betekent dat dagelijks aan de slag, urenlang toonladders en arpeggio's oefenen en mezelf vooral continu achter de broek aan zitten. En zelfs dan houd ik het slechts vol door te spelen op gitaren die door mijzelf superlicht zijn afgesteld en voorzien van boterzachte snaren, gewoon omdat ik anders mijn vingers breek. Niet spelen betekent verlies aan souplesse, kracht en soepelheid en op ??n of andere manier komt dat bij mij dubbel zo hard aan.

In de komende maanden moet ik aan de slag. Zoals het er nu voor staat ben ik zelfs aan het kampvuur niets meer waard. En eigenlijk is dat niet eerlijk, want waarom kunnen die andere gasten wel een maand lang hun gitaar in de wilgen hangen en spelen ze vervolgens nog net zo vlotjes? Of zouden zij na drie maanden soms niet meer kunnen zwemmen of rolschaatsen?

Dat lijkt me een studie op zich. Welke vaardigheden verlies je na verloop van tijd, en welke blijven je bij? Motorrijden ging me na enige maanden nog redelijk af. Op schaatsen rij ik zo weg, ook na vijf jaar. Maar op ski's flikker ik onvermijdelijk na 40 centimeter op mijn muil.

En andere dingen? Misschien leuk om dat van een aantal vaardigheden eens uit te vogelen. Een tijdje iets niet doen en vervolgens kijken hoe het je vergaat als je er weer mee begint. Toch zou ik twee zaken angstvallig buiten dit experiment willen houden. In ieder geval gitaarspelen, juist omdat ik die vaardigheid in de komende tijd weer op poten wil zetten. En het andere? Dat heeft niets te maken met eventuele angst het na zoveel tijd niet meer te kunnen. Ik heb gewoon geen zin om twee maanden lang in celibaat te leven...

En wat zou u twee maanden willen laten??

Door Suffie

Maandag 23 September 2002 te 1:55 pm

Geplaatst in La musique

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.