Kutmarokkanen??

29 reacties

Vandaag is hij overleden. Die jongen van 22 in Venlo, doodgeslagen omdat hij een opmerking maakte over het feit dat twee knapen op een scooter bijna een bejaarde tegen de vlakte reden. De hoofddader, koppen alle media uitdrukkelijk, was een 18 jarige Marokkaan. Nog niet zo lang geleden was men een stuk voorzichtiger met dat soort informatie. Stigmatisering, discriminatie, vooroordelen en generalisering, mooie en goed doordachte termen om aan te geven waarom dat niet moest.

Maar waarom dan nu wel? Is men het zo zat dat men een hele bevolkingsgroep gaat aankijken voor wat een enkeling geflikt heeft? Is het uit met de tolerantie en verdraagzaamheid? Gaan we terug naar de tijd waarin karakter en gedrag schaamteloos kon worden gekoppeld aan afkomst of nationaliteit?

Of is men ineens tot het inzicht gekomen dat we te maken hebben met de uitwassen van een voorheen zorgvuldig onder de politiek correcte pet gehouden integratieprobleem? Begint men te beseffen dat daders ook slachtoffer zijn? En wel van onze samenleving? Is het muntje gevallen dat er wel degelijk een samenhang is tussen delinquentie en afkomst? En dat die koppeling niet verdwijnt zolang we onze bek erover houden?

Sociologen en criminologen slaan ons met prachtige en goed doortimmerde theorie?n om de oren met klinkende termen als arrousal, relatieve deprivatie, inconsistente disciplinering, strain en subcultuurvorming. Allemaal verklaringen voor het criminele gedrag van bepaalde groepen jongeren.

Maar laten we even wel wezen, ik zou geen jonge Marokkaan willen zijn in onze samenleving. Met ouders die gewend zijn dat opvoeding een verantwoordelijkheid is die je deelt met de gemeenschap, zeker als hun kinderen iets uitvreten op straat. En die niet aan het feit kunnen wennen dat mensen in Nederland geen enkele verantwoordelijkheid voelen voor wat de kinderen van de buren uitspoken, laat staan dat ze er wat aan doen. Ik zou me als puber wellicht niet kunnen redden in het daardoor ontstane vacuum en de ruimte pakken die me door de gelegenheid geboden werd.

En zo zijn er wel meer factoren. Stel je voor, thuis heb je het krap en leef je met strenge normen en waarden, je zus krijgt op haar flikker als ze een broek aantrekt of haar haar op straat laat zien en op straat loopt iedereen met mobieltjes, dure kleding en patserige scooters, terwijl de meisjes zonder beha's je op straat hun navelpiercing laten zien. Hoeveel tegenstrijdigheid kan een mens aan?? Eigenlijk niet zo gek dat die jongens bij elkaar klieken en verworden tot wat Rob Oudkerk zo onbehoorlijk, maar wel heel treffend kutmarokkanen noemt.

De hoofddader in deze zaak staat in Venlo bekend als een agressief ventje. Niemand van ons weet in hoeverre dat met zijn persoon te maken heeft of met zijn afkomst. Maar iedereen vindt dat hij de Marokkaanse gemeenschap in Nederland geen dienst heeft bewezen. Dat vinden vast ook de paar Marokkaanse vrienden die ik heb en die zich ernstig zorgen maken. Nee! Dat zijn geen goede Marokkanen... dat zijn goede mensen!

In de krant: gisteren werd in Almere een ontvoeringspoging verijdeld door het optreden van twee jongens op een scooter. Wat had ik graag gelezen dat het twee Marokkaanse jongens waren...

Maar zegt u eens eerlijk: houdt u uw GSM wel eens extra stevig vast?

Door Suffie

Donderdag 24 Oktober 2002 te 10:57 pm

Geplaatst in Het leven

29 reacties

 1. En waarom wil niemand eigenlijk ooit weten welk merk scooter het was? Dat is toch net zo relevant?

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  24-10-’02 23:09

 1. Gilera…. dat was op het journaal duidelijk te zien….

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  24-10-’02 23:12

 1. Mooi stukje Suffie!

   CK

  CK

  (URL)

  25-10-’02 00:25

 1. Nee, iemand domweg doodmeppen lul je niet recht.

  Het kan me ook geen zak schelen of iemand een moeilijke jeugd heeft gehad, of problemen thuis heeft, of in een ‘vacuum’ terecht is gekomen. Het kan me ook niks schelen dat het een Marokkaan is.

  Het is gewoon stoerdoenerij, haantjesgedrag. Volk dat tot de krankzinnige gedachte is gekomen dat iemand ‘in elkaar slaan’ je hoger in de rangorde van stoerdoeners brengt.

  Je kent ze wel, diegene die je niet per ongeluk een duwtje moet geven in de disco, of diegene die je niet te lang moet aankijken. Voor je het weet heb je een dreun te pakken en nog een van zijn vrienden eroverheen, waarna ze elkaar allemaal high-five-en. De klappenuitdelers hebben weer een streepje erbij en worden met ontzag behandeld. Een werkelijk waanzinnig triest tafereel.

  Het is gewoon dom volk, ik kijk echt op ze neer. Maar medelij heb ik niet, want hun domheid is hun eigen keuze, zo dom zijn ze namelijk.

   Remco

  Remco

  (URL)

  25-10-’02 00:54

 1. Hoe lullig ik het ook vindt, de nederlandse maatschappij is bezig met een specifieke groep tot uitschot te maken. Tuurlijk is het schandalig dat er een jongen dood geslagen wordt, maar het was een nederlandse (afkomst) en marokaanse (afkomst) jongere. Wie wordt er weer uitgepikt .. de marokaanse. Hoeveel hoor je over de door en door geweldadige Nederlandse jongeren in al die achtergestelde wijken in Nederland? Weinig tot niets. Terwijl die er echt een puinhoop van maken en hun ouders totaal geen uitzicht meer zien.
  De marokaanse ouders proberen in ieder geval nog met hun eigen “strenge” opvoeding in het achterhoofd hun kinderen in het gareel te houden, maar nee…. Nederland heeft een nieuwe zondebok gevonden en houdt vast als een echte pitbull. Tuurlijk zitten er rotte appels tussen de marokaanse jongeren maar het is een klein groepje .. en dat is dus hetzelfde als de groep door en door slechte nederlandse jongeren.

   Appie

  Appie

  25-10-’02 10:55

 1. Ik vraag me af wat het nut is vh vermelden van iemands afkomst.Mij interesseerd het geen bal waar iemand vandaan komt net zo min als ik hoef te weten wat zijn haarkleur is.De media zouden dit soort “informatie” niet moeten vermelden, het is nl niet relevant, de daad dient gemeld te worden en verder niets.Voor je het weet hebben we een gewelds-spiraal ontketend op basis van afkomst die niet meer in de hand te houden is.Dan zijn we echt het lul

   G@rp

  G@rp

  25-10-’02 16:13

 1. Ken je “die mop” van dat meisje dat verkracht was door een groep turkse/marrokaanse jongens ?

  Ze was het niet !!!

  Snapt U.

  De aanklacht is breed uitgemeten, de uitkomst stond in de Volkskrant ergens op pagina 2 of 3

   G@rp

  G@rp

  25-10-’02 16:18

 1. Hippo vraagt zich af wat er zou gebeuren als er elke keer dat men het hier over heeft, bij gezegd wordt: ‘Het waren Limburgers’.

   Hippo

  Hippo

  (URL)

  25-10-’02 16:39

 1. Ook hier weer de welbekende dialoog zonder einde. Goed bedoelde meningen die verder dan het rondzingen van woorden, niet geraken. Dat is meer mijn aanklacht (buiten de verruwing en devaluatie van begrippen als waarden en normen) tegen de hedendaagse nederlandse maatschappij. “We” kunnen lullen als de beste, we weten voor alles een oplossing, maar verder veranderd er niets en gaat de negatieve spiraal van geweld vrolijk zijn weg verder.

  Zeg eens eerlijk beste lezer, hoeveel stille tochten moeten er nog gelopen worden voordat Uw geweten zich daar NIET meer mee laat sussen?.

   Vanzo

  Vanzo

  (URL)

  25-10-’02 17:47

 1. Kijk, dat bedoel ik nou…. ontkennen van het probleem levert een warmer gevoel op…

  Appie, het is statistisch bewezen dat delinquentie onder Marokkanen hoger is dan onder andere groepen, dus wat je zegt is niet waar. Zelfs niet na herberekening van allerlei andere relevante factoren. Dat maakt het dus wel degelijk relevant om het te vermelden, het drukt ons namelijk met de neus op de problematiek die iedereen zo glashard ontkent.

  De kunst is om te beseffen dat Marokkanen geen agressief of slecht volk zijn, maar dat we ons af moeten vragen in hoeverre hun situatie in onze maatschappij daar debet aan is. Ik heb het dan niet over dat geneuzel omtrent de invloed van de islam, maar over wat ik in mijn stukje omschrijf. Niet ontkennen dus, maar kijken hoe het zit…

  En dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en zich dus niet kan beroepen op zijn slechte jeugd, dat staat als een paal boven water. Geen excuus, maar hooguit een achtergrond.

  Enne G@rp, over die kranten heb je helaas meer dan gelijk….

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  25-10-’02 18:41

 1. Suffie, ik kan je reaktie begrijpen, maar ben het niet met je eens. Het is allemaal heel leuk en aardig om met statistieken aan te komen, maar helpt dat in ook maar een enkel geval?

  In dit geval heeft de Nederlandse jongen meegemept en zijn vriend staan aanmoedigen om ff lekker door te meppen. Is hij daardoor minder dader dan die Marokkaanse jongen?
  Zou de conclusie niet moeten zijn dat er in hele wijken in Nederland er zaken heel erg scheef groeien en dat een van de factoren is de mislukkende integratie? Werd Meindert Tjoelker door Marokkanen in elkaar gemept?

  De hele maatschappij raakt doordesemd van een gevoel van “ieder voor zich” en daar is m.i. de LPF een duidelijke exponent van. Anderen regels opleggen, maar zelf geen regels accepteren.

  Dat is wat er uit moet, het egoisme dat blijkbaar zo gewoon is. Integratie is een instrument om dat te bereiken, meer niet.

   Eric

  Eric

  (URL)

  25-10-’02 21:25

 1. Eric, mee eens, maar je leest niet goed…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  26-10-’02 14:13

 1. leesleeslees Hmmm, zit wat in. Excuses, heer Suf!

   Eric

  Eric

  (URL)

  26-10-’02 21:08

 1. Aanvaard… ;-) Je kunt inderdaad uit statistieken geen oorzaak lezen, maar het geeft vaak wel een indicatie waar je zou kunnen zoeken…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  27-10-’02 12:19

 1. Ik denk dat er bij bepaalde groepen wel degelijk (statistisch en anderszijds) een probleem is. Ik ben er alleen voor om te kijken naar de oorzaken. Opvoeding e.d. inderdaad. Iets in onze samenleving zorgt er blijkbaar voor dat niet iedereen in Nederland zich ‘gewenst’ of ‘geaccepteerd’ voelt. En in dat geval ligt het dan wel aan ‘ons’ ….. denk ik.

   Omar

  Omar

  (URL)

  27-10-’02 13:37

 1. In elk geval lijkt het me wenselijk om in de gaten te houden dat het van twee kanten komt. Dat die Marokkaanse ouders na 36 jaar nog geen fatsoenlijk Nederlands spreken vind ik ongelofelijk, maar blijkbaar hebben ze zich al die jaren ook alleen maar gewenst gevoeld in Marokkaanse kringen.

  Maar zo’n minister Remkes die even makkelijk wil scoren, daar krijg ik nou helemaal het heen en weer van…

   Eric

  Eric

  (URL)

  27-10-’02 13:50

 1. Mmmm… ik denk dat we de kern van het probleem zo aardig door hebben met z’n allen…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  27-10-’02 14:16

 1. Na gekomen reactie. Het blijkt nog erger dat geval van brandstichting na een groepsverkrachting in Friesland.
  Er was al bekend dat de verkrachting als excuus verzonnen was en nu blijkt dat het meisje zelf letterlijk met vuur gespeeld heeft met oncontroleerbare gevolgen. Er zullen echter lieden zijn die dit nieuws niet lezen en blijven zitten met de allereerste versie waarin allochtonen verantwoordelijk gesteld werden voor alles.Het zou mij veel waard zijn als alle media weer de code zouden aanvaardden om tot de werkelijke veroordeling alleen de initialen vd verdachten te vermelden.

   G@rp

  G@rp

  (E-mail )

  08-11-’02 10:09

 1. Ik vind dat iedereen nou nie zo moet zeiken over buitenlanders dit buitenlanders dat!
  nederlandse jongeren en zelfs ouderen maken “fouten”………
  ik vind dat iedereen gelijk is en als iemand een misdaad begaat of wat dan ook,dan hoort ie in de cel of inrichting thuis!of het nou een blanke man/vrouw is of een zwarte-bruine-rooie-gele of wat dan ook!
  ik vind dat mensen eerst eens naar hun zelf moeten kijken en dan pas naar een ander…..

   didi

  didi

  (E-mail )

  08-02-’03 18:27

 1. Ik vind dat alle mensen dienen te sterven.

  God

  God

  13-02-’05 15:59

 1. GVD Iemand doodslaan is zeker heel normaal? Ze zouden de dader moeten electrocuteren, of ophangen aan zijn ballen, of achter een auto hangen en net zo lang doorrijden totdat hij is weggesleten, of met een grote catapult wegschieten. Opruimen dat tuig!!!!! Dat is de enige manier om van dit tuig af te komen. En nee ik ben niet extreem rechts. Dit mag gewoon niet gebeuren…..Gegroet

  Nederlander

  Nederlander

  14-02-’05 16:49

 1. Je kan niet zomaar smijten met de doodstraf, daar heeft niemand het recht op en vooral niet als je niet precies weet hoe de vork in de steel zit. Wel vind ik dat je zo iemand voor een lange tijd moet opsluiten of gewoon terug sturen waar dat tuig vandaan komt.

  Jan

  Jan

  10-04-’05 19:14

 1. kutzwarten

  Jonnie

  Jonnie

  07-10-’05 17:11

 1. afmaken die handel, terugschoppen naar waar ze vandaan komen

  jonnie

  jonnie

  07-10-’05 17:12

 1. concentratiekampen weer terug invoeren en dan af en toe grote razzia’s houden en dan in de concentratiekampen je eens ff goed afreageren met de vlammenwerper. Of die kampratten, een grote bom erop zou ik zeggen, en dan daar een openbaar BLANK zwembad van maken. En dan wordt het tijd dat we ons leger weer eens gaan opbouwen: vliegdekschepen, f22 Raptors, nieuwe tanks enz. Gegroet blanken

  jonnie

  jonnie

  07-10-’05 17:17

 1. inderdaad zo moet dat

  Remco

  Remco

  07-10-’05 17:18

 1. Feit is( en ik kan het weten want ik werk in een jeugdgevangenis) dat 95 marokkanen.) Iedereen heeft het veel te goed hier als ze vastzitten.Ze komen steeds weer terug.De marokkanen bijv willen voor geen goud vastzitten in hun eigen land.de doodstraf. een prima idee wanneer bewezen is dat diegene een zwaar vergrijp heeft gepleegd( moord,verkrachting,veelplegers) behandeling heeft geeen zin en kost de samenleving veel te veel geld.Intergratie(bullshit) In een maatschapij waarbioj een bepaalde bevolkingsgroep teveel aanwezig is boven de autochtone bevolking gaat het mis.Voorbeelden genoeg in de wereld. Bijkomend probleem het geloof.De islam is en blijft een overheersende religie waarbij de gewone burger in het dagelijks functioneren last heeft.alleen die jurken al.En voor de schoonheid te verhullen hoeven ze het niet te laten.wat is er mooi aan een kraaieneus.

  sj

  sj

  (E-mail )

  31-12-’05 17:09

 1. Reactie verwijderd in verband met trollerij

  84.107.202.98

  wilko

  wilko

  07-07-’06 00:51

Leave a Reply