Examenblindheid

Vijf reacties

Ik weet niet wat er met mijn loopbaan aan de hand is, maar ik doe vanavond al weer mijn derde examen dit jaar. Eigenlijk zou ik dus een zenuwklap moeten hebben van hier tot Jericho. Maar dat is niet zo. Sterker nog, ik heb geen idee waar het examen over zal gaan of hoe het gaat verlopen. Een soort examenblindheid misschien, of examengewenning...

Nou komt er wel bij dat het eigenlijk geen examen is, maar een eindgesprek. Dat schijnt iets anders te zijn. Gedurende de opleiding heb ik voor elke module een reflectieverslag in moeten leveren, waarin ik aangaf hoe ik de opgedane theorie in praktijksituaties heb toegepast, wat er goed ging, wat nog leerpunten zijn en hoe ik doe leermomenten in mijn werksituatie heb ingepast. In een eindgesprek vertel je dan vervolgens hoe je persoonlijke groei in de afgelopen tijd is verlopen.

Een goed systeem. Vooral ook omdat je er verschrikkelijk mee kunt frauderen. Je leest een stukje in de theorie, bedenkt voor jezelf een "waargebeurde" casus, compleet met probleem, en vervolgens los je die bende op. Dan verzin je er nog een paar aandachts- en leerpunten bij en klaar is kees...

Het gekke is dat iedereen dat gevaar onderkent, maar niemand er iets tegen doet. Waarom zouden ze ook...? Ook in mijn beroepsgroep worden tijdens opleidingen complete werkstukken, scripties en verslagen van het internet gedownload, omgebouwd en gebruikt. Maar iedereen weet dat het examen maar door een beperkt aantal mensen wordt afgenomen en dat de slagingskansen van bedrog dus klein zijn. Remedie: je gejatte verslag zodanig verbouwen dat het niet meer als zodanig herkenbaar is. En dat vindt helemaal niemand erg, want dat verbouwen kost zoveel energie en inzicht, dat de gemiddelde cursist er meer van leert en er meer tijd en kennis in moet investeren, dan bij het maken van een eigen werkstuk... Oftewel: dus dubbel scoren voor iedereen.

Ik heb vertrouwen in vanmiddag. Het is nog wel zaak om even in de werkstukken te kijken wat ik ook al weer allemaal heb beleefd in de afgelopen maanden, maar dat moet genoeg zijn.

En anders kan ik altijd nog de examinatrice verleiden....

En wat voor truukjes gebruikte u om te slagen?

Door Suffie

Woensdag 30 Oktober 2002 te 10:16 am

Geplaatst in Het leven

vijf reacties

 1. Maak er iets moois van!

   elisa

  elisa

  (URL)

  30-10-’02 10:49

 1. succes vanmiddag.
  en laat nog even horen wanneer er verhuist moet worden

   opa buiswater

  opa buiswater

  30-10-’02 13:03

 1. Heel veel succes!

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  30-10-’02 14:28

 1. geen truukjes. Gewoon keihard werken! :)

   CK

  CK

  (URL)

  30-10-’02 18:19

 1. Natuur- en wiskundige formules als “extra” bladzijde in mijn Binas plakken. Het tentamenpapier meenemen naar huis, volschrijven met aantekeningen en als kladblad tussen je tentamenantwoorden voegen. Pennenblikjes aan de binnenkant op het glimmende metaal vol schrijven met aantekeneningen. Spieken bij je buurman, buurvrouw. Codes voor multiple choice antwoorden afspreken. Tentamenopgaves kopieren als de docent ze onbewaakt op zijn bureau had laten liggen.

  Ik heb er best wel iets van opgestoken.

  Maar hoe is het vanmiddag afgelopen?

   JW

  JW

  (URL)

  30-10-’02 21:07

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.