Schenk mij uw roede..

Vijf reacties

Met het oog op de komende kamerverkiezingen in januari, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het CDA juist in de komende weken een dringend app?l zal doen op een internationaal opererende, voormalige kerkleider ter versteviging van hun programma met betrekking tot de terugkeer van normen & waarden in Nederland. Concreet betekent dit dat demissionair premier Balkenende in dat geval Sinterklaas vermoedelijk zal verzoeken om de zak van Sinterklaas en de roede opnieuw in Nederland te introduceren.

Voor mensen met een beetje historisch besef zal deze stelling niet als een donderslag bij heldere hemel komen. Het christendom heeft er altijd al een handje van gehad om waarden en normen te koppelen aan religie en religieuze helden en grootheden. Die hele bijbel staat vol met metaforen over grootse figuren die geweldige daden verrichten of drama's beleven, niet om de lezer te vermaken, maar om hem te bewegen een bepaalde levensweg te bewandelen.

Goed gezien is die bijbel eigenlijk niet meer dan een breedsprakig verhalend wetboek, bedoeld om het plebs in het gareel te houden. En het ligt voor de hand om bij de handhaving daarvan de hulp in te roepen van helden met een kerkelijk verleden, zoals onze voormalige bisschop van Mira.

Deze aanpak strookt ook met het criminologisch denkbeeld dat je jeugddelinquentie vooral proactief moet aanpakken en niet repressief. Dat betekent dus een eerder ingrijpen in de ethische ontwikkeling van het kind, liefst voordat deze door invloeden van buitenaf of door inconsistente disciplinering naar de misdaad dreigt af te glijden. En wie kunnen dat nu beter dan Sinterklaas en Zwarte Piet?

En wat ook mooi is, deze beweging betekent een opwaardering van ??n van de belangrijkste figuren uit ons cultureel erfgoed. "Wie zoet is krijgt lekker, wie stout is de roe." Deze zin was, in al zijn eenvoud, vele jaren lang de ultieme uiting van de betekenis en de consequenties van Goed & Kwaad. Zij bood het opgroeiend kind alle structuur en houvast die hij nodig had om zich als sociaal individu te ontwikkelen. Door ingrijpen vanuit de politiek correcte stromingen in ons land is Sinterklaas echter in de afgelopen jaren gedegenereerd tot een slappe ouwe lul, goed voor het onvoorwaardelijk uitdelen van kadootjes en het strooien van biologisch verantwoord en zorgvuldig van kleur- en smaakstoffen ontdaan snoepgoed. In veel huizen wordt de komst van de oude heer door kinderen niet eens meer op prijs gesteld. Hij dient zijn zak met kadootjes en eventuele versnaperingen aan de deur achter te laten en wordt vervolgens als een betrapte pedofiel de straat uitgejaagd.

En Pietermanknecht? Die wordt al helemaal niet gepruimd. Veel groeperingen die zich bezig houden met minderhedenbelangen zouden hem het liefst uit onze culturele geschiedenis willen weggummen, vanwege zijn vermeende belichaming van onderdrukking van etnische minderheden. Vooral Surinamers en Antillianen, of liever hun belangenvertegenwoordigers, zien Zwarte Piet als een symbool van de onderdrukking van hun volk. Kletsica! Zwarte Piet is namelijk ontsproten uit het beeld van de jonge schoorsteenvegertjes uit het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, die nooit van negro?de afkomst waren, hooguit van Italiaanse, omdat deze kinderen zo lekker lang klein bleven.

Maar het mag duidelijk zijn. De devaluatie van Sint Nicolaas loopt verdacht synchroon met het verval van normen en waarden in Nederland. En dat zal ook het CDA niet ontgaan zijn. Een gunstige bijkomstigheid is bovendien dat roede en de zak naar Spanje prachtig aansluiten bij de discussie die plots overal wordt gevoerd over de terugkeer van lijfstraffen op school en deportatie van criminele jongeren. Waarom zou men iets nieuws bedenken als de oplossing al vele jaren lang in onze cultuur besloten ligt?

Overigens is dit verhaal niet puur speculatief. De tekenen zeggen genoeg, de beweging binnen het CDA is al in gang gezet: veel kinderen zullen dit jaar met Sinterklaas in hun schoentje een DVD van Harry Potter aantreffen...!

Door Suffie

Zondag 10 November 2002 te 12:26 pm

Geplaatst in Het leven

vijf reacties

 1. Suffie,
  Had de goedheiligman zijn roede niet altijd reeds bij zich?
  De wijze waarop hij met dit “apparaat” omgaat is de laatste tijd onderwerp van menig speculatie geweest. Kan je je kind nog op schoot zetten bij de sint of speelt zijn roede dan juist op?

  Wanneer je zegt “Schenk mij uw roede” den ik eerder aan de volwassen gebruik(st)ers van dit fenomeen dan aan de jeugdigen die wij zovaak met een vertederde blik “parkeren “ op de goedheiligman. Natuurlijk zal de roede van de Sint zijn invloed hebben op de normen en waarden die zoveel besproken worden, wellicht kan zijn hulpje de goedheiligman met zijn roe, de sint wat temmen. Wellicht kunen wij ons kroost dan weer met een gerust gevoel bij de Sint achterlaten.

   mibi

  mibi

  (E-mail )

  10-11-’02 14:00

 1. Suffie heeft zich jaren bezig gehouden met thuisbezoek in de rol van Sint en Piet. Suffie is altijd jaloers geweest op Sint, met name bij het op schoot nemen van jonge moeders….

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  10-11-’02 15:14

 1. M.b.t. Surinamers heb je zeker gelijk, over het algemeen verafschuwen zij het Sinterklaasfeest om de door jou genoemde redenen.
  Antillianen voelen dat toch anders, binnenkort komt de Goedheiligman per schip in Willemstad aan en dan staat de kade afgeladen vol met Antillianen, die ook vrolijk Sinterklaas Kapoentje zingen. Hij is hier echt nog een held. En de Zwarte Pieten ook, met hun acrobatische touren.

   CasaSpider

  CasaSpider

  (URL)

  10-11-’02 17:32

 1. Goed gesproken! Lang leve Sinterklaas. Opgerot met die kapitalistische hamburgerkerstman! Die rendierenbeul!

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  11-11-’02 15:55

 1. Mij is het opgevallen dat het de meeste Surinamers allemaal geen bal kan schelen. Meestal zijn het hun “belangenbehartigers” die zich er druk om maken….

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  11-11-’02 16:06

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.