Virtueel miskraam

Negen reacties

Gisteravond richtte Netwerk zich op Geertje van der Heide, oftewel Maria Hollanda, die zich sinds de val van Ceaucescu inzet voor het lot van kinderen in Roemeense kindertehuizen. De uitzending bevatte beelden van meerdere bezoeken van Geertje aan een kindertehuis in het Roemeense Tirgu Mures. Suffie heeft als gebiologeerd zitten kijken, met bonzend hart en een ijskoude klomp op de plek waar zich normaliter Suffie's maag bevindt.

Wie al wat langer op Suffie's log komt, of de archieven heeft aangeboord, weet dat Suffie zijn zoon zes jaar geleden heeft weggehaald uit een dergelijk kindertehuis in Timisoara, in het westen van Roemeni?. Als Suffie zijn ogen dicht doet, ervaart hij weer die dwingende geur van armoede, verwaarlozing en rotting en ziet hij weer de smerige en broodmagere kinderen in hun kalverkratten, te apathisch om te huilen en hun hoofden heen en weer zwaaiend uit pure verveling.

Maar het was niet deze herinnering die Suffie van streek maakte.

Gistermiddag kwam Kleine Suffie van zolder met een foto van een broodmager meisje van ongeveer vier jaar oud, gekleed in honderd maal verstelde en gerepareerde kleren.

Krista. Ze staat op de binnenplaats van het kindertehuis in Tirgu Mures en probeert zich schreeuwend los te trekken van iemand die buiten het beeld haar hand vasthoudt.

Krista was door een Roemeens adoptiecomit? uitverkoren voor de rol van Klein Suffinnetje, nadat de Amerikaanse organisatie die haar in de VS een nieuw leven zou bieden haar had laten stikken. Suffie en Suffinnetje leefden in een wolk, ontvingen foto's, maakten een kinderkamer in orde en lieten alle rechtzaken gelaten over zich heenkomen. Totdat de Amerikanen er lucht kregen en het Roemeense comit? ernstig onder diplomatieke druk werd gezet om de procedure terug te draaien. Amerika liet weer eens succesvol zijn tanden zien en Suffie en Suffinnetje bleven achter met wat Suffie later de "kater van een virtueel miskraam" noemde. Die kater werd nog groter toen Suffie en Suffinnetje jaren later vernomen dat diezelfde Amerikanen Krista nog een jaar lieten zitten en haar vervolgens voor adoptie afschreven om dat ze ondertussen door haar gevorderde leeftijd "niet goed meer in de markt lag". Dat Krista daardoor was veroordeeld tot een permanent verblijf in het tehuis, zonder kans op adoptie, kon kennelijk niemand iets schelen.

Volgens Netwerk is er veel veranderd in de Roemeense kindertehuizen. Het eten is beter, evenals de medische verzorging, en de huizen zien er schoner en frisser uit. Toch kan Suffie niet vergeten dat er een meisje rondloopt, elf jaar ondertussen, dat een kans op een beter leven heeft moeten missen omdat men een dom en nutteloos principi?el internationaal conflict heeft willen vermijden.

Suffie heeft de beelden keer op keer heen en weer gespoeld. Maar hij heeft haar niet kunnen herkennen....

Door Suffie

Donderdag 19 December 2002 te 6:42 pm

Geplaatst in Vroegâh

negen reacties

 1. Ook zonder dit verhaal vond ik het een aangrijpend stukje docu.. mijn kleine en grotere mannen waren helemaal verschrompeld in bad, toen ik me uiteindelijk wist los te maken van de buis.
  Na het lezen van dit megapersoonlijke verhaal, slik ik er nog weer eens, maar voel me ook gesterkt dat ik niet de enige softie ben die zich dit soort ellende aantrekt.
  dank Suffie en Suffinnetje, en kleine Suffie

   Rianne

  Rianne

  (E-mail ) (URL)

  19-12-’02 19:06

 1. Au :-(

   Hippo

  Hippo

  (URL)

  19-12-’02 22:00

 1. En dan vinden die Amerikanen het gek dat de hele wereld de pest aan ze heeft (openlijk of stiekem). De docu heb ik niet gezien, maar hij kan nauwelijks indringender en beter zijn geweest dan wat jij hier hebt geschreven.

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  19-12-’02 22:18

 1. Hoe verder ik in detail treed, des te gruwelijker wordt het….

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  19-12-’02 22:32

 1. Ziek, ronduit ziek… Toont maar weer eens mooi aan welk leed en gedoe “grote instanties” kunnen aanrichten… Niet alleen die in de VS, lijkt me, maar daar komen wel veel van die horrorverhalen vandaan.

  Wat VJ al zei: niet zo vreemd dat de US of Anus niet bij iedereen zo populair zijn als ze je willen laten geloven.

   dille

  dille

  (URL)

  19-12-’02 22:47

 1. Die Roemenen waren er toentertijd ziek van! Maar ondanks dat die hele shit in Amerika een puur particuliere zaak is, dreigde er echt een diplomatieke rel!

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  19-12-’02 22:51

 1. Dit is zulk groot persoonlijk leed, dat ik machteloos woest word, dat er zich landen, instanties, ambassades, grenzen, partijen of wat dan ook in mogen mengen. Het gaat hier om ??n enkel symbolisch mensenkind waarvan er, steeds weer, miljoenen van worden verspild op deze wereld. Kleine Krista heeft net de boot gemist, net zoals er steeds weer, overal, kinderen de boot missen. Overal weer zijn kinderen de eerste die de dupe worden van onrecht. Wij, in een rijke wereld blijven machteloos achter met een gevulde portemonnaie op de trap, voor de volgende collecte. Of je doet iets op kleine of grotere schaal. Ik heb respect voor Suf en Suffinnetje die steeds weer nachtmerries van kleine Suf te lijf durven gaan. Net zo, als voor mijn geliefde vrienden die enkele verstandelijk gehandicapte pleegkinderen opvangen. Als wij dit allemaal zouden doen ?n zouden kunnen opbrengen was deze wereld al een klein stukje beter. Ik persoonlijk kan deze uitdaging niet aan. Maar dat neemt niet weg dat ik een ieder wil steunen die dat wel kan!

   carin

  carin

  (URL)

  20-12-’02 02:33

 1. Krista was overigens een kind uit een groepje van zes, waarvan slechts een enkeling in Amerika terecht is gekomen…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  20-12-’02 21:26

 1. Wat een verhaal. Wat een verdriet. Ik ben echt zo vaak stil van alle kinderleed dat ik denk op een goeie dag niet meer te praten………….

   Neneh

  Neneh

  (URL)

  24-12-’02 19:50

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.