Evenwicht

Tien reacties

Hoe moet je kijken naar een jaar dat bijna voorbij is? Moet je stilstaan bij de dingen die niet goed zijn gelopen? Of die je pijn hebben gedaan? Of moet je alleen je zegeningen tellen? En de rest vergeten?

Je kunt het zien als een grote schoonmaak. De scherven en splinters van het afgelopen jaar, die je in alle hoeken en gaten zult aantreffen, veeg je snel op een hoop en schep je in de vuilnisbak. Snel een dweil erover en klaar! De mooie dingen poets je op en zet je vooraan in de prijzenkast. Iedereen tevreden en klaar voor het volgende jaar!

Maar je kunt het ook anders doen, elke gebeurtenis bekijken of je er iets van kunt leren. Geef het verleden betekenis in het heden, door het mee te nemen naar de toekomst. Bij ieder treuren horen goede herinneringen, bij elke nare gebeurtenis horen leermomenten en bij elke winst hoort een succesformule.

Ik heb mijn portie gehad dit jaar. Ik heb veel mensen om me heen verloren, mensen om wie ik gaf en die me dierbaar waren. Ik heb vrienden verloren met wie ik al mijn halve leven optrok. Ik heb dromen moeten opgeven en doelen drastisch naar beneden moeten bijstellen. En laat ik de gebeurtenissen in de maatschappij dan maar even buiten beschouwing laten.

Maar ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt, veel leuke mensen ontmoet, dit log opgezet, grenzen verlegd en nieuw leven geblazen in zaken die dreigden te verstoffen. Ik heb knoppen doorgehakt, risico's genomen, het avontuur gezocht en stappen genomen waar ik tijden tegenaan heb lopen hikken.

Het geheim zit hem in evenwicht. Aan de mensen die ik verloor bewaar ik mooie herinneringen. Dat geldt ook voor de verloren vrienden, die nu net als ik de vrijheid hebben hun eigen weg te gaan zonder dat we elkaar in de weg lopen. Van mijn fouten heb ik geleerd en mijn slechte ervaringen neem ik mee op mijn weg naar het goede. En het bijstellen van mijn doelen en het kennen van mijn grenzen geeft me rust en zekerheid.

Evenwicht. En niet alleen voor mij. Neem van dit jaar mee wat je wil gebruiken, maar kijk heel goed naar wat je achterlaat. Daarna kan je altijd nog de bezem erdoor halen.

Suffie, Suffinnetje en Kleine Suffie wensen u, mede namens het redactieteam, een fijn uiteinde en een gelukkig 2003 toe!!

Door Suffie

Dinsdag 31 December 2002 te 1:27 pm

Geplaatst in Het leven

tien reacties

 1. respect!

   Dean zelf

  Dean zelf

  (URL)

  31-12-’02 13:46

 1. Wauw… deze bewaar ik voor mezelf om als ik uit evenwicht dreig te raken, terug te lezen. Bedankt Suf! En ook de beste wensen voor jou en de jouwen.

   Co

  Co

  31-12-’02 17:08

 1. Mooi stuk! Ik heb al langer geen hoge pet meer op van bezems want ook het afval maakt dat je bent wie je bent, dus een ervaring rijker.
  Fijn oudjaar en een grote mand vol goede wensen voor de hele Suffie-famille.

   elisa

  elisa

  (URL)

  31-12-’02 17:41

 1. Een goed 2003 toegewenst met meer rust en geluk.

   Patrick

  Patrick

  (URL)

  31-12-’02 17:59

 1. De allerbeste wensen voor 2003! Opdat de hoeveelheid shit in 2003 een gestaag dalende lijn mag beschrijven…

   DjB

  DjB

  31-12-’02 19:30

 1. Tis al vaker geroepen hier, maar: fraai gezegd! Nou is dat natuurlijk aan de heer Suf wel uitbesteedt, dingen fraai zeggen.
  Het beste!

   dille

  dille

  (URL)

  31-12-’02 20:45

 1. En dat je de dingen ook in 2003 maar zo mooi mag blijven opschrijven! Heel veel geluk in het nieuwe jaar!

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  31-12-’02 21:15

 1. Insgelijks

   carin

  carin

  (URL)

  01-01-’03 02:23

 1. Evenwichtig nieuwjaar en een voorzichtig uitgebalanceerd feestmaal toegewenst ;)

   fr?d?ric

  fr?d?ric

  (URL)

  01-01-’03 05:27

 1. Knoppen zijn er om door te hakken – ook in het voorjaar, want dan zijn er lekker veel.

   volgspot

  volgspot

  (E-mail ) (URL)

  01-01-’03 16:31

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.