Geuren & kleuren

Geen reacties

Veel mensen hebben de gewoonte om bepaalde periodes in hun leven te koppelen aan kleuren. Vooral kunstschilders schijnen daar last van te hebben. Die hebben dan plotseling een blauwe periode, of een zwarte, of misschien wel een paarse. Hun oeuvre wordt dan een aantal jaren bepaald door een bepaalde kleur, waardoor het ook later een stuk makkelijker wordt om hun werken op een periode terug te voeren (iets wat met huisschilders ook wel kan, maar dat is een ander verhaal...)

Zelf heb ik meer met geuren. Aan vrijwel ieder aroma hangt een associatie, een bepaalde periode en een daarbij horend gevoel. Zo kan ik uiterst weemoedig worden bij de geur van gekneusde oregano en lavendel, word ik bloedgeil van Ana?s Ana?s, raak ik superalert van de geur van diesel en geraak ik in een ultieme vorm van romantische weekheid als er ergens een kattenbak in huis staat. Pasgemaaid gras maakt me rustig, van gember wordt ik emotioneel en een licht gechloord zwembad geeft me een onwaarschijnlijk heftig libido.

Iedereen kent het verschijnsel dat mensen bepaalde geuren, kleuren of andere zintuigelijke waarnemingen koppelen aan gebeurtenissen of periodes die indruk hebben gemaakt. Iedereen herinnert zich het geurtje van een eerste vriend(innet)je, het muziekje op de autoradio tijdens de eerste seks of het kraken van de schoenen van die gniepige conrector. En het grappige is dat het opnieuw ruiken, proeven of horen van die waarneming vaak een emtionele herbeleving van die gebeurtenis met zich meebrengt.

Toch heb ik wel eens de indruk dat het ook wel eens andersom gebeurt! Dat er periodes in je leven zijn die bepaald worden door een overdaad aan bepaalde zintuigelijke indrukken. Zo had ik eind vorig jaar een hele duidelijke aardbei-periode. Iedereen om mij heen stapte over op aardbeienyoghurt, Kleine Suffie raakte verslingerd aan aardbeienlimonade, de buren kweekten ineens huiskameraardbeien en aardbeien-essence dook op in allerlei producten zoals luchtverfrisser, zeep, kauwgum, papieren zakdoekjes, toiletpapier, massage-olie en zelfs in condooms en glijmiddelen.

In de afgelopen maanden vindt er een subtiele verschuiving plaats in de richting van vanille. Mijn favoriete vis blijkt niet zonder vanillesaus te kunnen, mijn tijdelijk inwonende nichtje blijkt verzot op vanillevla, vriendinnetjes besproeien me -al of niet opzettelijk- met vanilleparfum, Suffinnetje vond in de voorraadkast een doos geurkaarsjes met vanille, Kleine Suffie blijkt ineens verzot op Coca Cola met vanille, de Merlot uit 1998 blijkt een duidelijke vanillenoot in de afdronk te hebben en in mijn mail vond ik een reactie op een ooit door mij gepost recept voor cr?me brull?e.

Onbewuste associatie? Ammehoela! Snoeiharde manipulatie zal je bedoelen. Op ??n of andere wijze probeert een onbekende macht mij aan te zetten tot een bepaald consumptief gedrag. En daar wenst Ome Suf dus niet aan mee te doen. Ik heb dan ook besloten het heft in eigen hand te nemen en mijn levensfases een eigen kleuring en invulling te geven. Gisteren ben ik daar mee begonnen, met het aanschaffen van een tros bananen en een netje verse knoflook. Tijd voor de volgende periode...

Voor wie daar overigens meer mee heeft: mijn huidige periode is rood. Het liefst met sproetjes, maar dat is niet pers? noodzakelijk...

Door Suffie

Zondag 11 Mei 2003 te 12:22 pm

Geplaatst in Het leven

Geen reacties

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.