Uit Suffie's archief: Mondiaal complot

Twee reacties

Voor het scherm van de geldautomaat, met mijn pinpas in mijn handen, werd ik overvallen door de eerste tekenen van ouderdom en verval: ik wist mijn pincode niet meer. Verdomme! Dat was me nog nooit eerder overkomen! Ik probeerde mijn geest leeg te maken en mijn vingers zelf het patroon van de juiste code te laten vinden, maar het hielp niet. Ik was die kutcode echt kwijt!

Pijnlijk bewust van de groeiende rij mensen achter mij, nam ik de mogelijkheden door. Ik kon proberen me te concentreren op het alsnog terugkomen van de pincode, maar de kans was groot dat ik tegen die tijd door een woedende menigte was gelyncht. Ik besloot voor de snelle oplossing en viste mijn creditcard uit de portemonnee. Ik duwde de kaart in de gleuf en tikte de daarbij horende pincode in.

En toen liep de boel vast.

Terwijl achter mij wat iets te luide kuchjes te klonken, staarde ik ongelovig naar het bevroren beeldscherm. Hij deed niets meer, zat volledig vast. Ik probeerde een aantal toetsen, maar zelfs de vertrouwde piepjes die hadden moeten klinken, bleven uit...

Even maakte een gevoel van wilde paniek zich van mij meester. E?n pas onbruikbaar en ??n ingeslikt door een weigerachtige machine. Mijn leven was voorbij! Ik keek om mij heen, zocht iets hards en zwaars. Nee, te veel getuigen. Het gekuch en gemompel achter me werd luider. Ik draaide me om en deelde onomwonden aan de mensen achter me mede, dat de automaat de virtuele geest had gegeven. Luid kankerend verspreidde de menigte zich, slechts een enkeling bleef op een afstandje staan kijken of ik er niet stiekem alsnog met de buit vandoor ging.

Een totaal onzinnige gedachte kwam in me op. Wat doe je met een vastgelopen computer? Je doet control-alt-delete! In een zinloze opwelling maakte ik de vertrouwde beweging, twee vingers links, eentje rechts. Ik drukte de twee onderste en buitenste toetsen in op het numerieke paneeltje en vervolgens de correctie-toets. Tot mijn stomme verbazing werd het scherm zwart!

Met open mond keek ik toe hoe zich op het schermpje van de geldautomaat het vertrouwde beeld begon te ontvouwen van een opstartende computer. BIOS versie, RAM tellen, schijven zoeken....de hele mikmak. En ik bedacht me wat voor krankzinnige geest een systeem had ontworpen waarmee iedere randdebiel een geldautomaat kon laten crashen. Wat ik kon, kon iedere berelul! Waarom was zo'n systeem niet hufterproof??

Op dat zelfde moment kwam mijn antwoord op het scherm. Als een kwijlende dwaas gaapte ik seconden lang naar het verschijnende splashscreen, pas toen wilde mijn hersens geloven wat mijn ogen zagen: "Starting up Windows NT Workstation". Vanuit kleine, onzichtbare speakertjes klonk ver weg het onmiskenbare opstartgeluidje.... Mijn god, dacht ik, onze geldautomaten draaien op Windows! Het systeem waarvoor de term backdoor is uitgevonden!

Mijn gedachten sloegen op hol! Bill Gates, de rijkste monopolist ter wereld, controleerde en manipuleerde ons geldverkeer! Met ??n druk op de knop kon hij miljoenen pin-gebruikers in Nederland veranderen in armlastige sloebers met waardeloze stukjes plastic in de portemonnee. Ons land, ons welzijn, onze soevereiniteit in handen van Amerika's boegbeeld der mondiale inhaligheid! Dit kon niet waar zijn....

Ondertussen was de geldautomaat door een groot aantal schermen aan het worstelen en bedacht ik mij dat er nog steeds een creditcard van me in het apparaat zat. Ongetwijfeld zou deze nu niet meer terugkomen, vermoedelijk was de automaat het bestaan ervan bij het herstarten totaal vergeten en lag de pas binnen op een stapel ingeslikte kaarten.

"Voer uw pas in" verscheen er op het scherm. Werktuigelijk en zonder erbij na te denken duwde ik de pinpas die ik nog in mijn handen had in de gleuf. Daarna toetste ik in ??n keer de juiste pincode in.

eerder gepubliceerd op 17 juli 2002

Door Suffie

Vrijdag 08 Augustus 2003 te 7:47 pm

Geplaatst in Het leven

twee reacties

 1. Hmmm, ik ben bang dat ik dit een dezer dagen toch echt een keer moet gaan uitproberen…. ;-)

   Eric

  Eric

  (URL)

  08-08-’03 20:46

 1. Die neiging krijg ik nu ook ja. Grandioos verhaal en grandioos verteld!

   CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  09-08-’03 00:57

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.