Weemoed & Ellende

Eén reactie

Wie behept is met zowel de gave des woords als die van muzikaliteit, leeft over het algemeen een moeilijk en ellendig leven. Neem nou eens mijzelf. Afgelopen week in de auto op weg naar het werk, schoot me ineens een brok tekst in gedachten dat ik zelf ooit eens in een uiterst weemoedige en treurige bui had geschreven. Kennelijk had dit brokje sentiment in de krochten van mijn ziel liggen wachten tot ik er het meest vatbaar voor was, want prompt voelde ik de waterlanders in mijn traanbuis dringen om naar buiten te spoelen.

Het is geen geheim dat tekstdichters hun beste producten leveren als ze lijden onder een ingrijpende gebeurtenis. Het verlies van een naaste, een onbereikbare liefde, een verbroken relatie, eenzaamheid en het verlies van geluk, allemaal zaken waar de tekstschrijver blij mee is omdat ze hem perfecte stof geven om de ander te raken. Rottigheid schept inspiratie en de bijkomende gevoelens zorgen vervolgens voor het snik-gehalte in de tekst. Maar wat nog belangrijker is,

Door Suffie

Zondag 31 Augustus 2003 te 09:51 am

Geplaatst in La musique

Eén reactie

 1. ………., is dat de kunstenaar gebruik maakt van dit moment door de inspiratie uit te werken tot een universele uiting, die op veel meer betrekking heeft dan alleen op het individuele geval, zodat Jan & Alleman zich herkent in zijn gevoel. Dit soort authentieke uitingen, van smartlap tot picasso, imponeren omdat het een essentie raakt van wat niet in woorden is te vatten. Daarbij komt het element muziek, dat net als emotie, in beginsel niet refereert aan een rationeel proces. Muziek gaat, net als bv. geur, recht naar binnen. Als de tekst hierbij aansluit dan krijg je iets heel moois. Hoe rottig je leven ook kan zijn, als je alle omstandigheden opsomt, wat een rijkdom voor degene die het ondergaat en zijn gaven gebruikt voor schijnbaar “nutteloze” schoonheid.

  Plasencia

  Plasencia

  Plasencia

  (URL)

  05-11-’06 14:40

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.