Togus

Negen reacties

Afgelopen week ontving ik een mailtje van leden van mijn band. Na duizend maal excuses voor de manier waarop ??n en ander zich afspeelde, lieten zij weten dat zij de samenwerking wilden gaan be?indigen. Een afwijkend geluid en een afwijkende persoonlijkheid, dat waren zo'n beetje de belangrijkste punten waarom Ome Suf's positie vacant werd gesteld.

Nu is de uiterste houdbaarheidsdatum van dit soort verbintenissen per definitie onzeker. Musici zijn namelijk over het algemeen moeilijke ego's die elkaar over het algemeen eerder op de bek meppen dan dat ze elkaar de schouders bekloppen. En laten we er vooral eerlijk over zijn, ook voor mij was er enige reden om aan te nemen dat de onderlinge chemie niet volledig afvalstofvrij was.

Toch brengt dit schisma een onvermijdelijk stuk verdriet met zich mee. Niet vanwege het gevoel van creatief falen dat je in dit geval zou verwachten, maar voornamelijk vanwege de schier goddelijke togus van onze bassiste! Mijn God, wat zal ik die missen! Want in alle eerlijkheid, bassiste Monique (eigenlijk heet ze Mari?tte, maar ik vind het niet netjes om dat publiekelijk op het net te zetten) was gezegend met wellicht de fraaiste bilpartij ooit door mij bij een muzikante waargenomen!

Ach ja, Monique, eind twintig, alleenstaand, kek petje, oude Volkswagen, brutaal en de kleine bij papa.... Al bij het eerste (tevens laatste) optreden bracht ik haar thuis, waar ze me bruut confronteerde met haar lange blonde haar, haar buitenproportionele, parelwitte lach en haar helderblauwe ogen. Maar het was die goddelijke bips, dat spectaculaire achterwerk dat me betoverde: zacht en soepel, niet te smal, strakgespannen in haar jeans, optimaal wiegend en volmaakt in haar rondheid.

Een ijzeren muzikale wet bepaalt dat een goede basis van een band wordt bepaald door de combinatie drummer en basist, oftewel de ritmesectie, twee mensen die ritmisch volmaakt op elkaar ingespeeld dienen te zijn, een retestrak tandem waar je een horloge op gelijk kunt zetten. En daar lag misschien ook de basis van ons probleem: ik wilde veel te graag dat ik drummer was, dat zij en ik onze onderlinge ritmische samenhang dagelijks perfectioneerden op de enige manier waarop dit tot een strakke, organische en ultieme groove kon leiden: door uitputtende, langdurige, snoeiharde maar tot op de milliseconde perfect-getimede copulatie.

Maar helaas, ik moest zonodig solo-gitaar gaan spelen, de naam zegt het al.... En dat solisme laat zich slechts moeilijk invlechten in een vloeiende, goed ingewerkte basis. En dat moet men gehoord hebben....

De leden van mijn voormalige band hadden het goed begrepen. Vermoedelijk om te vermijden dat ik de boodschapper vanwege de jobstijding om zou brengen, lieten ze de noodlottige email door Monique versturen. En inderdaad, ik beperkte mij tot een reply waarin ik aangaf dat ze voor mijn part van de kaart gespoeld mochten worden en dat ze er niet op moesten rekenen ooit nog van mijn gitaristische kunsten gebruik te kunnen maken.

Wel liet ik weten beschikbaar te zijn voor het geval ze een nieuwe slagwerker zochten...

Door Suffie

Maandag 15 September 2003 te 8:07 pm

Geplaatst in La musique

negen reacties

 1. U bent inconsequent, maar dat dan wel weer in verrassend betrouwbare regelmaat ;-)

   Eric

  Eric

  (URL)

  16-09-’03 20:38

 1. Ik ben tamelijk consequent in mijn inconsequentheid…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  16-09-’03 21:26

 1. “12 september 2003
  Nieuwe ronde, nieuwe prijzen (2)”

  Dit zal er ook wel iets mee te maken hebben, denk ik.

   Martin

  Martin

  (E-mail )

  17-09-’03 01:39

 1. Nu, dat was dan geen lang leven beschoren…

  Wat is de naam van de band? Want u kunt nu wel zulke lange beschrijvingen van in uw ogen “goddelijke bilpartijen” (of woorden van gelijke strekking) geven, maar u begrijpt toch wel dat we dat altijd eerst met eigen ogen moeten controleren, h

   The Gaucho

  The Gaucho

  17-09-’03 09:01

 1. Nou, dat was het dan weer. Hopelijk lijdt u op de bilpartij na niet al te zeer onder.
  Trouwens: zat u tijdens het typen van het woord ‘schisma’ om de een of andere duistere reden soms aan het woord ‘smegma’ te denken of zoiets? ;-)

   Verbal Jam

  Verbal Jam

  (URL)

  17-09-’03 09:55

 1. Tja, wat in het hoofd zit, rolt uit de pen…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  17-09-’03 10:57

 1. Trek het je niet aan, een bassiste die foutloos Beatlenummers kan spelen is bij voorbaat al niet kosher:)
  Bilpartij of niet!!

   opa-buiswater

  opa-buiswater

  17-09-’03 12:50

 1. Sjeetje, een ode aan de bilpartij…geweldig!

   karin

  karin

  (URL)

  17-09-’03 13:27

 1. Ze had nog een Beatle-epi ook, zo’n vioolding…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  17-09-’03 14:25

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.