Oversteken

Drie reacties

Vanuit de schaduw van een boom die daar al sinds mijn vroegste herinneringen stond, keek ik naar de overkant van de straat waar een oude man voor het huiskamerraam van zijn benedenwoninkje in de zon zat. Hij had een oude keukenstoel naar buiten gesleept en voor zijn geopende raam gezet, zodat hij zijn kopje koffie in de vensterbank kon laten staan. Daar zat hij, iets uitgezakt op zijn stoeltje, genietend van de late middagzon, met zijn ogen dichtgeknepen en een pakje shag half opengeslagen op zijn schoot.

Geboeid keek ik van een afstandje naar het vertrouwde, ronde gezicht met de brede, bijna liploze mond die het gezicht in tweeën leek te splijten. Zelfs op deze afstand kon ik het netwerk van rode adertjes zien op zijn neus en wangen, als een fijn filigrainwerk van bloedkoraal dat onder zijn verweerde huid floreerde. Het dunne, witte haar, dat in mijn herinneringen ooit peper-en-zout was geweest, lag als een dunne laag vitrage over zijn ronde schedel geplakt. Hij zag er gelukkig, bijna sereen uit. Ik liep naar de rand van het trottoir en stak de straat over...

"Middag, buurman", riep ik van een afstandje. Hij keek op uit zijn dagdroom en glimlachte naar me. "Zo jongen, gespeeld vandaag?", vroeg hij, kijkend naar de gevulde gitaarhoes op mijn rug. "Geoefend", antwoorde ik. "Volgende week moet ik spelen. In de Melkweg." Hij knikte alsof hij het begreep en begon een sigaret voor zichzelf te draaien. Terwijl ik de hoes van mijn rug begon te takelen, keek hij me ineens bepangstellend aan. "Dat blonde grietje dat hier gisteren was", begon hij, "is dat je vriendin?". Ik voelde dat ik bloosde. "Linda", zei ik. "Ik ken haar van school. Als haar ouders het goed vinden gaan we misschien samen op vakantie, naar Itali?." Hij knikte waarderend. "Dat doe je goed, jongen. Een mooie meid. En, wil ze een beetje..?" Hij keek me verwachtingsvol aan en liet ter illustratie zijn borstelige wenkbrauwen op en neer oscilleren. Ik had ondertussen mijn huissleutel opgediept en opende de deur naar het trapportaal. Ik lachte breed naar hem. "Goeiedag verder, buurman", zei ik en stapte naar binnen. "Doe voorzichtig, jongen", riep hij me achterna.

Hij keek even op toen ik de stoep opstapte en kneep zijn ogen tot spleetjes tegen de felle zon. Toen ik hem naderde voelde ik iets van weemoed door me heen trekken, alsof ik terugkolkte naar vroegere tijden. Het verloop der jaren, bedacht ik me, laat zich het best afmeten tegen zaken die niet meeveranderen. Ik knikte naar hem terwijl ik passeerde en mompelde een beleefde groet. "Goedemiddag, heer" antwoordde hij en keek me nadenkend aan. Ik liep door, richting auto. Vlak voordat ik de hoek om stapte, meende ik hem nog even te horen: "Doe voorzichtig, jongen..."

Door Suffie

Zondag 21 September 2003 te 9:02 pm

Geplaatst in Vroegâh

drie reacties

 1. Ken dat zelf niet zo, ik zie de veranderingen door de veranderingen. Mijn oude huis staat niet meer rechtop, mijn school is verhuist en ik zelf ben naar de andere kant van het land getrokken. Soms proef ik per ongeluk ergens nog de oude sfeer door een geur, muziek of iets herkenbaars.

  Mooi geschreven ..

   CiNNeRs

  CiNNeRs

  (URL)

  22-09-’03 01:34

 1. Heb onlangs ook weer van melancholie mogen proeven. Mijn ouders zijn voor het eerst in hun leven bij m?j komen logeren. Toen ik hun auto uitzwaaide voelde ik de tranen die mijn moeder altijd voelt als ik weer naar mijn andere thuis ga…

   chant

  chant

  22-09-’03 11:50

 1. Als je door je oude buurt heen rijdt met mijn auto valt het altijd op hoe klein alles is. Terwijl in mijn geheugen (als kind) was alles ontzettend groot. Dan wens ik stiekem dat ik weer 10 was. Mooi geschreven.

   SveMic

  SveMic

  (URL)

  22-09-’03 23:16

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.