Lekker dier

29 reacties

Suffie is gek op dieren!

Gebakken, geroosterd, gepocheerd, gekookt, gebraden, gesmoord, gefrituurd en soms zelfs rauw, Suffie vindt alles lekker! Toch heeft ook Suffie zijn remmingen voor wat betreft het nuttigen van dierlijke eiwitten. Het simpele idee dat het beest dat zich gisteravond in gedeeltes op Suffie's bord bevond, aan twee kanten snel dichtgeschroeid en vervolgens overgoten met een sublieme wijn-en-champignonssaus, aan het begin van deze week nog met grote bruine, trouwe ogen verwachtingsvol in die van de slager keek, doet Suffie beseffen dat culinair genot voor de mens geen vanzelfsprekende zaak dient te zijn. Dat diezelfde mens op zijn minst enig respect dient te tonen voor hetgeen wat hij naar binnen werkt.

Suffie heeft geen principi?le bezwaren tegen het nuttigen van vlees. Integendeel. De mens is een omnivoor, een alleseter voor wie het eten van vlees domweg noodzakelijk is om de voor hem noodzakelijke hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Natuurlijk, vele dieren sterven dagelijks om de honger naar vlees van veel mensen te stillen. Een honger die bovendien vaak niet proportioneel is. De meeste mensen eten namelijk een veelvoud van de hoeveelheid vlees die noodzakelijk is om het menselijk lichaam van voldoende dierlijke vetten en eiwitten te voorzien. Aan de andere kant kan je ook stellen dat veel dieren leven bij de gratie van het feit dat ze voor consumptie gehouden worden. Veel koeien, om maar eens iets te noemen, hebben hun bestaan te danken aan het feit dat ze opgegeten gaan worden. Moeten ze daar dan dankbaar voor zijn? Stof voor discussie genoeg....

Morgen is het dierendag, een uitstekende dag om na te denken over grote, bruine ogen, legbatterijen, lammetjes, kistkalveren en andere schattige en lieve geluidjes makende beesten. Dat gaat Suffie dan ook doen....

Morgen krijgt Suffie visite. En uit respect voor het Grote Bruine Ogen-gevoel heeft Suffie besloten haar een visje voor te zetten. Met vanillesaus...

Door Suffie

Vrijdag 03 Oktober 2003 te 7:09 pm

Geplaatst in Drank & Voer

29 reacties

 1. Ach Inmiddels is het vandaag dan dierendag. In mijn ogen een dag die is ingesteld door de commercie opdat we onder het mom ‘liefde voor dieren’ de meest achterlijke dingen kunnen gaan aanschaffen. Jouw koe en mijn hond heeft geen clue wat dierendag zou moeten betekenen dus mij zegt het eigenlijk ook niet zoveel :)

   CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  04-10-’03 02:35

 1. Vissen hebben dan misschien geen bruine ogen die je smekend aankijken, maar zijn ook dieren hoor… :p

   Hairyken

  Hairyken

  (URL)

  04-10-’03 11:41

 1. Om de discussie over ogen te ontlopen, heb ik filets genomen…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  04-10-’03 11:46

 1. suffie…dit is inderdaad een verhaal om over na te denken….

   Beastmaster

  Beastmaster

  04-10-’03 11:57

 1. Mijn god… ‘veel dieren leven bij de gratie van het feit dat ze voor consumptie gehouden worden’. O o, ja, eigenlijk moeten ze dankbaar zijn voor zo’n kutleven.
  En het argument van ‘het nuttigen van vlees is noodzakelijk om de benodigde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen’ is allang onderuitgehaald (wat dacht men bijvoorbeeld van eieren, melk of desnoods plantaardige eiwithoudende producten?).
  Altijd dezelfde flauwe excuses om lekker door te kunnen vreten.

   Inez

  Inez

  (E-mail )

  04-10-’03 15:11

 1. Dank je, Inez.. ;-)

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  04-10-’03 15:58

 1. Er gaat niets boven malse, heerlijk geurende sudderlapjes! Vooral met dierendag! ;-)

   verbal jam

  verbal jam

  (URL)

  05-10-’03 00:13

 1. Vlees is absoluut niet noodzakelijk. Maar als ik zie hoe mijn katten me aankijken als ik een stukje vlees bak / braad / rooster etc….

   Hippo

  Hippo

  (URL)

  05-10-’03 06:49

 1. Als ik in de lente de lammetjes in de wei zie lopen, dan loopt het water me al in de mond.

   Erwin

  Erwin

  (URL)

  05-10-’03 10:40

 1. vlees niet nodig??? weten jullie dat de mensheid groot geworden is met het eten van aas in de prehistorie…en aanvullend groente at? en daarna met behulp van gereedschap zelf is gaan jagen..en groente nogsteeds aanvullen was…..waarom nu de zaken omdraaien als we er nu geen moeite meer voor hoeven doen???vlees niet nodig??kijk naar alle vegetariers en veganisten hoe bleekjes en zwak die zijn!!!!een maaltijd is af met een goed stuk vlees!!!….maar inderdaad wel alles opeten en niets verspillen!!!

   Beastmaster

  Beastmaster

  05-10-’03 11:20

 1. Vegetariers bleekjes? Echt niet. Ik ken veel erg gezonde vegetariers.

   Irene

  Irene

  05-10-’03 13:40

 1. die gaan zeker regelmatig bij de mc donalds een “vegetagische“burger halen!!!

   Beastmaster

  Beastmaster

  05-10-’03 19:27

 1. Geniet, maar eet met mate. Ik hou wel van vlees, maar niet elke dag dikke biefstukken. Ik vind koeien en varkens ook erg leuke dieren en voel me regelmatig enigszins schuldig als ik hen in de ogen kijk. Maar niet schuldig genoeg. Of zou vleesconsumptie het geweten aantasten?

   Edwinek

  Edwinek

  (URL)

  06-10-’03 10:08

 1. nie tast gewete an mar jij maakt viel agress en groeit snor bij vrouw jou moeder als jij eet viel schaap vles ,ook jij kan nie pas aan en jij wil aankom viel vrouw vanwie is niet jou!!

   een kut marokkaan

  een kut marokkaan

  06-10-’03 18:14

 1. Gelukkig zijn de meeste lamsbouten smaakvoller dan sommige reacties hier…

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  06-10-’03 20:39

 1. ik was altijd al bleek hoor….maar niet altijd vegetarier.
  Ik vind het toch echt makkelijker om vlees te eten, so conveniant…alleen ik krijg het ten eerste niet door mijn keel, en ten tweede heb ik bezwaar tegen het gevangen houden van dieren voor mijn voeding. Maar iedereen moet zelf weten wat ie doet en wat ie ervan vind! Al dat oordelen en veroordelen is zo contraproductief en gaat mij inmiddels zwar op de zenuwen. Soms kan ik niet zonder commentaar een groenteschijf in de supermarkt halen bij wijze van spreken.
  Laat toch gewoon iedereen doen wat ie zelf wil, en daarbij ook iedereen in z’n warde. En dat geld voor vleeseters vs vegetariers, maar zeker ook anders om.
  Trouwens is het enige goede argument voor vlees inmiddels nog maar dat de eiwitten, mineralen, essentiele vetzuren en bouwstoffen simpelweg makkelijker op te nemen zijn. Maar zeker niet onopneembar uit plantaardig voedsel. Wel voorzichtig zijn met voldoende VitB12 en ijzer.

  :-) ik draaf door….

   Eva

  Eva

  07-10-’03 09:43

 1. Suffie toont zich een nadenkend consument. De meeste mensen steken als het om vlees eten gaat het liefst hun kop in het zand. Vlees ligt gewoon op een plastic schaaltje in de supermarkt, en stel vooral geen vragen over hoe het daar gekomen is. Of waarom het relatief zo goedkoop is.

  Alleen jammer dat er 1 regel onzin in je stukje staat: “De mens is een omnivoor, een alleseter voor wie het eten van vlees domweg noodzakelijk is om de voor hem noodzakelijke hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen”.

   jp

  jp

  07-10-’03 10:13

 1. wat is er mis met die regel?als wij geen omnivoren waren aten we ook geen vlees of groenten/dan waren we carnivoor of herkAuwer!! of is het toch anders JP?/

   Beastmaster

  Beastmaster

  07-10-’03 12:32

 1. JP, volgens mij zit daar geen woord onzin bij, hooguit een simplificatie van de werkelijkheid. Dit is tenslotte een weblog en geen site voor voedings- en dieetadviezen… ;-)

   Suffie

  Suffie

  07-10-’03 14:37

 1. Hulde, heer Suf, voor het nadenken over voedingsgewoonten en het posten van een intelligent stukje. Intelligenter dan de meest reacties hier, die soms een erg militant toontje aanslaan. Vlees en groente heeft de mens nodig, zo zijn we ge?volueerd. Zelfs chimpansees (toch aan naaste verwant) eten niet alleen bananen, maar mogen graag onderling een aap (wel van een andere soort, overigens) nuttigen.

  Wie er voor kiest een essenti?el deel van zijn dieet op te geven vanwege het bruine-ogen syndroom, is daar uiteraard geheel en al vrij in, maar het neemt zo vaak zulke fundamentalistische vormen aan dat ik het inderdaad niet kan nalaten te gniffelen als ik iemand een stapel Quorn-burgers in zijn karretje zie gooien. In het kader van dit “gezondere leven” is het dan wel weer nodig om elke dag een klauwtje pillen naar binnen te gooien, iets dat mij altijd treft als bijzonder tegenstrijdig.

  Tofu, Tahoe en soortgelijke vormen van gestolde rans beschouw ik niet als voedsel. Vroeger werden ruiten vastgezet met stopverf, maar dat is met die thermopane beglazing van tegenwoordig niet meer nodig. De stopverf-industrie moet echter ook zijn productie kwijt en daarom is dit product nu te koop onder de namen tofu, tahoe en sojabrood, en laat ik vooral ook het product kwark niet vergeten.

  Eet smakelijk allemaal, ik denk dat ik vanavond maar eens struisvogelbiefstukjes haal. Met mijn onovertroffen Stilton-Roomsaus en heerlijke geflambeerde paddo’s wordt het vast een mooie avond…

   The Gaucho

  The Gaucho

  07-10-’03 16:52

 1. hulde hulde hulde hulde…The gaucho!!!!!………

   beastmaster

  beastmaster

  08-10-’03 19:27

 1. Hier MOET ik op reageren in de hoop wat misverstanden uit de weg te ruimen.
  Mensen halen feiten en gevoelens doorelkaar. Waarom moet een vegetarier zich altijd verantwoorden tegenover een niet-vegetarier?
  Feit 1: een mens is een omnivoor. Dit wil echter niet zeggen dat een mens vlees nodig heeft. Eiwitten en vitamine B12 zijn ook op andere wijze verkrijgbaar.
  Inderdaad is dit minder gunstig, maar niet onmogelijk. Overigens is extra inname van B12 in de vorm van een vitaminepil niet eens nodig. Mits je goed vervangt.
  Feit 2: Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat vegetariers over het algemeen gezonder zijn dan niet-vegetariers.
  De vleesvervangers zoals tahoe en tempeh e.d. zijn zeker voor een beginnend vegetarier niet te eten. Maar gaandeweg leer je alles lekker te bereiden. Of je koopt een of andere burger. De ‘fout’ die veel mensen maken is om het te gaan vergelijken met vlees. En vlees is nou eenmaal veel lekkerder. Ik als vegetarier mis dan ook echt wel eens dat stukje.
  Iedereen is vrij om te kiezen of hij/zij vlees eet. Maar ik heb het idee dat niet-vegetariers zich altijd gaan verdedigen door met zo’n felle tegenreactie te komen. Vaak komen er tegenvragen/opmerkingen als ‘maar je draagt wel leren schoenen?’. Dit wel of niet dragen van leren schoenen in combinatie met vegetarier zijn heeft niets te maken met ‘consequentheid’ Iedereen bepaalt zijn of haar eigen grenzen. Laten we alsjeblieft respect hebben voor elkaars leefwijze!

   Hulde?

  Hulde?

  09-10-’03 15:03

 1. Nou val ik toch even van mijn stoel hier hoor. Vleeseter Suffie wordt hier bekant gewurgd voor het eten van vlees en vervolgens wordt de indruk gegeven dat de vegetarier zich ‘altijd zo moet verdedigen’ Persoonlijk hoor ik nooit gesprekken die begonnen zijn door vleeseters om de vegetarier voor het blok te zetten, andersom echter des te meer. Menigmaal is mij hel en verdoemenis gepredikt omdat ik vlees eet terwil ik ME heb (en sommige vegetraiers blijkbaar het idee hebben dat dat veroorzaakt wordt door vlees??, nadruk op ‘sommigen’‘)

  Overigens wordt die betere gezondheid van de vegetarier niet veroorzaakt omdat die geen vlees eet, maar omdat vegetariers over het algemeen zeer bewust leven. Dus op meer zaken letten dan alleen de voeding. En mensen die sporten, niet roken, zeer gezond eten en gebalanceerd proberen te leven, die zijn vaak wat gezonder ja :)

   CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  09-10-’03 16:25

 1. helemaal mee eens CINNeR!!..het zelfde verhaal kom je tegen bij rokers en niet rokers!!!!! op kantoor mag je niet meer roken…en s’weekends kom je de mensen die er last van hebben wel elke keer weer tegen in de “rokerige“kroeg??..een roker doet niet moeilijk om even ergens anders te roken…maar wee de gebeente als een niet roker een shagbuil ziet op een plaats waar niet gerookt mag worden…dan vliegt hij al verontwaardigd uit zijn slof ook al zit je aansteker nog in je zak…waar ligt dat toch aan??waarom worden dat soort mensen toch agressief..

   Beastmaster

  Beastmaster

  09-10-’03 19:51

 1. Dat een mens een omnivoor is, wil zeggen dat zijn spijsvertering en metabolisme is ingesteld op het eten van zo’n beetje alles en nog wat, inclusief vlees. De oer-mens doodde in een frivole bui een konijn, trok diens vel aan en vrat de rest op, zo zit de mens biologisch in elkaar, net zo goed als diezelfde mens opvrat wat een ander beest half opgekloven liet liggen of de kevers tussen het boomschors vandaan trok.

  Dat wij onszelf tegenwoordig dagelijks volproppen met een hoeveelheid vlees, die voldoende is om een Roemeens weeshuis een week lang draaiende te houden is in dat licht vrijwel net zo onnatuurlijk als het vinden van vleesloze alternatieven om toch de goeie stoffen binnen te krijgen.

  Een mens eet vlees omdat de natuur ooit heeft bedacht dat we bepaalde stoffen binnen moeten krijgen. Belangrijk is dat je voor jezelf de balans zoekt waar je je prettig bij voelt en dat je kritisch bent in wat en hoeveel je eet.

   Suffie

  Suffie

  (E-mail ) (URL)

  09-10-’03 21:31

 1. Goed, de boodschap komt dus niet over. Door mensen zoals Cinner en Beastmaster zullen we hier nooit uitkomen. Ik vraag alleen maar respect voor elkaar leefwijze. Ik dring nooit mijn mening op aan anderen. Alleen wordt natuurlijk wel eens gevraagd of en waarom ik vegetarier ben. Ik beperk het dan altijd tot: ‘om alle redenen die er zijn’. Willen mensen erover praten: prima, anders niet. Maar het zijn meestal de vleeseters die in een ongevraagde tegenaanval gaan. En om nog even terug te komen op dat omnivoorverhaal: mensen zijn er op ingesteld om zowel groenten als vlees te eten. Echter: mensen hebben ook een wil. En die van mij kan het niet over haar hart verkrijgen om vlees te eten. Let wel: ik heb het over MIJN wil. Voordat ik een lading onterechte kritiek krijg. Overigens vind ik het raar dat vleeseters hun vleesgedrag w?l ‘mogen opdringen’ en niet-vleeseters niet. Kunnen we niet gewoon zeggen dat er twee (simpelgezegd) meningen zijn en dat het geen zin heeft om elkaar te overtuigen van de andere?

   Hulde?

  Hulde?

  10-10-’03 10:45

 1. is al goed..HULDE? ons krijg je niet overtuigt….. probeer een krokodil tijger of je eigen hond te overtuigen dat aanvullende eiwitten ,vitaminen en bouwstoffen genoeg is om van te leven..dan hoeven ze niet meer achter prooien aan en dan kunnen ze gewoon langs de reform winkel!!!

   BEASTMASTER

  BEASTMASTER

  10-10-’03 21:39

 1. hahahahahahahahahah hhahahahahahahah hahahahahahahaha ..sorry hulde? maar om deze aangewakkerde diskussie moet ik heel hard lachen

   beastmaster

  beastmaster

  10-10-’03 21:42

 1. vissen zijn ook dieren hoorr:P:P:P:@

  jitter

  jitter

  (E-mail )

  08-03-’05 09:40

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.