Friends for life

Tien reacties

Mogen vriendschappen pijn doen? Of eigenlijk: moet je koste wat kost een relatie doorzetten, ook als dit ten koste dreigt te gaan van de volksgezondheid? Of zet je er een punt achter als het wederzijdse voordeel te mager wordt?

In mijn korte leventje heb ik al aardig wat relaties gehad, in alle soorten en maten: langdurige vrienden, knipperlichten, periodieke of seizoensgebonden vrienden, wipmaatjes, jank- en snotterbuddy's, surfplanken, werkplekrelaties, zuipmaten, opportunisten, sluimerende vrienden en gelegenheidsmaatjes. En hoe zoiets zich ontwikkelt, dat weet je van tevoren nooit.

Heeft het te maken met de insteek van een vriendschap? Met het motief om contact te leggen? Ik heb vermeende vrienden gehad met op z'n minst twijfelachtige motieven: vanwege mijn auto, vanwege mijn studiofaciliteiten, vanwege mijn relaties, vanwege mijn beroep of vanwege mijn kennis. Of omdat ik rondjes gaf, omdat ik een trekhaak had, omdat ze mijn vrouw wilden neuken of omdat ik goed kon koken.

Maar ook dat zegt niets. Zo heb ik één van mijn meest hechte vriendschappen uit koele berekening tot stand laten komen omdat het me een interessant contact leek, terwijl ik het contact met mijn beste vriend ooit heb gelegd omdat ik met zijn vriendin wilde biggen.

En soms loopt het anders. Dit jaar heb ik om diverse redenen de stekker getrokken uit twee zeer dierbare relaties. In één geval bracht dit zoveel verdriet met zich mee, dat we alsnog tot een doorstart besloten. In het andere geval kwam ik al na verbazend korte tijd tot de conclusie dat het de beste move sinds jaren was geweest. Tot gisteren…

Telefoon….
" Met mij…"
En weg waren mijn onwankelbare overtuigingen… Toen ik anderhalf uur later afgepeigerd de telefoon ophing had ik een emotioneel gesprek achter de rug vol oud zeer en nooit uitgesproken verwijten, vol herinneringen, vol snot, tranen en rode oogjes, vol begrip en herkenning, en vol boetekleden en spijt. En zo lijkt het einde van lange en ooit intense vriendschap ineens weer open te liggen.

Ik moet nadenken, lang en diep. Over diepe en oude wonden. En het zal vast pijn doen. Maar deze keer laat ik het misschien wel toe…

Door Suffie

Woensdag 19 November 2003 te 12:08 pm

Geplaatst in Mooi & Warm, Het leven

tien reacties

 1. hmm, investeren in vriendschappen… da’s hier opt ogeblik ook een ‘hot item’

   Tinmar

  Tinmar

  (URL)

  19-11-’03 12:55

 1. doen. wat kan er nou gebeuren?

   chant

  chant

  19-11-’03 16:01

 1. Slik …

  (((((knuf)))))

   Marti

  Marti

  19-11-’03 19:07

 1. Vriendschap moet je koesteren. Het mag wel eens (goed) fout gaan. Je mag wel eens twijfelen, er een eind aan maken. Maar, echte vriendschap, net zoals echte liefde, verloochend zichzelf nooit. Heb het lief..

   joost

  joost

  (E-mail )

  19-11-’03 22:26

 1. Denk niet te veel na.
  Volg je gevoel, beslis en ga ervoor.
  (Zei de beroepsnadenker:o) )

   Gooly

  Gooly

  (URL)

  19-11-’03 22:40

 1. Ik zeg niet wat je moet doen, dit kun jezelf het beste denk ik. Wel wens ik je sterkte.

   svemic

  svemic

  (URL)

  19-11-’03 23:26

 1. Ik hou het op de mening van Gooly. Denk altijd dat je intuitie de beste raadgever is, zeker als het op gevoelens aankomt. Maar ik kies dan ook graag de moeilijke weg (en moe bekennen dat ik mijn eigen intuitie op andere gebieden wel eens beter mag gaan volgen)

  Veel sterkte, dat de pijn mooie dingen mag opleveren ..

   CiNNeR

  CiNNeR

  (URL)

  20-11-’03 02:16

 1. (veel lezer, nooit eerder hier een reactie gegeven…)
  Ai, zo herkenbaar. Diepe en oude wonden die je gedurende jaren (uit liefde ?) vergeeft en probeert te vergeten. De gezegde, “Twee ruzie, twee schuld” galmt door je hoofd. Toch die bijtende vragen of je blijft vanuit de liefde die je voelt ?f wellicht vanuit een groot eigenbelang..
  Veel sterkte !

   Mir

  Mir

  20-11-’03 05:45

 1. Beste Suffie, beetje een vraag off-topic, maar condooms als Suffiethema?

   Nico

  Nico

  (E-mail )

  20-11-’03 09:36

 1. PLOP

   bicat

  bicat

  20-11-’03 12:33

Leave a Reply

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stupide vraag is geen belediging voor uw intelligentie en u kunt ook niets winnen. Wel houd ik hiermee spammers buiten de deur, die meestal uit de Oekraïne of Roemenië komen en doorgaans nog nooit van Jantje Smit hebben geoord.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.